E drept ca noi am redus considerabil consumul de TV in ultimii 4-5 ani, preferam sa petrecem timpul liber cu activitati in aer liber, cu miscare, sau cu calatorii in tara sau pe afara, dar putinul timp petrecut in fata TV-ului e aproape sigur ca e vizionand un canal HD.
Primul LCD mai serios si atunci considerat chiar maricel unul de 40” l-am cumparat prin primavara lui 2008, si a fost un model de varf costand peste 5.000 de RON (functioneaza perfect si acum in locuinta din Timisoara), continut HD aveam doar filmele cumparate pe discuri Blue Ray, nu era o oferta foarte bogata si nici nu erau ieftine, dar aveam in sfarsit imagine Full HD cu sunet Dolby 5.1, astfel incat reuseam sa-l folosesc TV-ul la parametrii pentru care era el proiectat. Si desigur jocurile de pe PS3, care la fel si ele atingeau limitele TV-ului in materie de imagine.
La sfarsit de 2008 lucrand si in domeniu si fiind si un membru activ pe forumuri despre TV/DTH/broadcast/iPTV am aflat rapid despre programul de beta testing al serviciului iPTV (iDolce) de la Romtelecom si am fost printre primii din tara si cu siguranta primul din Timisoara cu acest serviciu activat, si il folosesc si azi multumit in paralel cu Orange TV. Si da aveam in sfarsit canale HD, nu multe, vreo 6-7 parca si a mai crescut apoi pe la 9-10. Era 720p, dar deja o diferenta mare fata de canalele SD. Am descoperit ca pot seta si pe 1080i din STB, dar preferam sa-l las pe 720p la imaginile in miscare se vedeau un pic mai bine si oricum e mai bine daca face TV-ul upscaling-ul.
Deja cu cele cateva canale am observat ca 70% din timpul petrecut in fata TV-ului era navigand doar intre canalele HD. Intre timp numarul canalelor a crescut, continutul a devenit si el tot mai bogat, si procentul a ajuns undeva aproape de 90%.
Cel mai nou serviciu din Romania in materie de televiziune , sustinut de avantajele satelitului ASTRA 31.5E, este oferit de Orange TV. Beneficiez de Orange TV din toamna anului trecut beneficiind de 39 de canale HD la calitate exceptionala. Pe un TV de 50”+ deja vezi diferenta fata de alte servicii, imaginea e cristala si nici la secventele cu miscari rapide nu ai patratele. Fata de un SD e de la cer la pamant dar si fata de alte transmisii HD se vede diferenta in special in cazul unui TV performant de 50-60”. Despre experienta cu Orange TV am scris aici, intre timp au mai aparut canale noi, deci e din ce in ce mai bine.
Operatorul Astra difuzeaza peste 2.500 de canale de televiziune si radio pe teritoriul Romaniei. Semnalul e perfect in aceasta parte a Europei astfel incat nu e nevoie de antena mare, si chiar si in conditii meteo mai nefavorabile n-ar trebui sa aveti probleme de receptie.
Ultra HD reprezinta un real progres, la fel ca trecerea de la SD la HD.
Ultra HD ofera o rezolutie de patru ori mai mare decat actualul HDTV, asigurand o intensitate sporita evenimentelor sportive si o experienta mai captivanta pentru filme si documentare premium. Iar calitatea imaginii depinde atat de distanta de vizionare, cat si de rezolutie in sine. Diferenta reala dintre 720p si 1080p este de aproximativ doi metri. Datorita densitatii mai ridicate a pixelilor, poti sta mai aproape de ecran fara a vedea grila de pixeli; o imagine 4K 2160p iti permite sa stai la 1,6 m de ecran
Astra e pionier si in transmisiile UHD si estimeaza ca circa 100 de milioane de TV-uri vor fi compatibile cu UHD pana in 2020.
Eu preconizez totusi ca inca 2-3 ani un HD de calitate nu va ”deranja” pe nimeni nici pe un TV de 50-60”, diagonala care e tot mai des cumparata si la noi chiar si pentru sufragerii obisnuite de bloc, si va zic eu ca nu e mare, dupa doar 2-3 zile te obisnuiesti si nici n-ai mai vrea sa fie mai mica 🙂
Iar pentru cei care prevestesc moartea TV-ului, va mai curge multa apa pe Dunare pana TV-ul va disparea, da fenomenul second screen e tot mai prezent, da vom comenta emisiunile TV pe o tableta sau direct pe smart TV, dar cand ai continut de calitate, film bun sau emisiune interesanta tot pe TV il vei urmari.
Asta daca nu ai ghinionul ca putinul tau timp la TV sa vrei sa-l investesti intr-un canal care nu are continut HD, dar la care vrei sa te uiti pentru un anume continut. Dupa ce te-ai invatat cu HD iti vine sa-i iei aia la bataie pe cei care transmit SD – ca de filmat o fac HD 🙂
Cam asa. Recunosc ca exact la asta ma gandesc in timpul unor emisiuni de altfel interesante pe anumite posturi 🙂
si atunci mai bine le ascult 🙂
OK, concluzia… merita sa vezi canalele TV in HD au ba?
Sigur, daca esti interesat de detalii si ai un TV mai mare de 32” categoric 😉
Nici nu se poate compara, merita, dar ca orice tehnologie mai noua, vine si cu niste costuri. Dar dupa ce ai dat banii, nu o sa mai ai regrete 😉
Domnilor, o sa ii dau o sansa. Acestei tehnologii adica.