O saptamana in Israel. Foarte putin, chiar si asa ca nu pentru prima oara am fost, si am mai ”bifat” cateva atractii si datile trecute. Desi e o tara de doar 22. 072 km patrati are foarte multe de aratat. Sunt foarte multe motive pentru care oamenii sunt atrasi de Israel, unii pentru religie, istorie, arheologie, altii pentru contrastul izbitor intre antic si modern, si sunt destui si care pur si simplu pentru clima insorita si plaja superba cu nisip fin din Tel Aviv. Insa pentru toti Israelul are ceva special, greu de exprimat, e o alta dimensiune.
Cei care vor sa viziteze pentru religie vor fi dezamagiti de acest jurnal, n-a fost scopul principal al acestui sejur, din mai multe motive 1. nu suntem foarte religiosi 2. atractiile religioase le-am vizitat data trecuta, acum doar fugitiv prin Jerusalem, la Zidul Plangerii si la Yad Vashem 3. se organizeaza destule excursii cu aceasta tematica si acolo gasiti toate detaliile.
Acest sejur a avut ca motiv principal descoperirea altor zone turistice decat cele foarte cunoscute, plaja, si in principal intalnirea cu rudele plecate din tara pe la sfarsitul anilor 40 (ei numarandu-se chiar printre intemeitorii Israelului modern, al Tel Aviv-ului) si cu familiile lor.
Am avut sansa sa zburam cu EL-AL-ul, si da, e altceva: comod, elegant cu mancare suficienta si pentru un zbor de 5-6 ore desi nu e mai mult de 2 ore jumate. Servire ireprosabila, stewardess-e zambitoare, e ca in reclame.
Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv e un aeroport imens si modern, chiar high-tech, 90% din traficul de persoane fiind pe calea aerului, aeroportul e proiectat pentru asta. Aeroportul anul trecut a deservit peste 13 milioane de pasageri, si anul asta numarul va creste, deoarece au acceptat sa aterizeze din vara asta si low-costurile din Europa. (Au fost ceva controverse, si nu toti sunt fericiti, iar costurile cu securitatea vor creste simtitor).
Masurile de securitate atat la sosire in Israel cat si la plecare sunt drastice, sunt cele mai severe din lume. E bine sa stiti, sa nu va plangeti ulterior ca perechea din spatele nostru din avion, care se plangea ca au fost intrebati de toate si cine le-a facut bagajul, si unde s-au oprit si la cine vin si unde vor sta samd. Nu pot risca, pentru ei cea mai importanta e siguranta cetatenilor lor si a turistilor care ii viziteaza, nu fac compromis, si bine fac, prefer mica neplacere si timpul in plus, decat ceva mult mai neplacut. Sunt agenti de securitate de ai lor si la aeroportul din Bucuresti, toti vorbind perfect engleza si nesperat de bine romana, deci va fi usor sa intelegeti ce intreaba. E bine sa stiti ca au dreptul sa refuze sa urcati in avion, chiar fara sa motiveze. Controlul bagajelor e la fel de minutios, atat cu aparatele cu raze cat si manual, e bine sa stiti ce unde a-ti pus sa puteti raspunde fara ezitare, dar dupa ce ati trecut de control si sunteti in avion, deja e bine, in special daca zburati cu EL-AL. Am zburat cu multe companii, putini se ridica la nivelul lor.
La aterizare dupa ce a-ti trecut de formalitatile de intrare si inca un sir de control si intrebari ajungeti in aeroportul imens si modern, unde e greu sa va pierdeti, peste tot avand indicatii clare in engleza. Dupa cativa km-i de mers (din fericire pe banda rulanta) ajungeti la iesirea din aeroport unde va asteapta civilizat taxiurile (in general Mercedes si Audi). Inainte sa ajungeti la taxi aveti posibilitatea sa luati un fel de tren/metrou care va poate duce in oras, aeroportul aflandu-se la 20 de km de Tel Aviv in Lod. Daca ajungeti noaptea sau aveti prea multe bagaje ramane taxiul (trenurile pornesc de la 5 dimineata). Si e foarte civilizat, gasiti informatii cu tarif catre toate destinatiile importante din tara, si tariful e acelasi indiferent de masina/companie.
Noi am ajuns noaptea pe la 5, desi mergea deja trenul am ales taxiul, ca la adresa unde trebuia sa ajungem, la verisoara mea Hana, dupa tren mai trebuia sa luam un autobuz si la ora aia cu atatea bagaje n-aveam chef de acest sport.
Am ajuns pe la 5:30 la Hana, am despachetat, am povestit un pic, s-a bucurat tare mult de noi, numara zilele la fel ca noi, ne-am schimbat in ceva comod (adica pantaloni scurti si tricou) si pe la 7 fara ceva am si pornit hai-hui prin Tel-Aviv.
Primul obiectiv, foarte aproape la 5-6 minute de mers pe jos, a fost promenada si plaja. Da, era la fel de frumoasa cum o stiam 🙂
Aici ne-am hotarat ca nu stam inca la plaja, ci pornim catre Yafo (Jaffa). Tel Aviv doar orasul propriu zis are doar 410.000 locuitori, dar zona metropolitana (impreuna cu suburbii) sare de 3,500.000. Bazele orasului Tel Aviv au fost puse incepand din anii 1870 – 1880 de catre imigranti evrei, din Europa de est si din Orientul Apropiat, insufletiti de idealuri sioniste (de autodeterminare nationala in vatra istorica ) sau de sentimente national- religioase, pe niste dune din preajma vechiului oras-port Yaffa, care era atunci locuit in majoritate de arabi.
Deci am pornit pe promenada (unde intre 7 si 9 alearga sau se da cu bicileta o buna parte din oras) inspre Jaffa. Am admirat pistele de biciclete, perfect intretinute, cu automate de biciclete, curatenia; desi inca nici nu trecusera echipa de curatenie era foarte curat si mai sus inspre Jaffa ne-am si intalnit cu ei. Am admirat cum fac sport de la mic la mare, ori in parcuri ori pe promenada, am trecut pe langa hotelurile cu zeci de etaje si heliporturi deasupra, am lasat in urma frumosul Abrasha Park si repede am ajuns in vechiul oras-port Jaffa. Desi e predominant locuit de arabi totusi era curat, nu chiar ca in Tel Aviv dar in orice caz mult mai curat decat pe la noi.
Jaffa e fascinant, parca s-a oprit timpul, dar nu doar asta ci si vegetatia mediteraneana abundenta te copleseste. N-am crezut ca-i asa frumos, data trecuta nu l-am vizitat, si e pacat. Chair e spectaculos. Am umblat prin Old-Yaffa, pe la port, pe la parcurile din vechiul oras, am admirat privelistea si am facut cateva fotografii. Deja pe la 9 era foarte cald, in jur de 31 de grade, si stiam ca va mai urca, pe la pranz ajungand la 35 chiar.
Nici nu stiam in ce directie sa ma uit. Desi am vazut cateva locuri spectaculoase, clar si asta e in top. Ne-am plimbat printre strazile stramte vechi de mii de ani, am pasit pe ”istorie”. De aici ne-am indreptat catre zona comerciala a orasului, am dat de magazine mici arabesti, de o piata de vechituri, de o mica piata care avea un turn cu ceas in mijloc, dupa care ne-am indreptat inapoi inspre Tel Aviv, am aflat ulterior ca mai era mult de vazut, dar eram deja obositi, dupa zborul de noapte si usor infometati.
Asa ca in drumul inapoi inspre Tel Aviv am trecut si prin vestitul Carmel Market, una din cele mai frumoase piete din toata tara, abundenta de produse proaspete, gustoase si viu colorate (toate la un pret foarte bun) m-a facut sa scot din nou aparatul foto din geanta si sa fac cateva poze. Aici cautam sa mancam ca am mancat foarte bine si data trecuta, dar fiind inca devreme in locurile pe unde stiam noi ca se mananca bine nu era inca mancare pregatite, abia sosisera, asa ca am mancat langa piata.
Am mancat deci chiar langa piata o portie de Shaksuka (specialitate israeliana) cu oua, rosii, ardei si multe condimente. Asa infometati cume eram daca stiam ca asa generoase-s portiile luam doar una pentru 2 persoane. Langa am luat un fresh de portocale, cu un gust divin. Daca ati mai mancat portocale Jaffa stiti despre ce vorbesc, sunt dulci si aromate mult peste alte soiuri de portocale. Cu burta plina am zis ca ne punem la plaja. Ne-am dat cu crema de 50 + ( nu incercati cu alti factori mai mici ca va dati degeaba, cele de 30,40 fiind bune pe la noi sau eventual la bulgari) si am savurat 2 ore de plaja pe superba plaja cu nisip fin din Tel Aviv.
La plaja din Tel Aviv ai net WiFi liber peste tot, este unul generalist ceva de genul Tel Aviv beach hotspot, si mai sunt si cele specifice cu denumirea acelei portiuni de plaja. Poti sa stai in zona cu sezlonguri, cativa shekeli sezlongul, sau in zona fara sezlong direct cu prosopul pe nisipul extrem de fin. Fin si curat. Da se poate, la altii da.
Apa era buna deja, desigur cum intri infierbantat dupa o ora de plaja pare usor rece, dar te obisnuiesti repede, si in urmatoartele zile s-a mai incalzit ajungand chiar pana la 24 de grade. Sunt marcate zonele unde e voie sa intri in apa si unde nu, Unde apare semnul ca nu e voie, nu insemna ca nu se poate sau ca ar fi foarte periculos (poti intra si 100 de metri in apa si abia iti ajunge pana la brau) doar ca nu esti supravegheat de salvamar. Unde sunt stegulete negre acolo chiar nu-i voie, fiind curenti sau stanci periculoase.
Dupa ora 12 am simtit ca soarele deja-i prea puternic chiar si cu crema de 50, asa ca am parasit plaja si am luat-o inspre casa, la Hana, care ne-a asteptat cu bunatati kosher gatite de ea. Am stat la povesti, intre timp a sosit si o alta parte din familie – Ronen si mama sa Judith. Cu Ronen am tinut legatura de ceva timp si pe net, semanam mult avem acelasi pasiuni pentru fotografii si telefoane mobile, si gadgeturi in general, el de curand si-a cumparat un Sony Xperia Z (langa iPhone-ul 5), citind review-ul meu si fiind fan Sony 🙂
El ne-a plimbat mult cu masina, seara ne-a dus la Tel Aviv port, un port promenada cu multe restaurante si terase dragute. Briza, mirosul marii si eleganta teraselor ti-au transmis un sentiment placut de liniste. Am servit o cina usoara cu salata buna si cu un fresh de portocale Jaffa.
N-am lungit-o mult ca nu prea am dormit de mai bine de 24 de ore, si a doua zi ne astepta Jerusalem-ul, dar despre asta in urmatorul episod.
Ce am mai descoperit prin Tel Aviv in 2014 si in 2015 aici si aici 🙂
Cateva poze gasiti in galeria de mai jos, iar aici toate din prima zi (click pe poza)
![]() |
O saptamana in Israel – Tel Aviv – Jaffa May 7, 2013 |
Sursa: Wikipedia, ghid Israel
Zoltan, ai talentul unui povestitor obiectiv, care își presară relatarea din jurnal cu observații foarte utile pentru un călător care va explora pentru prima dată Israelul – numit atât de concis și plastic: ”o altă dimensiune!”; deții și abilitatea tehnică de a uzita exploatând la maxim calitatea unui aparat foto de marcă, nu în ultimul rând – ai ochiul format al turistului obișnuit cu sesizarea celor mai specifice detalii ale unui loc anume ( vreau să spun că și din textul acesta răzbate experiența ta de călător ”de profesie”, a se citi laudativ!!!), grație căruia lectura devine reconfortantă, fără alunecare în derizoriu, ci reușind să refacem și noi, cititorii tăi, traseul călătoriei în Țara Sfântă, prin aportul oarecum al puterii imaginative a fiecăruia, diferit, nu însă fără a ne bucura de această aventură a cunoașterii prin descoperire la care cu mărinimie și altruism, ne-ai făcut părtași… Jos pălăria, cu bucurie și gratitudine!!! La tot mai multe călătorii, cel puțin la fel de spectaculoase și agreabile, să vă ajute soarta să purcedeți, fiindcă așa viața va fi și mai frumoasă!!! (când simți că ai umblat mult și că ai lumea …la picioare!!!!)
Multumesc pentru apreciere, inca de mic imi placeau jurnalele de calatorii (practic am crescut pe ele, si deja la 10-14 ani stiam ce doresc sa vad din lume), si presupun ca le plac si altora, de aceai le impartasesc 🙂
Ai ghicit! Iar educația aleasă pe care ai primit-o, bazată pe curiozitatea de a cunoaște locuri noi, remarcabile din lumea asta mare, se perpetuează… Un filozof spunea că lumea există fiindcă eu o văd…! Nu aș contesta teoria lui, dar pare că e ceva în afirmația respectivă…! Să rămână premisa oricărei călătorii viitoare! Drum bun! Aha! Și încă doar atât: mulțumesc!
Pingback: O saptamana in Israel – Jerusalem | Z0ltan77
Pingback: Shakshuka micul dejun israelian – oua cu rosii si ardei | Z0ltan77
Pingback: Revederea mult asteptata – Prin Tel Aviv din nou | Z0ltan77
Pingback: Ce am mai descoperit prin Tel Aviv si imprejurimi? | Z0ltan77
Pingback: Sfaturi utile pentru un sejur de neuitat in Israel | Z0ltan77
Foarte frumos povestit ! Felicitari ! Am in plan sa merg si eu singura cateva zile in Israel, insa ma sperie toata lumea ca nu ma vor lasa sa trec la controlul de securitate, fiind singura si nu intr un grup.Ar putea fi acest lucru o problema?
Multumesc !
Buna, in nici un caz!
Poți liniștită sa mergi singura, am fost si eu si multe cunostinte (fete) fara probleme.