Au trecut si zece zile de la hands-on-ul celui mai elegant smartphone, noul HTC One (M8) si a sosit momentul pentru review.
Prima impresie a fost una foarte buna, si recunosc e greu sa nu scriu la superlativ despre acest smartphone bijuterie. Ca nu e doar frumos, e si performant. Am petrecut cateva zile frumoase, am facut cateva sute de poze in diferite conditii de lumina si da m-a convins ca HTC-ul a castigat pariul cu el insusi cand a incercat sa-l faca si mai bun pe HTC One-ul de anul trecut. Desi nu era usor, nu degeaba a castigat atatea premii, si recent si la MWC-ul din Barcelona a fost desemnat cel mai bun smartphone, desi avea deja un anisor de la lansare.
Despre cum arata v-am scris in articolul de hands-on, n-as repeta, oricum va sugerez sa-l luati in mana ca pozele nu reusesc sa redea in totalitate eleganta si aerul nobil pe care-l are.
Constructie si design: Au folosit un metal foarte frumos slefuit si acopera cam 90% din telefon, e placut sa-l atingi sa-l tii in mana, cu toate ca nu e foarte usor, 160 de grame si nici cel mai subtire avand 9.4 mm grosime, sta bine in mana dar fiind atat de fin ai o usoara senzatie ca iti va aluneca din mana. L-am avut in varianta “Gunmetal gray” si mi-a placut ca nu se vedeau amprentele pe el, nu stiu daca se zgarie usor sau nu, asta se va afla in timp.
Jos avem portul USB si jackul pentru casti, in dreapta butoanele de volum foarte bine asezate si calitative, usita pentru micro SD, da se poate extinde memoria de 16/32 Gb cu micro SD de pana la 128 Gb, deci avem loc pentru aplicatii si fisiere multimedia.
Sus avem butonul de ON/OFF, in rest partea de sus e un port infrarosu. Pe partea stanga gasim usita care ascunde nano SIM-ul (deci pregatiti-va pentru o schimbare de cartela SIM).
In partea frontala avem cele doua difuzoare BoomSound cu amplificatoare incorporate, care asigura un sunet mult peste ceea ce gasesti la alte flagshipuri, e chiar misto.
Butoanele sunt foarte precise si elegante, cu mentiunea ca telefonul fiind destul de mare, nu e usor sa ajung la butonul de pornire amplasat in partea de sus.
Displayul: Super LCD3 de 5” cu rezolutie Full HD (1080) cu ~441 ppi densitate e spectaculos in toate aspectele, atat culori naturale si saturate, cat si luminozitate si contrast. Recunosc ca personal prefer acest super LCD IPS decat Super AMOLED-ul exact pentru culorile mai reale, mai naturale, nefiind adeptul culorilor suprasaturate, dar stiu ca arata spectaculos si multi le prefera. Se vede bine si afara la lumina zilei, chiar si in lumina puternica am reusit sa ma descurc cu el cu luminozitatea data mai puternic, in rest se descurca excelent pe luminozitate pe Automat. Displayul e acoperit cu Gorilla Glass 3, deci ar trebui sa fie destul de greu de zgariat accidental.
Sunetul: Decat displayul, doar sunetul e mai spectaculos pe noul HTC One. Vine cu cea mai recenta tehnologie HTC BoomSound cu sunet puternic si de o claritate chiar exceptionala, am pornit la un moment dat pe un videoclip si cei din camera se uitau de unde vine sunetul, avem inalte clare si bass puternic. Puterea sunetului este sporita cu 25% fata de predecesorul HTC One (M7), fara a compromite calitatea audio. HTC One (M8) dispune de doua difuzoare frontale (cu incinte audio regandite), dotate cu amplificatoare noi si profile software audio personalizabile.
Ce e nasol, ca acum cam asta voi cauta ca si standard la sunetul unui device mobil, dar cred ca mai greu voi gasi ceva asemantor; am incercat si cu niste casti AKG K404 si este la fel – senzational.
Camera foto/video: Aici sunt mari controverse intre fanii megapixelilor (si a altor branduri) si cei care vad un pic in spatele cifrelor. Megapixeli multi nu inseamna din start imagine mai buna, inseamna informatie mai multa, fie el si zgomot. Nu sunt de parerea ca trebuia neaparat sa puna mai multi megapixeli, nu afirm nici ca e cea mai buna camera foto de pe un smartphone, dar e in top si in unele situatii, lumina mai slaba sau la macro eu consider cea mai buna.
Camera principala de ”doar” 4 Mpx-eli vine cu un senzor de 1/3” si cu pixeli mari de 2µm (numiti ultrapixeli de catre cei de la HTC) e ajutat de un dual LED foarte bun, si deasupra camerei principale avem inca o camera care capteaza informatii legate de profunzime, astfel pozele facute foarte rapid ulterior le putem ”refocusa”, obtinand astfel si un efect de bokeh (cu background defocusat/sters), similar cu imaginile captate cu DSLR-uri.
Ce mi-a placut tare mult la camera e viteza uluitoare cu care focuseaza, si focuseaza in general bine, iar fiind atat de rapid de multe ori am facut si 2-3 cadre si ulterior am selectat cel mai reusit. Nu m-a deranjat deloc ca am ”doar 4 Mpx-eli”, deoarece nu fac ulterior cropuri pe care sa le printez pe A4, iar poza e suficient de buna pentru share-uit pe retele sociale, de privit chiar pe televizor de 60” sau de printat in 13×10, foarte rar se intampla sa mai imprim o poza facuta cu telefonul mobil, dar daca doresc o pot face lejer cu aceste poze. In general 90% din timp am facut fotografii pe auto, ca asta-i si ideea cand faci foto cu telefonul mobil nu ai prea mult timp si chef sa-l bibilesti, dar in anumite situatii merita sa umbli la setari manuale. Modul de fotografiere il poti schimba rapid dintr-un meniu simplu, totul e la indemana.
Cum am zis si mai sus camera mi se pare excelenta, in toate conditiile si singurul lucru ce ma mai deranja din cand in cand este ca nu nimerea mereu white-balance-ul, daca era mult verde (iarba) jos mai colora un pic si cerul, pana focusam unde trebuie sau umblam la setari. Am testat in paralel cu alte flagship-uri si pot sa zic ca in putinele cazuri cand ieseau mai bine pozele de peisaj cu multa lumina cu alte aparate se compensa imediat cu pozele mai reusite din interior.
Dar prea multa vorba strica, eu zic ca imaginile vorbesc de la sine, toate sunt direct din telefon, needitate, doar la cateva am folosit efect din telefon sau focus ulterior.
Click pe imagine si va duce in albumul Piacasa und aveti acces la ele in marime originala.
![]() |
Testing the new HTC One (M8) camera |
As mai adauga un avantaj al faptului ca sunt ”doar 4 Mpx-eli” pozele sunt mai mici, in general intre 1,2 si 3 Mb, astfel sunt mai usor de share-uit pe retelele de socializare in special cand suntem prin strainatate, unde netul mobil nu doar ca-i mai scump merge si mai slab la fel si WiFi-urile din hoteluri nu au viteza cu care suntem noi obisnuiti pe acasa.
E interesant si Zoe din fotografiile noastre face filmulet pe care il putem face mai interesant cu diferite efecte, la fel putem selecta ce poze sa intre in selectie si ce nu, mai jos doua exemple scurte, ambele avand pe Muffy (bischonul nostru) ca protagonist.
Am testat si camera video, din pacate era o zi mai inchisa, dar eu zi ca se descurca bine, in Full HD, nu stie 4K, dar asta nu consider un dezavantaj, n-am deocamdata unde sa vizulizez la aceasta rezolutie.
Sistemul de operare, aplicatii, performanta: Noul HTC One (M8) este dotat cu un procesor quad-core de 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 801 pe platforma Krait 400 ajutat de un GPU Adreno 330 si este compatibil cu tehnologia 4G LTE. Smartphone-ul ruleaza cea mai recenta versiune a sistemului de operare Android, 4.4 KitKat, si afiseaza o interfata noua HTC Sense 6. Ce pot sa zic? Zboara, abia il atingi parca ghiceste ce doresti, cifrele din benchmarkuri sunt mai putin relevante, mai ales ca multi triseaza la aceste teste, cel mai important e cum se misca in apicatii, in meniu telefonul, si aici n-ai ce sa-i reprosezi, merge impecabil, n-am reusit sa-l pun in dificultate, se pare ca 2 Gb de RAM sunt inca in general suficienti.
Sigur lumea vrea cifre, ei bine si la cifre cam bate tot, eu n-am avut inca smartphone mai rapid de atat in mana. In batranul Quadrant am masurat 24611, in Antutu 36773, in Geekbench 3 963/2732 iar in 3D Mark Ice Storm Unlimited 19952. Browsingul a mers cel mai fluent dintre toate smartphone-urile testate pana acum, e o placere sa navighezi sau sa citesti.
Noua versiune Sense numit de HTC “the Sixth Sense” vine cu un design minimalist cu linii simple, cu mult negru, si culori pastel si pe alocuri cu unele culori mai vii.In noul Sense, HTC a pus mai mare accent pe personalizare si a reintrodus temele, astfel primeste un pic de culoare sistemul de operare destul de sobru.
Totodata, noul model dispune si de noua interfata HTC BlinkFeed™ (agregatorul de stiri HTC), mai intuitiva si usor de utilizat; Blinkfeed are noi optiuni de continut si o selectie de surse de stiri destul de bogata, deci probabil l-as lasa cu toate ca mi-ar place sa mai am un ecran pentru icoanele aplicatiilor si widgeturi.
Conectivitate: avem tot ce exista, 4G LTE in toate benzile, avem NFC, GPS cu A-GPS si GLONASS WiFi (IEEE 802.11b/g/n), TV-out (via MHL A/V link), Bluetooth 4.0 si, micro SD pana la 128 Gb, la senzori la fel avem tot ce exista.
Specificatiile complete le gasiti aici.
Atentie e cu nano SIM, deci nu uitati sa treceti pe la operator sa obtineti un nano SIM.
Autonomie: Acumulatorul Li-Polymer de 2600 mAh la aceste specificatii ar fi suficient pentru o zi plina de utilizare pentu un utilizator obisnuit, recunosc eu de obicei pe la 4-5 il aveam deja descarcat, dar cineva care nu e continuu pe net, nu uita GPS-ul pornit si in general butoneaza mai putin telefonul poate lejer sa ajunga seara acasa cu el inca ”live”, cred ca daca reuseau o baterie de 3.000 mAh-eri era de o zi si pentru mine. Da bateria nu se poate inlocui de catre utilizator, dar rar am vazut pe cineva folosind mai mult de 2 ani acelasi smartphone, deci nu consider un dezavantaj.
Concluzia: HTC One e cel mai elegant si mai frumos realizat telefon pe care am avut ocazia sa il testez. Si eleganta exterioara e completata de performante de top, astfel incat e aproape perfect. Sigur mi-ar fi placut ca butonul de pornire/oprire sa nu fie sus ci intr-o parte, e mai greu de ajuns fiind destul de mare, un pic deranjant ca nu stii exact unde vor fi butoanele de soft de jos, iti vine sa apesi acolo in randul ala unde e logoul HTC, mi-ar fi placut o baterie un pic mai performanta, da sigur are si moduri de economisire ale bateriei cu care mai poti salva baterie pentru cateva convorbiri urgente, dar atunci nu prea mai e smartphone.
+ uri:
– design si materiale de exceptie, practic telefonul e o bijuterie
– display full HD LCD3 IPS cu culori intense dar naturale
– camera cu ultrapixeli buna in exterior si excelenta in interior
– viteza si performanta soft de TOP
– uri
– bateria nu face fata la o zi plina folosit intens (date pornite, GPS, poze multe)
– un pic prea alunecos, prea frumos slefuit spatele si ai senzatia ca iti aluneca din mana.
Una peste alta acest telefon se face iubit si ti-e greu sa-ti mai placa altceva si doar dupa cateva ore de butonat, dar dupa cateva zile e si mai grea despartirea.
E prima oara cand simt ca as schimba cu ceva actualul model de telefon pe care-l folosesc deja de un an si, de la mine primeste un 9,8.
Pingback: Noul HTC One (M8), antrenorul tau personal de sport | Z0ltan77
Pingback: Am testat si eu varful de gama de la Samsung, noul Galaxy S5 – review | Z0ltan77
Pingback: Fitbit Flex si HTC One – util pentru activitatea de zi cu zi (review) | Z0ltan77
Pingback: Sony a imbunatatit Xperia Z1, dar oare Z2 e suficient de bun pentru un flagship Sony? – review Xperia Z2 | Z0ltan77
Pingback: Testand probabil cel mai performant smartphone al momentului, LG G3 – review | Z0ltan77
Pingback: Smartphone-ul cu cel mai pur Android posibil, Motorola Nexus 6 la review | Z0ltan77
Pingback: Top 6 smartphone-uri testate de mine in 2014 | Z0ltan77
Pingback: Samsung Galaxy Note 4 la review | Z0ltan77
Pingback: HTC a lansat M9-le, au umblat la performante ca designul era oricum de TOP, l-am butonat un pic, cat de un hands-on | Z0ltan77