La Ziua Satului Crit, in cadrul evenimentului Saptamana Haferland


IMG_5466               Ieri impreuna cu un grup de jurnalisti si bloggeri de turism am participat la Ziua Satului Crit, in cadrul evenimentului Saptamana Haferland, eveniment despre care v-am anuntat aici si aici. Drumul inspre satucul Crit, Cruce, Cris, Crisu, (in dialectul sasesc Detschkrets, Krets, in germana Kreuzdorf, Deutsch Kreuz, Kreuz , in trad. “Cruce”, in maghiara Szászkeresztúr aflat la marginea judetului Brasov, aproape de granita cu judetul Mures a fost un drum frumos in special dupa ce am trecut de Valea Prahovei si exceptand ca am pornit cu o mica intarziere, deoarece din pacate unii n-au nimic de a face cu punctualitatea, si cu asta nu m-am obisnuit inca nici dupa 4 ani de stat in Bucuresti.

Satucul din apropierea ceatatii Rupea si a cunoscutului Viscri e un satuc tipic sasesc cu case in stil sasesc cu front comun stil zid in fata si cu pajiste ingrijita. Am lasat microbuzul in apropierea locatiei (curtea casei parohiale, Casa Kraus) si am intrat in curte, dupa ce bodyguarzii au fost convinsi de catre organizatori ca da noi putem intra.

IMG_5459IMG_5468 In cateva minute au intrat muzicienii, orchestra locala imbracata in costume traditionale sasesti, iar in scurt timp a inceput ceremonia de inaugurarea a casei parohiale renovate, Casa Kraus cu taieri de panglici in prezenta oficialilor locali si al d-lui, Dr. Günter Krings – Secretar de Stat in Ministerul de Interne in Germania si Membru in Bundestag, al domnului Dr. Bernd Fabritius – Presedinte al Federatiei Mondiale a Sasilor si Membru in Bundestag si al domnului Ovidiu Victor Gant – Deputat in Parlamentul Romaniei din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) si al organizatorilor, initiatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Peter Maffay / Tabaluga, reprezentantii Consiliul Local Bunesti. Desigur nici politicienii n-au ratat prezenta, au fost prezenti repreznantii marcanti ai principalelor partide politice, unii chiar justificat, fiind de a locului si facand multe pentru comunitatea din care fac parte,  restul mai putin, ei doar profitand de mediatizarea evenimentului.

IMG_5471Bunatatile culinare au fost asigurate de catre vecinii secui din Covasna, cu gulyás, ciolan, si kürtös kalács. Sigur am gustat din multe in timpul discursurilor (destul de lungi) dupa care am vizitat Casa Kraus foarte frumos renovata.

Ei bine se vede ca lucrarile au fost coordonate si supravegheata de nemti atentia la detalii le-a dat de gol. Chiar nu gaseai ceva care sa nu se potriveasca, nici vorba de termopane de plastic, sau alte compromisuri, doar materiale de calitate si mult bun gust.

 

IMG_5490IMG_5506Am vizitat si biserica fortificata din Crit si am asistat la un frumos concert de orga. Cei prezenti puteau sa se dea cu balonul, si sa admire dansurile populare traditionale sasesti.

Sunt de parere ca frumusetea Ardealului o reprezinta multiculturalitatea si aceste comunitati de sasi si secui aduc un plus care-l face unic acest taram, din pacate n-am stiut sa avem grija de ei, sasii au mai ramas doar foarte putini…

Mai sunt multe evenimente in cadrul Saptamanii Haferland, aici puteti vedea programul, daca aveti posibilitatea sa ajungeti la oricare din aceste evenimente nu stati pe ganduri, pentru cateva ore sau zi va rupeti de realitate si ajungeti intr-un taram de vis.

Cateva poze de la eveniment gasiti in galeria de sub articol, pentru mai multe click aici pe poza:

 

La ziua Satului Crit, in cadrul evenimentului Saptamana Haferland

 

 

 

2 responses to “La Ziua Satului Crit, in cadrul evenimentului Saptamana Haferland

  1. Pingback: Prin ”Tara ovazului” inainte de Saptamana Haferland | Z0ltan77

  2. Pingback: Se apropie a sasea editie al Saptamanii Haferland, acum cu accentul pe mestesuguri sasesti | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.