Netograf.ro: Viteza medie de transfer date prin internet fix si mobil, in crestere la nivel national


Statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix si mobil din Romania elaborate de ANCOM pe baza testelor din aplicatia Netograf.ro arata ca in anul 2019 romanii au experimentat viteze medii de download la nivel national de 148,95 Mbps pentru internetul fix si 24,79 Mbps pentru internetul mobil, in crestere fata de anii precedenti. Vezi aici Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet in anul 2019.

Media nationala – download  si upload internet fix

Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf.ro si aplicatia Netograf pentru terminale fixe arata ca in anul 2019 viteza medie de download la nivel national pentru internetul fix a crescut cu 10% fata de anul 2018, pana la 148,95 Mbps, in timp ce viteza medie de upload a ajuns la 110,73 Mbps, in crestere cu 8% fata de anul anterior.

Statistici la nivelul judetelor

Vitezele medii de download pentru conexiunile de internet fix inregistrate la nivel de judet in anul 2019 sunt in crestere comparativ cu anii 2018 si 2017, cu variatii intre 106,38 Mbps (Covasna) si 150,15 Mbps (Bucuresti). Aceeasi tendinta de crestere se poate observa si in cazul vitezelor de transfer de date realizate prin conexiunile de internet mobil, unde viteza medie de download variaza in anul 2019 intre 11,74 Mbps (Gorj) si 36,2 Mbps (Suceava).

 „Vitezele de transfer de date atinse de utilizatorii care au efectuat teste prin intermediul Netograf ne arata ca, la nivel national, capacitatea retelelor a crescut semnificativ in 2019 fata de anii precedenti. Este in buna masura rezultatul continuarii investitiilor operatorilor atat in implementarea fibrei optice si a echipamentelor de retea de capacitate sporita, in cazul internetului fix, cat si in implementarea tehnologiilor 4G la nivelul retelelor radio de acces, in cazul internetului mobil. Am vazut acest lucru, de altfel, si la inceputul acestui an, in contextul izolarii si al muncii de acasa, cand retelele fixe si mobile au sustinut foarte bine cresterile de trafic de aproximativ 25%”, a declarat Eduard LOVIN, vicepresedinte ANCOM.

Media nationala – download  si upload internet mobil

Rezultatele testelor efectuate de utilizatori pe platforma Netograf.ro si aplicatia Netograf pentru terminale mobile indica o viteza medie de download de 24,79 Mbps, respectiv o viteza medie de upload de 12,63 Mbps pentru internetul mobil la nivel national pe parcursul anului 2019, ambele in crestere cu aproximativ 8% fata de anul 2018.

Statisticile cuprinse in Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet in anul 2019 au fost realizate pe baza unui numar de 275.969 teste valide efectuate prin intermediul celor trei tipuri de aplicatii Netograf: web, aplicatii pentru terminale fixe si aplicatii pentru terminale mobile (Android si iOS).

Raportul ofera, pe langa informatiile privind vitezele de download si upload si informatii cu privire la intarzierile si variatiile intarzierilor de transfer a pachetelor de date atat pentru furnizorii de servicii de acces la internet fix, cat si pentru furnizorii de servicii de acces la internet mobil, statistici pe judete privind numarul de teste, vitezele de download si upload medii si intarzierile medii, precum si informatii legate de termenele necesare pentru furnizarea serviciului de acces la internet, termenele de remediere a deranjamentelor sau frecventa reclamatiilor utilizatorilor si termenul de solutionare a acestora.

14.08.2020, Bucuresti – ANCOM

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.