Cel mai mare eveniment cultural din Romania dedicat promovarii traditiilor sasesti incepe maine


HartaProgramHaferland           Saptamana Haferland, cel mai mare eveniment cultural din Romania dedicat promovarii traditiilor sasesti, incepe maine si se va derula pe parcursul a zece zile, perioada in care sunt asteptati cateva mii de sasi intorsi acasa si turisti dornici sa descopere un tinut cu totul special.

 

Aflat la cea de-a doua editie, evenimentul are loc in perioada 15 – 24 august 2014, in aria geografica ce include localitatile Saschiz, Crit, Rupea, Viscri, Fiser, Mesendorf si Roades, cunoscuta sub denumirea de Tara Ovazului/ Haferland. Fiecare localitate inclusa in programul evenimentului va avea o zi in care se vor desfasura activitati specifice regiunii.

 

Ziua in care sunt asteptati cei mai multi turisti, sambata, 16 august, este dedicata satului Crit. Programul se va intinde pe parcursul intregii zile si va include: inaugurarea Casei Kraus pe locul fostei case parohiale, un concert de orga in cadrul bisericii fortificate, plimbari cu balonul cu aer cald si un bal traditional sasesc, cu participarea trupei Amazonas Express.

Turistii care viziteaza regiunea pe parcursul celor 10 zile pot participa la concerte, slujbe religioase, picnicuri, drumetii prin padure si trasee cu bicicleta, precum si la alte activitati de petrecere a timpului liber.

Editia de anul acesta se desfasoara sub inaltul patronaj al domnului Dr. Günter Krings – Secretar de Stat in Ministerul de Interne in Germania si Membru in Bundestag, al domnului Dr. Bernd Fabritius – Presedinte al Federatiei Mondiale a Sasilor si Membru in Bundestag si al domnului Ovidiu Victor Gant – Deputat in Parlamentul Romaniei din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).

Initiatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Peter Maffay / Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept, Fundatia Mihai Eminescu Trust si Consiliul Local Bunesti, isi propun sa sprijine activ conservarea mostenirii culturale a sasilor, inclusiv promovarea turistica a acestei zone.

 

Investitiile realizate in acest scop pana in prezent sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obtinute din donatiile sasilor plecati din tara, dar si prin contributia si efortul personal al unor membri ai comunitatii care au revenit in Romania si sunt detinatorii unor afaceri de succes. Programul complet al manifestarilor il gasiti pe website-ul evenimentului: http://www.haferland.ro/programm_ro.html.

Regiunea a fost denumita „Tara Ovazului” sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.

Bucuresti, 14 august 2014Fundatia Michael Schmidt  & Fundatia Peter Maffay / Tabaluga

One response to “Cel mai mare eveniment cultural din Romania dedicat promovarii traditiilor sasesti incepe maine

  1. Pingback: La ziua Satului Crit, in cadrul evenimentului Saptamana Haferland | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.