Doodle: Doctorul Ignaz Semmelweis si cum s-au descoperit beneficiile spalatului mainilor


Astazi Google il sarbatoreste pe medicul maghiar Ignaz Semmelweis, recunoscut drept prima persoana care a descoperit beneficiile medicale ale spalatului pe maini. Pe 20 martie 1847, Semmelweis a fost numit coordonator al medicilor rezidenti la maternitatea din cadrul Spitalului General din Viena, unde a dedus si demonstrat ca, daca medicii isi dezinfecteaza mainile, transmiterea bolilor se reduce foarte mult.

 

Cand a inceput mandatul de sef al medicilor rezidenti la Spitalul General din Viena, la mijlocul secolului al XIX-lea, o infectie misterioasa si gresit inteleasa a dus la rate mari de mortalitate la femeile proaspat devenite mame din maternitatile din toata Europa. Semmelweis s-a concentrat in a afla cauza. Dupa o investigatie minutioasa, el a ajuns la concluzia ca medicii sunt cei care transmit mamelor material infectios de la operațiile precedente si autopsii, prin intermediul mainilor. El a instituit o regula ca tot personalul medical sa-si spele mainile intre examinarile pacientilor. Rezultatul a fost scaderea masiva a ratei infectiilor in departamentul pe care il conducea.

 

Din pacate, multi dintre medici au privit ideea lui Semmelweis cu scepticism, iar recomandarile lui au fost validate pe scara larga decenii mai tarziu. Semmelweis este considerat „parinte al combaterii infectiilor”, revolutionand nu doar obstretica, ci și medicina in ansamblu, aratand lumii ca spalatul pe maini este unul dintre cele mai eficiente metode de a preveni raspandirea bolilor.

 

Mai multe detalii despre doodle aici: https://www.google.com/doodles/recognizing-ignaz-semmelweis-and-handwashing.

20 Martie 2020. Bucuresti – Google Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.