Am inchiriat masina si am luat-o inspre Nord: Nazareth, Golan, Rosh Hanikra, Nahariya


DSC06535          Seara trecuta am analizat ofertele firmelor de inchirieri masini si am optat pentru o firma locala si o masina mica seamiautomata, un Peugeot 107. A fost o alegere inspirata, parcarea si manevrele in oras au fost floare la ureche si consumul la fel foarte redus. Dar sa nu sarim asa in fata evenimentelor, dimineata am inceput ca orice localnic (sau cel putin o mare parte dintre ei) cu miscarea de dimineata. Adina mai serios, ea fiind in pregatiri pentru concursul cel mare din iunie, eu asa mai usor.

Si adevarul e ca si de n-ai avea mare chef de miscare cand ii vezi pe toti cum alearga sau cum se dau cu bicicleta prinzi si tu curaj, asa ca n-a trecut dimineata fara miscare. La Adina asta dura de obicei intre 7 si 9  iar eu dupa ce am terminat cei 5-6 km-i de alergat am luat-o la plimbare pe faleza ori inspre Marina ori inspre orasul vechi Jaffa. Adina era deja pe cursiera pe care a obtinut-o seara trecuta, si era tare fericita 🙂DSC06396

Dupa plimbare o asteptam de obicei pe Adina la una din terasele preferate Cafe Masada langa o cafea si un fresh delicios de portocale jaffa. Aici pe langa produsele delicioase si mereu proaspete beneficiezi si de o panorama de vis cu plaja si  marea superba. Dupa ce a ajuns am mai stat un pic a servit si ea un fresh delicios, si apoi am luat-o inspre Hana unde ne astepta deja micul dejun delicios. Dupa micul dejun am pornit inspre sediul Eldan sa luam masina, pana se completau hartiile s-a facut ora 11:00, si cum era  Yom HaShoahHolocaust Remembrance Day au urmat 2 minute in care se oprerste viata pe tot teritoriul tarii.

DSC06432Fix la ora 11 suna sirenele si toti se opresc acolo unde sunt, ies din masini si omagieaza cei 6 milioane de victime al Holocaustului. E un moment solemn si respectat de toti, inclusiv turisti.


Dupa ce am obtinut masinuta am introdus in IGO-ul din telefon Nazareth si am pornit catre destinatie.

DSC06536

Orasul situat la poalele Muntelui Tabor, in apropiere de Marea Galilee este si capitala administrativa a Galileei. Nazareth este cunoscut pentru referintele biblice si este orasul cu cei mai multi locuitori arabi din Israel, atat musulmani cat si crestini. Sursa numelui Nazaret נצרת, Nazara, asa cum e mentionat prima data in greaca biblica si apoi in latina, nu e cunoscuta cu siguranta, dar deoarece la origine, asezarea a fost ebraica, etimologia lui este ebraica, sau cel putin, semitica. E posibil legata de cuvantul Netzer (נצר) care inseamna „mladita”, „ramura”,„lastar”, iar crestinii vad in aceasta o aluzie la faptul ca Iisus era mladita din casa lui David.

DSC06482Orasul Nazaret a fost locuit inca din era preistorica, dar a inceput sa fie cunoscut mai ales dupa secolul al V-lea, cand aici a fost ridicata pe locul in care ingerul i s-a aratat Fecioarei – Biserica Bunei Vestiri.

Pe vremea in care Iisus a copilarit aici, Nazaret era un satuc mic si neinsemnat din Galileea, care numara nu mai mult de 150 de locuitori. Astazi, Nazaret este un oras tipic pentru Orientul Mijlociu, exotic si interesant, un amestec intre modernitate si primitivism.  Centrul orasului ingrijit si plin de pelerini, dar cu periferiile locuite de o populatie majoritar araba care traieste in saracie si mizerie.

Am vizitat piata, am procurat niste pantaloni pentru Adina, ca mereu uitam in excursii ca in anumite locuri femeile nu pot intra cu picioarele descoperite, am intrat in Biserica Bunei Vestiri (Church of the Annunciation) unde am facut multe fotografii, este foarte interesant nu seamana cu alte biserici are un aer nou si multe simboluri necunoscute pentru noi, si imprejurimile sunt foarte frumos ingrijite.

DSC06532De aici am luat-o inspre Biserica Sf. Iosif, aici se vad ruinele casei in care Iisus a copilarit. Iosif era tamplar, iar micul Iisus a deprins de mic aceasta meserie, lucrand cot la cot cu tatal sau pamantesc.

Dupa acesta am incercat sa iesim din oras, dar nu e chiar asa simplu, ne-am ratacit un pic pe strazile inguste (cu GPS cu tot) dar asa am avut ocazia sa vedem si periferiile, care nu sunt deloc spectaculoase, sunt locuinte arabe primitive destul de monotone.

DSC09343Dupa ce am reusit sa iesim din oras am luat-o inspre inaltimile Golan-ului, trecand pe langa Tiberias, care acum n-am mai vizitat-o, data trecuta a fost explorat temeinic 🙂

Am admirat un pic Marea Galilee (Lacul Kineret) si Golanul ce se inalta in spatele lui si unde urma sa urcam 🙂

DSC09348

Si am urcat, am urcat pe niste serpentine, sigur pentru noi obisnuiti cu cele de acasa nu ni se pareau prea periculoase, drumul era perfect soarele inca era destul de puternic, deci am ajuns pana la Ein Ziwan la granita cu Syria, am privit cateva baze militare si un avanpost fortificat de la granita.

DSC09354Aici m-am bucurat de zoom-ul bun al camerei Sony RX10 🙂

Am trecut pe langa niste semne ciudate de genul aveti grija e trecere de tancuri, sau zona minata, a trecut un convoi de transportere cu cateva Merkava apoi unul care parea ca transporta un sistem de Iron Dome (sistemul lor antirachete pentru rachetele short & mid range).

DSC09360De sus am admirat Valea Hulla, care o vom explora mai in detaliu data viitoare, si am luat-o inspre Rosh Hanikra la granita cu Liban-ul, aici iarasi ar fi cateva lucruri de vazut, dar deja soarele incepea sa apuna si n-am mai pierdut timpul. DSC09363Chiar la granita ne-am imprietenit cu un soldat IDF care ne-a intrebat de unde suntem si daca suntem evrei, am povestit ca eu doar prin bunicul din partea tatei, deci nu sunt considerat chiar evreu, dar el a zis ca e bine, sunt 😉

Am facut o poza si i-am urat misiune usoara.

Am mai facut cateva imagini cu coasta superba, am surprins si o nava patrol Dabur (PC 860) care patrula apele teritoriale ale Israelului.

In cateva minute doar am ajuns in Nahariya, la fix sa prindem apusul pe plaja.

DSC09378

Apusurile la mare sunt spectaculoase, la orice mare, aici parca era si mai special.

DSC09388Am admirat soarele pana a disparut in mare dupa care am luat-o inspre oras cu gandul de a infuleca ceva, ca n-am mai mancat de vreo 6 ore.

DSC09392Ne-am si oprit la prima bodega, era cu specific italian, dar desigur cu touch local. Am mancat excelent, gustos, suficient si la pret rezonabil. De aici am luat-o inspre Tel Aviv prin Haifa (desigur n-am mai intrat in oras, pentru Haifa fiind dedicata o alta zi). Am ajuns inainte de ora 10, am mai povestit cu Hana si ne-am culcat pe la 11 jumate, urmand sa ne pregatim de  (re) vizitarea Marii Moarta si a Eilat-ului.

Cateva imagini gasiti in galeria de sub articol, iar pentru toate fotografiile ce apartin acestui capitol dati click pe imagine

Am inchiriat masina si am luat-o inspre Nord: Nazareth, Golan, Rosh Hanikra, Nahariya

Episodul urmator Negev, Marea Moarta si Eilat.

Surse: wikipedia, vacanta.infoturism.ro

5 responses to “Am inchiriat masina si am luat-o inspre Nord: Nazareth, Golan, Rosh Hanikra, Nahariya

  1. Pingback: Revederea mult asteptata – Prin Tel Aviv din nou | Z0ltan77

  2. Pingback: Inspre perla Marii Rosii, Eilat prin Negev si plutind in Marea Moarta | Z0ltan77

  3. Pingback: Prin desertul Iudeei, la Manastirea Sf. George si dupa masa relaxare pe superba plaja a Tel Aviv-ului | Z0ltan77

  4. Pingback: Din Ashdod inspre nord, Zikhron Ya’akov, Cramele Carmel, Akko, Rosh Hanikra | Z0ltan77

  5. Pingback: Sfaturi utile pentru un sejur de neuitat in Israel | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.