Cel mai mare eveniment dedicat sasilor din Romania: Saptamana Haferland


DSC09037           Peste 5000 de sasi sunt asteptati la Saptamana Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovarii acestei regiuni din Romania. Aflat la a doua editie, evenimentul va avea loc in perioada 15 – 24 august 2014 si include atat manifestari cultural – artistice, cat si celebrarea restaurarii unor cladiri de patrimoniu.

Aproximativ 20.000 – 30.000 de sasi viziteaza anual  Tara Ovazului, traducerea in limba romana pentru denumirea data regiunii Haferland, iar multi dintre acestia sustin cu fonduri restaurarea patrimoniului cultural existent.

Saptamana Haferland urmareste promovarea mai multor localitati pitoresti din Tara Ovazului in randul sasilor, precum si a turistilor din Romania, si nu numai. Pe langa localitatile bine-cunoscute deja, precum Viscri, Sighisoara si Rupea, turistii vor avea ocazia sa descopere locuri de poveste din Crit, Saschiz, Bunesti, Mesendorf si Roades. Mai mult, acestia vor putea participa, pe parcursul celor 10 zile de manifestari, la concerte in aer liber, slujbe religioase, concerte de orga, picnicuri, drumetii prin padure si trasee cu bicicleta, precum si alte activitati de petrecere a timpului liber.Editia 2013_1

Editia de anul acesta se desfasoara sub inaltul patronaj al domnuluiDr. Günter Krings, Secretar de Stat in Ministerul de Interne in Germania si Membru in Bundestag, al domnului Bernd Fabritius – Presedinte al Federatiei Mondiale a Sasilor si Membru in Bundestag si al domnului Ovidiu Victor Ganţ, Deputat in Parlamentul Romaniei din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR).

Zilele in care organizatorii asteapta cei mai multi vizitatori sunt 16 si 17 august, atunci cand fosta casa parohiala din Crit va fi inaugurata, in urma unui proces elaborat de reconstructie dupa planurile initiale ale cladirii, iar in Rupea va avea loc o slujba la santierul Bisericii Evanghelice din localitate.

Investitiile realizate pana in prezent in restaurarea cladirilor de patrimoniu si in promovarea zonei ca obiectiv turistic sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obtinute din donatiile sasilor plecati din tara, dar si prin contributia si efortul personal al unor membri ai comunitatii care au revenit in Romania si sunt detinatorii unor afaceri de succes.

Initiatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Peter Maffay / Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept, Mihai Eminescu Trust si Consiliul Local Bunesti, isi propun sa sprijine activ conservarea si restaurarea mostenirii culturale a sasilor, inclusiv promovarea turistica a acestei zone.

Editia 2013_2In afara acestei saptamani culturale, fundatiile s-au implicat in alte proiecte precum programe umanitare dedicate ajutorarii membrilor comunitatii si a copiilor acestora, sustinerea educatiei in limba germana, initiative culturale incluzand filme documentare, carti si albume fotografice, concerte si evenimente organizate de catre autoritatile locale si Biserica Evanghelica CA.

Regiunea a fost denumita „Tara Ovazului” sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.

Despre fundatia Michael Schmidt

Fundatia Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Fundatia a fost infiintata in 2010, iar, pana in acest moment, a implementat numeroase proiecte in Tara Ovazului si nu numai.

Printre proiectele implementate de fundatie se numara: restaurarea Orgii Bisericii din Crit, finantarea filmului “Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp”, reconstruirea casei parohiale din Crit dupa planurile initiale, ajutorarea victimelor inundatiilor in anul 2010 in judetul Botosani, precum si sustinerea unor proiecte initiate de alte organizatii, cum sunt: Fundatia Peter Maffay – inaugurarea centrului destinat copiilor provenind din familii cu probleme de la Roades, UNICEF – prevenirea abandonului scolar, Asociatia „Rumänien Soforthilfe“ prin finantarea a doua locuri pentru copii in „casa Prietenia”, Premiul Cultural Sasesc si sprijinirea unor manifestari artistice precum proiectul „Clasic e fantastic”sau „Musica Coronensis.

 

Bucuresti, 8 mai 2014 –  Fundatia Michael Schmidt

One response to “Cel mai mare eveniment dedicat sasilor din Romania: Saptamana Haferland

  1. Pingback: La ziua Satului Crit, in cadrul evenimentului Saptamana Haferland | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.