Au trecut 2 saptamani de cand am facut ‘‘unboxing” la frumusetea asta de smartphone, si in astea 2 saptamani am trecut prin multe, am tras de el la maxim, asa ca pot sa-mi dau cu parerea despre el. Story-ul lui il gasiti pe scurt in articolul de unboxing, nu mai revin, intru direct in miez.
De placut mi-a placut inca din momentul in care l-am scos din cutie, dar eram curios daca prima impresie buna nu e umbrita cumva de ceva deficiente, bug-uri de soft, sau altele. N-a fost asa, chiar zilnic imi place mai mult, pe langa designul si materialele pe placul meu, si bateria s-a dovedit peste asteptari (oricum mari fiind vorba de un Motorola), deci sunt mai mult decat fericit ca am ales acest model ca smartphone personal pentru urmatoarul 1 an, 1 an jumate.
Constructie si design: Da, e pe placul meu, exact asa imi place sa arate un smartphone, linii dreptete, dar cu colturi usor rotunjite, metal de calitate jur imprejur, kevlar Du Pont pe spate, grosime de 8.4 mm si greutate optima de 146 g. Designe-ul e foarte reusit, iese clar in evidenta fata de sapunierele de plastic de pe piata, iar calitatea materialelor folosite cat si finisajul doar amplifica si mai mult aerul elegant pe care-l inspira.
Sta bine in mana, si gripul perfect oferit de kevlar sporeste confortul, il tin usor in mana, si la fel de usor ajung cu o singura mana in orice parte a displayului de 4,7”.
Dimensiunile: 131.9 x 67.9 x 8.4 mm si greutatea e de 146 g. In fata gasim displayul acoperit de Corning Gorilla Glass 2, sus in mijloc inscriptia MOTOROLA, dedesubt un elegant led de status care palpaie in diferite culori in functie de ce eveniment ratat avem, in dreapta sus e camera frontala de 1.3 MP, 720p@30fps, in stanga seznzorul de lumina si de proximitate, iar sub ecran intre sticla si marginea metalica un mic orificiu de microfon. Lateral in stanga jos gasim portul micro HDMI, cel micro USB, mai sus e usita pe care il putem deschide cu unelta care a fost furnizata in pachet, aici gasim lacasul de microSIM si pentru microSD. Nu e foarte comod, dar nici nu vad de ce as avea nevoie sa umblu des pe aici.
In partea dreapta gasim butonul de on/off/blocare/deblocare ecran si cele de volum, cel de on/off e usor zimtat astfel incat usor il identific prin pipaire fara sa-l cauti mult. De altfel sunt exact la locul potrivit. Cele 2 suruburi din partea de jos ii confera in plus un aer de siguranta. Terminalul e rezistent la stropire accidentala, componentele din interior fiind special protejate.
Displayul: SuperAMOLED de 4,7” e ”doar HD” (720 x 1280 pixeli cu ~312 ppi pixel density). Dar e foarte frumos, culori vii, negru de negru cu contrast si luminozitate excelenta si cu consum redus. Ma bucur sincer ca e ”doar” HD (720p) si nu Full HD. N-am intalnit inca omul care la dimensiunea asta de display ar distinge HD-ul de Full HD, in schimb displayurile Full HD pun la lucru (total inutil) procesorul si consuma la greu bateria.
Marimea de 4,7” e maximul care eu pot comod utiliza, la cele de 5” avand mana mai mica eu nu ajung in colturi cu o singura mana. Unghiurile de vizulizare sunt excelente, iar luminozitatea atat de buna incat n-am avut probleme sa vad ecranul setat pe ”Auto brightness” nici in soarele sclipitor din Orientul Mijlociu unde ”am tras de el” in vacanta din Israel. N-am ce sa-i gasesc defect nici aici.
Camera foto/video: Inainte sa comand telefonul nu prea am avut ocazia sa-l testez, am pipait-o doar scurt la o cunostinta care avea deja la sfarsitul lui martie adus din Londra, dar asta nu inseamna ca n-am citit vreo 15 review-uri despre el, deci stiam ca nu e un cameraphone, acesta fiind cel mai slab aspect al lui. Unii erau dur cu ei, altii mai putin, dar toti concluzionau ca la capitolul asta se putea si mai bine, si nu din cazua megapixelilor cum cred unii, cei 8 Mpx-i ar fi suficienti, problema e ca in anumite conditii de lumina foclizeaza mai greu, in prea multa lumina are o tenta rosiatica (desigur se poate modifica direct din aplicatie mai inspre rece) si nu e mereu sharp.
Camera de 8 Mpx-eli are touch focus, geo-tagging, face detection, image stabilization, cateva efecte din meniu (HDR, multi-shoot, panorma) se poate edita rapid orice poza facuta, poti folosi pe wide screen (16:9 la 6 Mpx-eli, eu prefer asa ca se vede perfect pe monitor sau pe LCD), si cam asa am reusit eu sa fotografiez cu el, pozele sunt direct din telefon, needitate, dar la unele am folosit functia de HDR.
![]() |
Testing MOTOROLA Razr HD cameraMay 6, 2013 |
Camera video, cum eu nu prea sunt fan video, am uitat sa-l setez pe HD + ca stie si 1080p@30fps, le-am facut doar in HD la 720p, deci se poate si mai bine decat in aceste 2 sample-uri
Deci da la partea de camera se putea mai bine nu se ridica la nivelul Lumia 920 sau Xperia Z de la Sony, dar se pot face poze OK cu el, dupa un pic de exercitiu, iar problema tonalitatii se va rezolva din soft la urmatorul update chiar prin luna asta din cate am inteles de pe forumuri.
Sunetul: Sunetul ce iese prin fanta din spatele terminalului (sus in dreapta cemerei) e destul de puternic si clar, dar nu spectaculos, castile din pachet in schimb sunt peste medie, se aude frumos cu ele, desigur conectat la castile Sennheiser e si mai bine. Sunt basi si inalte destule, si cu aplicatia Rocket Player descarcat din Play Store chiar poti savura muzica la un nivel calitativ ridicat.
Sistemul de operare, aplicatii, performanta: Razr HD-ul nu e quad-core, e ”doar dual-core”, dar unul rapid, vine cu un procesor dual-core Krait CPU la 1.5GHz Qualcomm Snapdragon S4 ajutat de un GPU Adreno 225 si e foarte rapid, printre dual-core-uri nu prea are concurenta, si e mai rapid si decat cateva quad-core-uri. In Quadrant am obtinut 5240, in Geekbench 1502 in Antutu 10381 si in 3D Mark 6235. Dar mult mai important e ca marge fluent in orice aplicatie/joc si in meniuri. Razr HD-ul vine cu Jelly Bean 4.1.2 si asta-l ajuta mult. Interfata Android e usor personalizata de Motorola, dar e genul ala de personalizare benefica.
Imi plac widgeturile Motorola care afiseaza ceasul, vremea si starea bateriei, notificarile, poti schimba printre orase unde te intereseaza vremea doar atingand widget-ul,l e practic si dragut. E util si meniul de setari rapide pe care poti accesa direct cu un swipe in stanga. Ai 7 ecrane pe care poti insirui aplicatiile si widgeturile (eu le cam si umplu). Totul e la locul lui, si merge brici.
Vine cu toate aplicatiile Google preinstalate (Mail, Maps, Talk, YouTube, Play Music, Play Store, G+, Navigation, etc.) + Quick Office si inca alte cateva.
Dar pe departe cea mai utila aplicatie MOTOROLA e SmartAction-ul, unde poti seta diferite ”profile” care sa se activeze automat, de ex. Home, cand esti acasa te localizeaza, opreste datele mobile, GPS-ul, trece pe Wifi, reduce luminozitatea ecranului samd. economisand baterie, sau cel de Work, Workout, Sleep (unde setazi sa se activeze intre anumite ore, oprind datele si restul, si sunand doar la persoanele faorte importante din femilie.) Nu doar ca e foarte util e si facut intr-un mod intuitiv, astfel ca utilizarea lui e foarte usora.
E foarte placut utilizarea telefonului, lag nu exista, GPS-ul care are A-GPS, S-GPS si GLONASS e foarte preciz si rapid, l-am folosit cu succes prin strainatate, alaturi de Google maps si IGO.
Browsingul merge fluent atat cu Chrome cat si cu Firefox for Android, iar filmele se vad excelent in HD.
RAM-ul de 1 Gb e suficient si din memorie flash de 16 Gb avem 12 Gb la dispozitie si nu ne opreste nimeni sa-l extindem cu micro SD de pana la 32 Gb (am si facut deindata, aici stoacand muzica si videoclipurile preferate)
Conectivitate: Na si aici stam bine, are de toate, de la clasicile USB, HDMI, Bluetooth v4.0 with LE+EDR, WiFi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, la 3G, 4G (LTE 700 / 800 / 1700 / 1800 / 2600) la NFC, GPS, A-GPS, S-GPS si GLONASS (sistemul rus de sateliti). Nu stiu daca exista la ora actuala alte posibilitati de conectivitate, cred ca le are pe toate.
Autonomie: Am ajun la punctele forte al oricarei smartphone MOTOROLA (si una din motivele principale pentru care sunt fan al lor) bateria.
Nu e altfel nici in cazul asta, bateria Li-Po 2530 mAh la acest hardware ofera performante greu de egalat (doar Razr HD Maxx-ul poate mai mult). Stiam ca tine mult, dar eram sceptic, stiind cat de ”heavy user” sunt ma asteptam sa tina mai putin, dar a fost surpriza placuta. In vacanta am tras de el, zeci de poze facute si urcate pe netul mobil, conectat tot timpul (prietenii FB pot confirma), localizare prin GPS prin Foursquare, Google Maps si Igo, practic doar din cand in cand opream GPS-ul, si cu toate astea seara ajungeam cu 20-30% baterie acasa. Practic in conditii normale ma tine pana a doua zi seara la 7 bateria. Pentru mine asta conteaza.
Concluzii: Nu e telefonul perfect, dar e perfect pentru mine. Multi se vor lega ca e ”doar” HD displayul, ca e pentile, ca e ”doar dual-core”, ca bateria nu e detasabila (nu stiu cu ce le-ar ajuta). Camera intradevar putea fi mai buna, cu o camera mai buna era un 10 telefonul fara dar si poate, eu sunt foarte multumit de el, ca e elegant, robust si bateria tine peste o zi, in zile linistite si 2.
Pentru mine fiabilitatea si calitatea materialelor conteaza mult, in aceste 2 saptamani m-am convins ca e un partener de nadejde si imi confirma alegerea, si acum tot asta l-as cumpara.
+ uri:
– designul si materialele folosite
– displayul HD superAMOLED foarte luminos
– rezistent la stropire
– bateria care chiar te tine peste o zi si daca esti ”heavy user”
– uri
– camera foto
– lipsa radio
Una peste alta Razr HD-ul e o alegere ”aproape perfecta”, chiar si daca e mai greu de procurat, merita efortul, de la mine primeste un 9,5, si asteptam cu nerabdare noul Moto X (despre care se stie deja tot mai multe, si care il vom vedea in mai putin de 2 saptamani) care daca va fi realizat de aceeasi ingineri de la Motorola Mobility va fi un succes cu siguranta.
Pingback: MOTOROLA Razr HD – unboxing | Z0ltan77
Pingback: Autonomie mult imbunatatita in noul smartphone Motorola – Moto X se asteapta in august | Z0ltan77
Pingback: Allview P6 Quad – review | Z0ltan77
Pingback: Incarcator USB portabil DURACELL – impresii | Z0ltan77
Pingback: Huawei Ascend P6 – review | Z0ltan77
Pingback: HTC One – review | Z0ltan77
Pingback: Meritam si noi o scurta vacanta | Z0ltan77
Pingback: Impresii Asus VivoTab Note 8 | Z0ltan77
Pingback: LG G flex, un pariu tehnologic castigat – review | Z0ltan77
Pingback: Cel mai elegant smartphone, noul HTC One (M8) in mana – hands-on | Z0ltan77
Pingback: Am testat noul HTC One (M8) – review | Z0ltan77
Pingback: Ne pregatim de vacanta si ducem cu noi cateva gadgeturi | Z0ltan77
Pingback: Primele impresii cu noul Moto X (editia 2014) | Z0ltan77