Romtelecom va implementa prima retea 100G nationala din Romania, bazata pe tehnologie Cisco


DSC09442

Noua arhitectura IP reduce substantial complexitatea retelei, creste eficienta operationala si permite lansarea de servicii noi bazate pe cloud

Romtelecom investeste in modernizarea retelei nationale prin introducerea, in premiera in Romania, a primelor linkuri 100G, bazate pe tehnologia IP furnizata de Cisco si DWDM ADVA. Noua arhitectura este flexibila si scalabila, reduce substantial complexitatea retelei, creste eficienta operationala si permite trecerea la noua generatie de servicii.

Procesul de imbunatatire a performantelor retelei IP Core a Romtelecom a fost initiat in 2013 si se va incheia in 2015. In cursul acestui an vor fi conectate, cu ajutorul linkurilor 100G, trei dintre cele mai importante noduri ale retelei nationale Romtelecom. Tehnologia Cisco va fi utilizata pentru reteaua IP/MPLS (Multi Protocol Label Switching –arhitectura de routare pentru Internet), iar tehnologia DWDM furnizata de ADVA pentru reteaua de transport al datelor.

“Detinem cea mai extinsa retea la nivel national si facem eforturi permanente pentru a-i exploata capabilitatile in beneficiul clientilor nostri. Acum implementam o solutie inovatoare de crestere a capacitatii retelei de date, sporind in acelasi timp disponibilitatea si fiabilitatea acesteia”, a declarat Bob Konstantinidis, Director Executiv Operatiuni si Tehnologie Romtelecom si Cosmote Romania.

Initiativa face parte dintr-un proiect amplu de pregatire a infrastructurii Romtelecom pentru trecerea la tehnologia “All IP”, proces care ar urma sa fie finalizat la sfarsitul anului 2018. Noua infrastructura va putea sustine cresterea exploziva a traficului IP datorata inmultirii numarului de dispozitive, aplicatii si servicii de generatie viitoare precum aplicatiile video si serviciile cloud care functioneaza peste Internet.

”Dincolo de beneficiile legate de scalabilitate, retelele de generatie viitoare precum cea implementata de Romtelecom contribuie substantial la reducerea costurilor operationale ale operatorului prin diminuarea numarului echipamentelor necesare, cu toate costurile implicite (achizitie, mentenanta, service, consum energetic etc), dar si ca urmare a managementului centralizat al retelei”, a declarat Dorin Pena, Manager General Cisco Romania.

Infrastructura de retea are la baza doua dintre cele mai performante platforme IP furnizate de Cisco: Cisco ASR9000 si Cisco CRS-3, capabile sa asigure livrarea unei game extinse de servicii de generatie noua, precum serviciile mobile si de cloud, la viteze sporite.

  • Cisco ASR9000 este o platforma proiectata sa ofere flexibilitate retelelor de date, cu capacitate de pana la 96 Tbps per sistem. Solutia asigura livrarea sigura si scalabila pentru o gama larga de servicii si aplicatii, de la video, internet rezidential si servicii business, pana la servicii de cloud.
  • Cisco CRS-3 este o platforma pentru nucleul retelelor IP, proiectata sa suporte cantitati mari de date, de pana la 322 Tbps, oferind scalabilitatea si fiabilitatea necesare noilor generatii de servicii.

Reteaua IP Core functioneaza ca suport pentru toate serviciile furnizate de Romtelecom clientilor persoane fizice, companii sau alti operatori.

Romania, Bucuresti, 15 mai 2014 – Romtelecom & Cisco Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.