MOTOROLA TLKR T6, un PMR de nadejde – review


IMG_8228              PMR (Personal Mobile Radio), sau  mai popular walkie-talkie,  e denumirea generica a echipamentelor radio care functioneaza in frecventa 446 Mhz, emit cu maxim 500mW si nu necesita licenta.

Ati putea intreba ce utilitate mai au, cand convorbirile GSM au devenit atat de ieftine, ai minute nelimitate, in anumite oferte chiar in orice retea?

In primul rand sunt pentru altceva, sunt mai rapide, nu depind de retea GSM si sunt gratuite si in strainatate. E foarte util pentru cei care ies des la drumetii in zone neacoperite de GSM, pentru cei care practica sporturi de iarna, AirSoft, pentru cei care lucreaza in constructii, in hale mari, fara sa mai vorbim de cei din domeniul de securitate, paza etc. Eu l-am achizitionat in special pentru a comunica cu sotia mea in excursiile de peste hotare. Eu fotografiind diferite obiective deseori raman un pic in urma, si e mai avantajos sa comunicam asa, decat sa ne incarcam factura de roaming, la tarifele usturatoare din tarile mai exotice.

IMG_8214 Am vrut ceva mai de calitate, astfel incat nu pretul a fost cel mai important, dar nici n-am vrut sa sar calul; nu doream dispozitivul cel mai scump, folosindu-l  totusi doar ocazional.

In materie de comunicatii radio pentru mine MOTOROLA e numele pe care l-am luat in calcul, desi pe piata se gasesc modele reusite si de la Midland, Cobra, Maxon sau altii cu specificatii asemanatoare sau chiar mai bune in unele cazuri. Dar cand e vorba de fiabilitate, eu merg pe MOTOROLA.

IMG_8218Analizand mai multe modele am ales TLKR T6, un model mid-range al producatorului american, sunt cateva modele peste el, cum e TLKR 8-ul de exemplu, dar acesta mi-a placut deoarece promitea cam ce ma interesa la un pret decent design placut si functii suficiente.

In pachet gasim cele 2 dispozitive, 2 baterii NiMh de 600 mAh (promit 16 ore de functionare), incarcatorul in care poti incarca ori cele 2 dispozitive deodata, ori doar bateriile lor (util in cazul in care mai ai o pereche de baterii de rezerva), clips-ul pentru curea, manualul, certificatul  de conformitate si de garantie si cam atat. M-as fi bucurat sa aiba si casti incluse, deoarece are functia de vox si ivox, si era util (si este) si pentru a comunica intre noi cand iesim cu bicicletele. Noroc ca am mai pastrat din castile vechi Nokia, care se potrivesc si merge si PPT (push to talk)-ul cu ele.

IMG_8222 Constructie si design: E placut in mana, e de marimea unui smartphone modern (cu antena cu tot), desigur mai gros, avand 140 de grame cu baterii cu tot, e fabricat dintr-un plastic rezistent si in cateva parti cauciucat. E rezistent la stropire (deci nu e subacvatic, dar nici nu trebuie sa-l feresti de un pic de ploaie) la soc, si la praf, deci practic nu-i porti grija, il folosesti.

Are un display Backlit LCD, afisaj negru pe fundal verde, ca la vechile telefoane mobile, pe care e afisat meniul simplu circular, sus langa antena e locul pentru casti, acoperit frumos cu usita de cauciuc, in stanga e butonul mare cauciucat de PTT (Push to talk, practic cel mai des folosit), mai jos avem locul unde putem incarca si separat fiecare device, acoperit si el, sub display in mijloc sunt tastele cauciucate de Meniu, de beep/blocare tastatura, butonul channel/oprit pornit (apasat mai lung) si sus/jos care are diferite functii in meniu, si by default fara a intra in meniu de aici dai volumul difuzorului mai incet sau mai tare. Sub butoane avem difuzorul (puternic nu gluma, il folosesc maxim la 5 din 8) si in partea dreapta jos microfonul. In spate avem clipsul de curea, pe care trebuie sa-l dai jos ca sa deschizi spatele si sa ajungi la baterii. El de altfel functioneaza si cu 4 baterii AAA Alkaline, lucru foarte util in caz de urgenta.

IMG_8229Specificatii:

Freq Band: PMR446
Tx power: 500mW
Type Designation: TLKR-T6
Bandwidth: 12.5Khz
Channels: 8
Weight: 100g (excluding batteries)
Range: 8 Km*
Size: WxDxH (cm) 5.4 x 16 x 3.6
Codes: 121 – providing 968 channel combinations

Meniu si functii: are un meniu simplu, prin care navighezi prin simpla apasare a butonului meniu, tot apasand te plimbi prin meniul rotativ si unde doresti sa schimbi setarea te folosesti de cele 2 butoane de volum sus/jos.  Poti select modul dual de scanare, el pe langa canalul curent poate scana si un canal alternativ, setand numarul canalului si un subcod. Poate fi foarte util la AirSoft, arbitrul putand asculta si comunica direct cu 2 echipe care folosesc canale diferite, foarte simplu. Nu trec prin tot meniul, daca veti fi in posesia unui astfel de aparat sigur veti primi si manual cu el, unde explica tot. Pe ecran pe langa canalul si codul selectat e afisata tot timpul si starea bateriei. Are 8 canale cu 121 de subcanale/coduri, deci practic ai 968 de combinatii de canale, as zice suficiente pentru a-ti gasi una libera.

Imi place tare mult functia VOX, este un sistem de comanda vocala selectabil care permite declansarea automata a emiterii. Poti regla sensibilitatea de 1-5 si avand castile nu mai ai nevoie se apesi tasta PTT ci la vocea ta automat se activeaza transmiterea, e foarte util, practic iti raman mainile libere.

Are functia de Roger beep, un semnal acustic ”beep” care este trimis pentru a notifica sfarsitul transmisiei. E utila si functia de monitor camera, poti seta si aici sensibilitatea si el va transmite automat din camera daca e vreun zgomot, galagie/planset, util pentru monitorizare copil (desigur pentru asta sunt sisteme mai complexe, dar la o adica e OK si asta). Tastatura se poate bloca, astfel se evita apasarea din greseala a tastelor si schimbarea accidentala a anumitor setari din meniu, desigur atat butonul de PTT (emisie) cat si tasta de ton apelare functioneaza. Poti alege unul din cele 5 tonuri de apleare, e util cand nu vrei sa comunici mai nimic, decat ca esti acolo, ca esti in raza.

Unul din functiile importante si utile e functia de ”Automatic power save”. Statia are un circuit unic proiectat sa extinda semnificativ durata de viata a bateriei. Daca nu exista transmisie sau un apel timp de 3 secunde, el trece automat in modul ”power save”. Statia este capabila sa primeasca transmisie in acest mod.

Raza de actiune si autonomie: Raza de actiune, fiind vorba de unde radio, depinde de multi factori: de constructii de fier-beton, de semnale radio cu care ar putea interfera, si chiar si de conditiile meteo. In conditiile optime  si pe teren deschis un PMR are o raza de actiune de la 2-3 km pana la 10-12 km. Pe acest model TLKR T6 producatorul a trecut 8 km. N-am avut ocazia sa-i testez limitele chiar in toate conditiile. Ce stiu sigur e ca in oras pe aici prin cartier unde e o ”padure de blocuri” duce pana la  1-1,2 km clar si 1,5 km folosibil. Pe camp deschis am testat azi in jurul la Lacul Herastrau si cel mai departe am reusit sa fim undeva la 2,8 -3 km, se auzea clar, deci era departe de limitele lui.

Bateria, e ceea ce trebuie sa fie, de cand il am (aprox. 2 saptamani) l-am incarcat o singura data, si l-am folosit cat am putut de mult, dar inca nu-mi lipseste nici o linie, cele 16 ore sigur se refera la transmisie continua, dar voi reveni cu update cand am reusit sa-l descarc si la fel cand am aflat raza maxima atinsa pe camp liber.

Sunt cateva reguli simple de comunicare prin PMR, nu exista ca e banda ta (nu ai platit pentru ea, e free)  si celalalt sa plece, deci daca cineva a intrat pe banda ta poti sa-l rogi sa paraseasca argumentand si folosind un ton adecvat. Dupa apasarea PTT-ului astepti o secunda si doar atunci comunici (clar si la obiect), si cand ai terminat mai astepti o secunda si lasi butonul, in rest nu-l tii la ureche, si nu mai aproape de 2-3 cm de corp, ca totusi e radio, nu emiti degeaba, ci doar cand ai ceva de spus.

Concluzii: MOTOROLA TLKR T6 e ideal pentru mine si pentru ce vreau sa fac cu el, adica pentru a comunica in excursii, si in calatoriile din strainatate, unde pot sa raman in urma cu 2-3 strazi fara a pierde contactul cu partenerul de calatorie. Are raport pret/calitate/functii excelenta, se gaseste in oferta mai multor magazine on-line, eu am prins o reducere si in loc de pretul lui obisnuit de aprox. 350 de RON l-am gasit la 283 RON si la pretul asta nici n-am stat pe ganduri. Imi place tare mult marimea si forma ergonomica si faptul ca nu trebuie sa-i port grija fiind rezistent la intemperii.

+ uri

– Constructie/design placut si robust

– raza mare de actiune

– autonomia extinsa

– posibilitatea de a folosi si cu baterii  obisnuite AAA

– meniul simplu si logic

– functia de VOX/iVOX – transmisie prin simpla voce fara apasare PTT

– calitate audio excelenta

– functia de monitorizare camera: la AirSoft il lasi intr-o incapere unde presupui ca va ajunge inamicul si afli imediat cand a ajuns; . pentru supraveghere copil, il poti auzi imediat cand plange.

– uri

– mi-ar fi placut sa vina cu casti deja la pretul asta, dar n-a fost sa fie. Desigur avem pe acasa casti vechi Nokia, cu care merge perfect. De la mine primeste un 9,5 bine meritat si dupa 2 saptamani de folosire tot asta as cumpara.

8 responses to “MOTOROLA TLKR T6, un PMR de nadejde – review

  1. Pingback: Cobra microtalk MT200-2VP EU o solutie de concediu | Cristian Nicolau

  2. Pingback: Meritam si noi o scurta vacanta | Z0ltan77

  3. Pingback: Ne pregatim de vacanta si ducem cu noi cateva gadgeturi | Z0ltan77

  4. Am citit articolul tau si as avea o rugaminte daca ma poti ajuta ,sunt posesorul a acestor stati pe care le am primit cadou dar din nefericire fara incarcator nu stiu si nu am idee de unde imi pot procura unul dual , iti multumesc anticipat

  5. Pingback: Plecam pe insula, luam doar cateva gadgeturi cu noi | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.