Am mancat si noi la un moment dat supa Miso – supa japoneza – pe care ne-a preparat un prieten anul trecut cand a venit in vizita. Si ne-a placut atat de mult incat la prima ocazie cand am gasit pasta Miso – ingredientul principal al supei – ne-am cumparat si noi un pachet mai mare.
Noi ne-am luat pasta Miso inchisa, (ne-au recomandat la magazin fiind mai concentrat decat cea mai deschisa la culoare) am gasit-o in Budapesta intr-un magazin cu toate condimentele de pe planeta, posibil sa fie si pe la noi undeva, noi n-am gasit.
Dar ce este aceasta pasta? Este o pasta pe baza de boabe de soia fermentate si maturate si boabe de orz in unele tipuri de paste Miso si inca cateva zeci de condimente. Ea este ingredientul de baza al supei Miso, dar in Japonia se foloseste si in salate sau marinate.
Am decis sa facem supa Miso pentru ca e delicioasa, dar si pentru ca dureaza putin. Ea se poate face in fel si chip – de la pasta Miso+un cartof sau praz, la pasta Miso cu alte legume. In ea poti adauga si alge sau ghimbir dare acum nu nu le aveam la indemana.
Asa ca am folosit urmatoarele:
– 2 linguri pasta Miso dizolvata intr-o cana de apa
– 1 catel usturoi
– 1 ceapa mica
-2 morcovi
-1 telina foarte mica
– 150 grame tofu
-1/2 praz
-o cana supa de pui (noi tinem mereu in congelator cate un borcan de supa de pui de casa ca baza pentru mancaruri)
Am tocat marunt ceapa si usturoiul iar morcovii si telina (uneori mai pun si ardei) le-am taiat fasii foarte subtiri. Prazul l-am taiat rondele si am pastrat jumatate pentru ornare la sfarsit.
Am calit in putin ulei de masline (pentru gatit) usturoiul, ceapa, morcovii, telina si parte din praz pana cand s-au inmuiat – aproximativ 3 minute.
Apoi am adaugat supa de pui si cana de apa cu pasta Miso dizolvata in ea, dupa care am completat cu tofu taiat cubulete si apa dupa gustul fiecaruia. Eu am estimat ca la aceste ingredient sa iasa cam 3 l supa, aproximativ 4-5 portii de supa.
Amesteci continuu pana cand aproape da in clocot toata compozitia, dar nu lasi sa dea in clocot. Supa poate fi oprita si adaugi deasupra ultimele bucatele de praz daca vrei pentru ornare.
Pofta buna!
Arata foarte bine. Doar ca ai uitat sa mentionezi ceva. Carne ?! Unde e carnea ?!
Asta e fara carne. 🙂 Carnivor mai mare ca mine nu prea cunosc, dar din cand in cand merge si ceva fara 🙂
Ar trebui sa facem un dream team. Cea mai buna leguma e carnea. Mi-a placut articolul, acum stiu ce supa sa cer cand ma duc la un restaurant japonez. Practic … e singura mancare traditional japoneza pe care o stiu 🙂
Pingback: La Samurai din nou – bucatarie japoneza delicioasa in mijlocul Bucurestiului | Z0ltan77