Sfaturi utile pentru un sejur de neuitat in Israel


DSC05864               Deoarece tot mai multi prieteni aleg sa calatoreasca in Israel, unii chiar si doar pentru un city break in Tel Aviv si au foarte multe intrebari cu care ma bombardeaza pe Facebook, am zis sa strang aici cateva tips&tricks pentru un sejur memorabil in Israel. Ce ne place noua asa de mult prin Israel, am enumerat aici, acum sa trecem la raspunsuri pentru intrebarile primite.

Cand sa calatoresc in Israel?

Pe scurt, oricand, e un climat placut si iarna, daca esti fan de plaja clar primavara si toamna. Totusi pentru o experienta perfecta ar fi bine sa eviti perioada dintre 15 Iunie si 15 Septembrie in special daca doresti sa faci incursiuni in Desertul Negev, Desertul Iudeei, sa vizitezi Masada, Marea Moarta si Eilat, deoarece in perioada respectiva sunt permanent peste 40 de grade, si deseori ajunge chiar si la 45 de grade Celsius, ceea ce pentru un european obisnuit e cam mult (desi mai nou ne obisnuim incet si prin Europa cu astfel de temperaturi), in acelasi timp in ianuarie, februarie, inceput de martie poti prinde vreme mai schimbatoare cu ploi sau lapovita, ninsoare chiar (martie a fost foarte capricios anul acesta).

IMG_2391Cum e cu controlul la aeroport?

Da, sunt controale riguroase, siguranta e pe primul loc, ei nu risca nimic. Daca calatoresti cu EL-AL (si da, va recomand pentru o experienta completa de Israel, care poate  incepe deja din avion) controalele sunt mai riguroase si la plecare, la Tarom si alti operatori (de vreo 2 ani zboara si low-costuri catre Tel Aviv) sunt un pic mai relaxate, dar tot va trebui sa raspunzi la cateva intrebari, si vei fi controlat mai minutios. N-ai de ce sa te stresezi, raspunzi calm si sincer, e bine sa stii detalii despre bagajul tau si va fi OK. Inainte sa te enervezi e bine sa ai in minte ca toate astea sunt pentru siguranta ta. Sunt foarte buni la asta si isi fac treaba cu maxim profesionalism, cei de la Otopeni vorbesc bine romana.  La intoarcere, pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv sunt controale mai severe, e bine sa ajungi cu 3 ore inainte de plecare. Despre procedurile de securitate de la aeroport v-am scris aici pe larg, nu le repet. Zborul e de doar 2 ore 30 de minute.

Multa lume intreaba daca pot intra in Israel avand in pasaport vize din tari arabe? Raspunsul oficial e: “In cazul calatoriilor anterioare in tari arabe, doar in scop turistic, in general nu sunt probleme la intrarea in Israel. Cu toate acestea, Politia de Frontiera israeliana isi rezerva dreptul de a decide asupra permiterii accesului. Se va calatori, asadar, pe propria raspundere, ca in orice alta tara a lumii.”

Ce stiu din experienta proprie, e ca in una din primele vizite din Israel prin 2009 in vechiul pasaport aveam viza de Egipt, Tunisia si Maroc si n-a fost problema, m-au intrebat ce faceam acolo si atat. Am vazut in una din vizitele recente turisti care aveau viza de Emirate,  au fost prin Dubai, n-au avut nici ce mai mica problema, deci doar pentru asta, daca in rest nu sunt alte suspiciuni nu iti vor refuza intrarea, dar si de n-ai vize in tari arabe e dreptul lor sa te refuze, la fel cum chiar si cu viza valabila de SUA te pot intoarce de la orice aeroport din SUA fara vreo motivare. Deci atat despre mituri, iar o noutate de prin 2011-2012 nu se mai pune viza in pasaport ci primesti pe un mic cartonas, astfel ulterior cu acelasi pasaport poti vizita si tari arabe, care altfel nu ti-ar da viza de intrare.

Catde sigur e in Israel?

DSC09370 DSC05575DSC07348DSC07423E foarte sigur, fara nici o exagerare esti in mai mare siguranta in Israel decat in Paris sau in Londra. Cum se poate, ca doar sunt in Orientul Mijlociu? Controalele riguroase, tehnologia avansata si profesionalismul celor care se ocupa de siguranta fac posibil accest lucru. Soldatii pe care le vezi pe strada si in autobuze (da poate ti se pare ciudat dar in Israel vei calatorii in autobus cu soldati inarmati, baieti si fete) sunt cei mai buni si cei mai bine antrenati din lume si isi iau treaba foarte in serios, misiunea lor e sa protejeze orice persoana de pe teriotriul israelian, indiferent daca-i tursit sau localnic. In acelasi timp sunt foarte prietenosi, deci poti face poze cu ei fara probleme. Despre furturi si talharii nu am auzit, dar in Tel Aviv sunt si cartiere mai sarace cu emigranti sudanezi si etiopieni, locuri de evitat seara.

DSC07058DSC07059Poti vizita fara grija toate granitele tarii, noi chiar am facut-o, daca undeva in aceea perioada nu e safe (in anumite portiuni de granita cu Siria de exemplu), nu vor lasa sa te apropii. Noi am insistat sa ajungem si pe Golan, si in Iudea-Samarea  si am admirat si exercitii cu faimosele tankuri Merkava IV prin Negev, la fel cum am dorit sa absolvim si un curs rapid de initiere in tragere cu arme (aici povestea), pentru ca ne pasioneaza.

Nu va plictisesc aici cu detalii cu sistemele de antiracheta pe mai multe nivele (3 layere chiar), de ultima generatie, dintre care la noi se stie doar de Iron Dome, dar sunt si altele mai sofisticate pentru amenintari mai serioase.

Una peste alta ce trebuie sa retii e ca cea mai mica grija a ta e sa fii in siguranta in Israel, de asta au grija altii, in mod profesionist. Sigur, poate fi deranjant un pic ca la intrare in mall-uri, la diferite obiective turistice, muzee trebuie sa treci prin niste filtre de control, ca trebuie sa scoti telefoanele din buzunar, sa prezinti rucsacul/poseta la verificare, dar toate sunt pentru siguranta ta. Esti in Orientul Mijlociu, dar in cea mai sigura tara din aceasta regiunie, cam atat de sigura incat prima noastra calatorie in strainatate, deja in 3 (cu bebe mic) va fi in aceasta tara.

DSC05601DSC06342Cum e din punct de vedere medical? Am nevoie de vaccinuri?

E exact ca oriunde in Europa. Au standarde foarte ridicate de igiena si sanatate publica, nu sunt epidemii de boli infectioase, nu e nevoie de nici o precautie din acest punct de vedere, poti manca linistit din piete, sau de la terasele cu street food delicios. Hotelurile sunt la standrade europene, 3 stele sunt chiar 3 stele nu ca in tarile arabe, unde deobicei sub 4 stele nu prea e bine sa te risti (chiar si acolo poti avea surprize, daca vrei sa mergi pe sigur alegi 5 stele)

DSC07039In general e o regula pentru europeni, ca sa consume doar apa imbuteliata daca parasesc continentul, noi in Israel am baut deseori de la tasnitoarele de pe strada sau de la robinet, dar cel mai bine e sa bei freshuri din fructe stoarse pe loc, gasesti la fiecare colt de strada si sunt delicioase, gustul portcalelor jaffa e inegalabil 🙂

De recomandat in schimb sa ai o asigurare medicala, in cazul unui  accident costurile de spitalizare sunt foarte mari.

Cum e mancarea in Israel? Ce mananci?

DSC05299DSC05348DSC07210Ei bine e una din lucrurile pe care le ador in Israel e mancarea, ar merita chiar un episod separat. E greu de descris, e  variat, colorat, gustos, se inspira din mancarurile arabe, orientale, din cele europene aduse din tarile de unde au emigrat evreii, dar toate cu un touch local fantastic.

Hummus poti manca in multe tari si e gustos peste tot, in Israel e mai cremos, mai condimentat, mai pe placul meu 🙂 se zice ca Israelul e paradisul veganilor, si intradevar, nu ai doar hummus, falafel, salate si ciuperci prajite, ai zeci de alte feluri, si e un trend au ”meatless monday” si multe restaurante servesc luni zeci de feluri de mancaruri vegetariane. Noi nu mancam kosher din motive religioase, ci pentru ca ne place, e sanatos, sunt combinatii sanatoase care fac sa te simti bine si dupa o masa copioasa, e complicat si complex, merita sa studiati ce insemana exact mancarea (si bautura) kosher aici in lipsa de spatiu nu voi relata. Eu in acelasi timp sunt fan de carne, si in Israel am mancat steakuri de vita la fel de delicioase ca-n Buenos Aires!

DSC08040DSC07481Se pricep foarte mult si la miel, se mananca mult miel si stiu sa-l prepare in asa fel incat si cei care de altfel nu sunt fani (cum e Adina)  le mananca cu placere, chiar si banalul pui e preparat gustos, nemaivorbind de maruntaiele care sunt o delicatese si folosite si in faimosul Me’orav Yerushalmi (Jerusalem mixed grill).

De stiut ca in majoritatea restaurantelor din Israel te asezi la masa si pana iti alegi felul principal deja esti servit cu faimoasele aperitive si salate specifice alaturi de pita proaspata, din partea casei desigur.

Din punct de vedere culinar Israelul pentru mine e cea mai frumoasa experienta, si am cateva zeci cu ce sa compar.

DSC07470DSC07552Pietele sunt fantasitce si merita incercat si mancatul in piete, gasesti atatea feluri de mancare gatita ca n-am loc se enumar aici, merita sa incerci mancaruri exotice, recomand cea yemenita, e delicioasa.

De altfel pietele din Israel sunt trecute si la atractiile turistice, nu poti rata Piata Carmel din Tel Aviv, sau Piata Mahane Yehuda din Ierusalim.

Cum sunt plajele in Israel?

Cea din Tel Aviv cam asa

DRONE FLIGHT OVER TEL AVIV – YAFO from Lauren Tolila on Vimeo.

DSC05241Sau asa

DSC05959In Ashdod superb la fel, nu va mai plictisesc cu poze.

Plaja din Tel Aviv e inclusa de mult in TOP 5 la cea mai frumoase plaje de oras (city beach), a mai multor publicatii straine de turism, si nu degeaba.

DSC06570Nisip alb, fin ca-n Caraibe sau pe malul Oceanului Indian, extrem de curat, mereu ingrijit, iar Mediterana e Mediterana, de la mijlocul lui Aprilie pana la mijlocul lui Octombrie perfect pentru baie prin Israel, iar in Marea Moarta si in Marea Rosie (Eilat) poti face baie si intre Martie si Noiembrie. Plajele din Tel Aviv, Bat Yam, Netanya, Ashdod, Haifa sunt dotate cu dusuri, puncte sanitare, dar sunt si multe plaje salbatice pe la Naharya, Caesarea, Acre, si multe altele, deci fiecare gaseste tipul de plaja care-i place.

DSC06558 Ne place ca datorita infrastructurii (autostrazi foarte bune) intr-o singura zi poti face baie in 4 mari in Israel! Mediterana, Galileei, Moarta si Rosie, nu cunosc alt loc unde mai poti face asta 🙂

 

DSC03780DSC07395

Cat timp sa aloc pentru o vacanta in Israel?

Cat poti de mult! 🙂

Nu glumesc, n-am auzit pe cineva sa fi plictisit nici 3 saptamani in Israel, legal poti ramane maxim 3 luni 🙂

Si acum serios, oricat de buna ar fi infrastructura si transportul in comun, nu-ti inchipui ca poti vedea Israelul in 4-5 zile. Minim sa-i aloci o saptamana, tot putin, dar macar sa-ti faci o idee, ca de reintors oricum te vei reintoarce de mai multe ori.

DSC07456Daca nu prea mai ai zile libere poti incerca doar un city break de 3-4 zile in Tel Aviv, unde la fel ai ce face si o saptamana, dar din acele 3-4 zile una sigur vei aloca Ierusalim-ului, capitalei adevarate al Israelului.

Ce e de vazut neaparat cu ocazia primei vizite? Pe langa Tel Aviv desigur, Ierusalimul (neaparat inclus Yad Vashem), va sfatuiesc sa nu alegeti pentru vizita Ierusalimului vineri dupa masa sau sambata, de Shabbat (sambata)  e aglomeratie mare, in special in jurul Zidului Plangerii,  Haifa, Marea Moarta, incercati sa includeti Caesarea, Acra, Rosh Haniqra, restul cu ocazia urmatoarelor vizite.

Cum ma descurc cu limba?

DSC07261Foarte simplu, toti vorbesc engleza, si chiar foarte bine, in Israel se pune accent mare pe engleza inca din scoala primara, astfel ca ne-am descurcat cu soferul de autobus si in cele mai mici orasele, ne-a indrumat perfect in engleza. Toate indicatoarele/inscriptiile prin Israel le vei gasi in 3 limbi: ebraica, araba si engleza.

Sigur, n-ar strica sa stii macar sa saluti in ebraica = Shalom, sa multumesti = Toda, sa intrebi daca vorbeste engleza: At medaberet anglit? sau sa urezi o saptamana frumoasa = Shauva Tov!  ,cand ciocnesti cu bautura zici Le chaim! iar Pofta Buna = Be teavon! iar daca iti place ceva tare mult e Yofi! , Neh’dar! sau Metzuyan! si la despartire ”Lhitraot = la revedere”

Da, poti pleca in Israel fara grup doar cu familia, cu prietenii chiar si fara ghid, fara agentie, daca esti vorbitor de engleza te vei descurca fara probleme!

IMG_20150818_134907707_HDRCum e cu banii?

In Israel vei folosi shekelul (Nis) care e divizat in 100 de agorozi. Poti folosi orice card bancar de Romania fie el Visa sau Mastercard atat pentru plati cat si pentru a ridica numerar din bancomate.

Noi (si in calatorii si in rest) preferam cash-ul, schimbam o suma mica max. 100 USD la aeroport (cat ne trebuie pentru taxi si una alta in prima zi), in rest poti schimba atat la banci cat si la schimburi valutare, pe care le gasesti la colt de strada prin Tel Aviv, un pic e mai avantajos la schimburile valutare. Te descurci la fel de bine si cu euro si cu dolari. Noi in afara Europei preferam dolarii, iese o paritate mai buna.

De mentionat ca 1 Shekel e 1,04 Lei, deci e simplu calculul, daca ceva costa 10 Shekeli e cam 10 Lei 🙂 Sigur asta mai verifici inainte de plecare.

DSC03072DSC07238Cat de scump e in Israel? Cati bani am nevoie?

De cat mai multi, sigur nu te vei intoarce cu ei acasa 🙂

Fata de alte tari din Orientul Mijlociu, Israelul e mai scump, da, nu ai preturile din Egipt, Turcia sau Iordania, dar si siguranta si serviciile sunt pe masura. In general preturile sunt ca in Europa Occidentala, poti gasi cazare decenta  si de la 50-60 USD pe noapte iar limita de sus e cerul 🙂 Daca mergeti 2 familii pe mai multe zile merita sa inchiriati un apartament, iesiti bine, iar mancarea e cea mai mica problema, poti manca atat in restaurante de lux, exact ca-n Londra, Barcelona sau Paris sau sa incerci deliciosul street-food israelian, care nu prea are concurenta, depinde de buget, dar in ambele cazuri vei manca delicios. Noi am alterat, cand asa, cand asa, fiind mare fani de street food.

Desi transportul in comun e foarte bine pus la punct, pentru a fi mai felxibili, recomand inchirierea unei masini, noi la Eldan (firma locala cu masini f. bine intretinute) am gasit cele mai bune preturi si conditii, romanii sunt foarte bine priviti in Israel, aici sunt mai multe motive, nu le enumar acum. Deci nu va dau o cifra exacta, depinde de voi ce fel de calatori sau turisti sunteti, calculati ca si pentru un sejur in Europa Occidentala. Bine, ca tot vreti cifre calculati in medie cam 120-130 USD pe zi/familie/cuplu (fara cazare), deci 10 zile cam 1300 de USD, bani cu care veti manca bine, veti calatorii mult si din care va ramane ceva si pt. suveniruri 🙂

DSC07110Cum e cu plecatul din Israel?

Incearca sa ajungi cam cu 3 ore inainte de decolare la aeroportul Ben Gurion. Este posibila deshiderea bagajelor si o examinare atenta, riguroasa, dar politicoasa. Pasagerilor li se solicita de catre reprezentantul securitatii zborului date despre modul cum au  fost pregatite bagajele (perosnal sau cu ajutoare), despre locurile vizitate si chiar persoanele vizitate, daca a mai intrat cineva in contact cu bagajele, samd. De altfel dupa cateva intrebari primesti deja un sticker cu cod de bare si numere pe pasaport, asta insemnand ca te-a clasificat si in functie de asta vei fi controlat mai amanuntit sau mai putin, noi  primim clasificare buna, astfel scapam rapid mereu. Nu lasati cumparatul de suveniruri pe sambata, de Shabat magazinele sunt inchise, mai gasiti deschis doar duty-free-ul de la aeroport.

DSC07611

Nu uitati sa luati cateva vinuri din Israel, veti regreta doar ca n-ati luat mai multe!

DSC07582Plecatul pentru noi e mereu trist, trist pentru ca luam la revedere de la rudele dragi din Tel Aviv si trist pentru ca stim ca va trebui sa mai asteptam un an pana revedem aceasta tara frumoasa, unica, de care nici dupa 5 vizite nu ne-am plictisit, si unde avem ce descoperi si a 6-a oara, de acum chiar in 3 🙂

In albumul Picasa veti gasi cateva imagini, un fel de Best of Israel 2015, imagini realizate cu  Alpha 6.000-ul meu cu obiectivul de kit 16-50, respectiv cu all arround-ul 18-200 si cu full frame-ul Sony A7 cu obiectivul de kit 28-70

Best of Israel 2015

sau in forma de video (slideshow) cele mai frumoase momente din sejurul din aceasta primavara, in 2 parti, din pacate partial fara coloana sonora, n-am gasit melodii suficient de lungi 🙂


L.E. Linkurile de sub numele localitatilor nu le-am pus degeaba, dand click pe ele, gasiti experienta noastra din acele locatii 🙂

43 responses to “Sfaturi utile pentru un sejur de neuitat in Israel

  1. Pingback: Plimbare printre zidurile Orasului Vechi din Ierusalim | Z0ltan77

  2. Pingback: Gundi – Supa persana de pui (cu galuste din naut) – reteta evreiasca | Z0ltan77

  3. Pingback: Budapesta de la 99 de euro, Tel Aviv de la 139 de euro dus-intors in noua oferta de toamna Tarom | Z0ltan77

  4. Pingback: Ce am mai descoperit prin Tel Aviv si imprejurimi? | Z0ltan77

  5. Pingback: Inchis , plecat in vacanta | Z0ltan77

  6. Pingback: Tel Aviv, zbor tur-retur din Iași la doar 80 euro! - rotund.md

  7. Mutumesc f. mult ! Toda! Yofi! Am revazut cu mare drag locurile prin care am fost ! Superbe! Am peste tot! Mi-e dor sa le revad, dar nu se stie! Multumesc din suflet! Shalom!

  8. SUPERB – traiesc in Israel de peste 45 de ani si nu as fi putut descrie mai real tabloul vietii in aceasta tara….! Scris cu mult talent !!!

  9. Va felicit pentru articol ,ca ghid turistic si ca om carte s’a nascut in Romania si traieste in Israel si crede ca cel mai bun mijloc de intelegere si respect este ceea ce vezi cu ochii,intrebi si te gandesti la mai multe raspunsuri cred ca articolul Dvs. a acoperit mai multe aspecte a vizitei si a vietii in Israel si totul cu bun simt si simpatie si umor.Toate cele bune si in ebraica este inca un cuvant important Lhitraot+la revedere

  10. Pingback: Pentru prima oara, Israel are un stand oficial la Targul de Turism al Romaniei | Z0ltan77

  11. Foarte interesant si util articolul. Va rog sa imi spuneti daca o femeie de 60 de ani poate calatori singura in Israel, daca sunt probleme!

  12. Spuneti-mi va rog care sunt pașii pt a ajunge in israel? Adica de unde iau viza sau e suficient sa.mi iau bilet si sa ajung in israel urmand sa.mi puna viza la intrare in țară si daca e vreo problema sa calatoresc cu copii de 3 ani respectiv 10 luni (nu in ce privește siguranta ci cu actele , viza sau nu știu… ) multumesc anticipat 🙂

    • E suficient sa va luati bilet, viza primiti in aeroport, nu e nici o problema de a calatorii cu copii sunt aceasi regelementari/reguli ca in orice tara europeana. Calatorie placuta!

      • deci eu imi iau bilet si atat, cand ajung la aeroport ei imi pun viza, nu e nevoie de vreo programare in prealabil sau cerere sau acte… Multumesc mult

  13. eu voi merge in ierusalim in perioada 30 august-6septembrie.Am cazare platita ,dar totusi asi vrea sa stiu ce fel de haine trebuie sa imi iau (este un pelerinaj) si de cati bani am nevoie pentru cheltuieli personale. Va multumesc!

    • haine doar subtiri, va fi foarte cald, dar avand in vedere ca mergeti in pelerinaj, asta insemnand multe biserici, va recomand fuste lungi.
      Bani cat mai multi, aveti pe ce cheltui

  14. Pingback: Paralela 45 a ajuns la un volum de vanzari de 50 milioane de euro, in crestere cu 25% | Z0ltan77

  15. Pingback: Din nou cu Sony A6500 in calatorie, acum in Israel | Z0ltan77

  16. Super informatiile.Voi calatori in Israel in septembrie la o prietena.O sa prind anul nou al lor acolo.Este vreo diferenta -aici ma refer la muzee,la transport intre orase.etc -intre perioada anului nou si celelalte luni_ .Multumesc mult
    Oana

    • Mă bucur. Nu cu mult, 2 zile de Rosh Hasana inchise, dar în rest nu. Nu uita de Shabbat, atunci chiar sunt închise, in Tel Aviv mai puțin strict la fel și în zonele majoritar arabe, Jaffa, Akko și altele care nu țin închiși de sărbătorile/zilele libere evreiești.

    • Mă bucur. Nu cu mult, 2 zile de Rosh Hasana inchise, dar în rest nu. Nu uita de Shabbat, atunci chiar sunt închise, in Tel Aviv mai puțin strict la fel și în zonele majoritar arabe, Jaffa, Akko și altele care nu țin închiși de sărbătorile/zilele libere evreiești.

  17. Foarte interesante si optimiste informatiile:), hoinarind pe site-urile de turism, cautand o oferta pentru o vacanta in Israel, v-am gasit blog-ul si va felicit pentru frumoasa descriere. Vreau sa-mi pregatesc pentru anul viitor o vacanta de cateva zile, in Tel Aviv, hotel cat mai aproape de plaja si info imi vor fi utile. Care sunt lunile de plaja potrivite, pentru noi romanii?? E mai convenabil un sejur printr-o firma de turism sau prin direct booking? Va multumesc anticipat!

    • Mă bucur că v-au fost utile. Cele mai bune luni pt. europeni ar fi aprilie-mai, pana-n mijlocul lui iunie și de la mijlocul lui septembrie pana-n mijlocul lui Noiembrie. Sincer pt. Israel nu prea vad necesara agenție, e mult mai european decât ar crede lumea, daca va descurcați cu engleza nu aveți nici o problema.

  18. Pingback: Ministerul Turismului din Israel: Tinta noastra pentru 2018 este sa atingem nivelul de 4 milioane de turisti | Z0ltan77

  19. Se poate cu pasaport romanesc intra in Israel, apoi iesire in alta tara cu un grup israelian cu El Al, din Tel Aviv, apoi de acolo intoarcere inapoi in Israel cateva zile?

    • Nu prea înțeleg intrebarea, dar da cu pașaport valid românesc (cu minim încă 6 luni valabilitate) poți intra și ieși din Israel de cate ori dorești, de fiecare data vei primi viza de 90 de zile de ședere (ca turist) pe un cartonaș (nu se pune nimic în pașaport) in aeroport, gratuit.

  20. Salut,

    Am zbor la Tel Aviv si vreau sa vad si Ierusalimul si apoi sa ajung pentru o baia la Marea Moarta. Cu masina inchiriata din Tel Aviv crezi ca e ok sa traversez Cisordania pentru a ajunge la Marea Moarta sau mai bine ocolesc si merg in zona care tine de Israel? Si an acest caz in ce zona (statiune/plaja) sa merg?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.