In fiecare an vara, preponderent in august sasii revin in locurile natale si anul acesta in perioada 2-6 August sarbatoresc Saptamana Haferland. In anii precedenti am fost de cateva ori atat inintea sarbatorii cat si in timpul ei, anul trecut n-am ajuns, asa ca anul asta m-am bucurat cand am primit invitatia, cu atat mai mult ca acum deplasarea catre Tara Ovazului cum numesc sasii zona, era asigurata de BMW-uri de la Automobile Bavaria, iar de alimentarea lor si a noastra s-a ocupat Rompetrol.
Drumul inspre Crit a fost o placere, ne-am oprit doar la Rompetrolul de la Ploiesti unde ne-au asteptat cu bunatati, astfel ”realimentati” am ajuns cu bine fix la pranz in Crit la Casa Kraus, unde am fost cazati si de data asta. Fosta casa parohiala e la fel de primitoare cum o stiam, camere frumoase, aer curat, parca se opreste timpul cand ajungi aici.
Pranzul pe terasa din fata Casei Kraus, delicioasa cum e pe aici, desigur cu traditionala supa de gaina cu taitei, iar la felul doi am servit un iepure foarte gustos pregatit cu piure si muraturi
Dupa masa copioasa am asistat la u nscurt concert de orga in Biserica Fortificata din Crit, dupa care am participat la un mic atelier de pictura pe lemn, sub indrumarea Manuelei Ivan, unde mi-am dat seama cu ce fete talentate avem in echipa 🙂
Pana fetele pictau eu ma delectam cu traditonalul desert sasesc, lichiul, a carei reteta gasiti aici.
Nu am apucat nici sa-mi incarc telefonul, ca deja plecam inspre Rupea, intr-o ploaie torentiala, dar surpriza ajunsi acolo se oprise ploaia, era aproape uscat totul sus in cetate. Am servit o cina taraneasca cu bunatati locale si cu vinuri premium de la Domeniile Samburesti, dupa care am vizionat cateva filmulete, documentarte cu persoane din zona care au povestit viata lor si cum s-au integrat in Germania si cum cativa s-au intors acasa incercand sa faca ceva pentru comunitatea de care apartin.
Am incheiat seara cu o scurta plimbare prin cetate si am admirat Rupea de sus, din cetate.
Dimineata micul dejun am servit tot pe terasa admirand peisajul fotogenic mai ales ca se ridica ceata la rzele de soare tot mai puternice.
Am mai stat un pic si dupa cafeluta ne-am urcat in masini ca aveam program intens si azi.
Editia din acest an a festivalului are ca tematica centrala mestesugurile, sub sloganul Festival cu mestesug, sasesc. Festivalul isi propune sa ii implice pe turistii veniti in satele sasesti in activitati cat mai interesante pentru toate varstele: ateliere de mestesuguri, activitati pentru copii, concerte de jazz si de muzica clasica in bisericile fortificate, proiectii de film, spectacole de teatru, plimbari cu bicicleta, caruta sau tractorul, expozitii de arta, muzica si dansuri, brunch-uri cu preparate locale si deja celebrul bal sasesc.
In pitorescul Saschiz, am vizitat un atelier de ceramica unde am fost inititati in tainele acestui mestesug, deloc usor, unde pe langa creativitate si precizie ai nevoie si de forta 🙂
Ajunsi in Mesendorf am fost gazduiti de o localnica, doamna Hermina, cu o curte frumoasa plin de flori, doamna in fiecare an isi petrece lunile de vara in casa natala. De aici am trecut pe caruta (de la 250 de cai la 2 cai putere) si asa am ajuns la Biserica Fortificata din Mesendorf.
Inceputurile constructiei sunt marcate de perioada secolului al XIV-lea, preponderent fiind stilul romanic. In decursul timpului, fortificatia a trecut prin diverse incercari si nereusite, intervenind la scurt timp necesitatea ca ea sa fie restaurata. Astfel, stilul preluat a fost cel gotic, reprezentativ pentru perioada si epoca adusa in discutie.
Ar mai fi fost multe de vazut prin zona, dar timpul acum nu ne-a permis mai mult, cea de-a sasea editie a Saptamanii Haferland va include localitatile Archita, Roades, Saschiz, Homorod, Rupea, Crit, Mesendorf, Cloasterf, Bunesti si Viscri. Anul acesta vioara Stradivarius Elder-Voicu ajunge in Haferland pentru un recital sustinut de violonistul Alexandru Tomescu in Biserica Fortificata din Crit, pe 4 august, ziua principala a festivalului.
Primele cinci editii ale festivalului Saptamana Haferland au strans peste 15.000 de participanti si s-au bucurat de prezenta a zeci de personalitati ale vietii culturale si sociale din Romania si Germania.
Organizatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt sustinuta de Fundatia Adept, Vecinatatea Femeilor din Saschiz, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia Tabaluga si Asociatia Nowero Rupea si-au propus sa promoveze nu doar satele sasesti, ci si comunitatea si pe cei care duc mai departe traditiile sasesti in materie de olarit, brodat, pictat sau alte activitati specifice zonei. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe http://www.haferland.ro.
Zona e frumoasa, iar cu ajutorul localnicilor si al acestor fundatii care chiar fac o treaba minunata numarul vizitatorilor creste de la an la an si tot mai multe case si monumente ajung sa fie renovate, pacat ca orice am face tot pe DN1 trebuie sa ne reintoarcem, asta din pacate nu mai depinde nici de sasi, nici de secui sau alte nationalitati din zona…
Mai gasiti cateva imagini si in galeria de sub articol.