Cuba Holiday – Havana centrul istoric partea II-a


       Continuare de la episodul anterior.

Am ajuns insfarsit la El Museo del Ron Havana Club , Havana Club cel mai renumit rom din Cuba (din cele peste 60 de marci) mandru purtator al denumirii “ron de Cuba” are un museu de toata frumusetea, intr-o casa coloniala din secolul al XVIII-lea frumos renovata.

Pentru o suma modica (in care e inclus si degustarea de la sfarsitul vizitei) poti face o plimbare prin muzeu, unde iti este prezentat intregul proces de fabricare al romului incepand de la trestia de zahar, prelucrarea lui pana la produsul final.       Inainte de a incepe vizita propriu zisa, pana asteptam sa termine vizita grupul anterior si sa intra grupul nostru adica eu, Adina si ghidul nostru Ibolya am servit un guaravana stors fresh din trestia de zahar cu rom de Havana, apoi am tras clopotul si am inceput vizita. Am urcat la etajul 1 unde am descoperit cum se fabricau butoaiele din lemn de stejar in care se invechesc romurile timp de 3, 5, 7, 15 sau chiar mai multi ani. E explicat in detaliu intregul proces (de altfel destul de complex cu multe filtre de pietris, carbun, etc.) si la sfarsit ajungi intr-o sala  ala de degustare unde vei gasi un bar din lemn ca in  Havana anilor 1930.

Dupa ce am iesit, am mai batut cateva stradute si am ajuns la portul comercial care urmeaza sa fie mutat in alta parte si aici va fi un fel de marina.

De aici am ajuns la Plaza de San Fransisco, o piata deschisa care s-a schimbat foarte putin din timpurile in care galioanele spaniole se pregateau sa porneasca incarcate de bogatii inspre Spania.

Am admirat biserica baroca Iglesia y Convento de San Francisco de Asis, datand de pe la inceputul anilor 1700 si care acum gazduieste concerte de muzica clasica. De aici porneau odinioara in pelerinaj spre Plaza del Cristo Procesiunile Crucii in fiecare an, in Vinerea Mare.

De aici doar cativa pasi si am si ajuns la cea mai veche piata din Havana Plaza de Armas, care initial a fost teren de parada, dar foarte repede a devenit inima vietii citadene si sediul guvernului pe toata perioada a aproape 400 de ani de carmuire spaniola.

  Piata e plin de negustori de carti vechi, am si negociat un pret bun pentru “Batranul si marea” de Hemingway editie spaniola din 1976. Am luat inspre centrul pietei unde Adina a fost “furata”de trubaduri care au cantat creand o atmosfera tipic cubaneza, iar eu am fost la randul meu rapit de “fetele pupacioase din Havana” imbracate colorat si care m-au “stampliat” rapid din 2 parti 🙂 dupa care ne-am pozat cu ele.

De aici ne-am indreptat inspre Hotelul Ambos Mundos, unde camera 511 de la etajul 5 era rezervat lui Hemingway aici a si scris in anul 1930 “Pentru cine bat clopotele

De la terasa restaurantului de pe acoperisul hotelului ai o panorama frumoasa asupra Havanei, aici am facut multe poze in toate directiile, am identificat rapid cladirea Capitolium-ului, statuia lui Jezus, portul, Plaza de Armas si alte obiective deja vizitate.

In holul hotelului am admirat multe fotografii alb-negre cu Hemnigway si diferite personalitati, printre care si Fidel, am vazut si portretul lui Santiago din Batranul si marea si semnatura lui Hemingway.

De aici am ajuns la cea mai intima dintre pietele principale ale Vechii Havane (Habana Vieja) la Plaza de la Catedral,

care e dominata de Catedral San Cristóbal construita prin anii 1750 numita de localnici Catedral de la Habana si a fost ridicata in memoria lui Cristofor Columb. In catedrala baroca s-a aflat o racla in care se presupune ca ar fi fost osemintele marelui explorator, si care au fost returnate Spaniei in 1899.

Catedrala este inconjurata de conace aristocratice cu usi imense din lemn masiv, de altfel si poza am reusit sa-l fac (astfel sa incape aproape toata catedrala in obiectivul meu) din gangul unei astfel conac, avand nevoie de multa forta sa misc usa 🙂

La doar cativa pasi de piata pe Calle Empedrado la nr. 207 se afla La Bodeguita del Medio, unde Hemingway sorbea cel mai bun mojito, conform inscriptiei de pe perete.

Peretii sunt umpluti pana sus de tot cu semnaturi a celor care au trecut pe acolo, sunt fotografii cu persoanaje celebre (politicieni, actori) care au trecut pe acolo. De altfel Le Bodequita e un concept se poate cumpara franciza si se pot deschide astfel de baruri oriunde in lume, din cate stiu sunt deja cateva, cel mai apropiat in Praga si au mare succes, desigur trebuiesc respectate cateva reguli trecute in franciza cum ar fi ca romul obligatoriu trebuie sa fie din Cuba la fel si barmanul trebuie sa fie cubanez. Si aici ca in toate localurile muzica live cubaneza conferand localului acea atmosfera cubaneza de neegalat.

De aici ne-am indreptat inspre Museo de la Revolucion, dupa care am luat un taxi inspre acasa, fiind deja inspre inserate si noi avand deja in jur de 20 de km in picioare. Astfel am terminat prima zi intreaga in Cuba si am vizitat tot ce era de vizitat in Habana Vieja.

Va urma cu imprejurimule Havanei, cu Finca Vigía, casa de vacanta a lui Hemingway, satucul pescaresc  Cojimar (unde pescuia) si multe altele in urmatoarele episoade.

Pentru toate pozele click aici

Si o selectie in galeria de jos

3 responses to “Cuba Holiday – Havana centrul istoric partea II-a

  1. Pingback: Cuba Holiday – Havana centrul istoric partea I-a | Z0ltan77

  2. Pingback: Cuba Holiday – Havana, Vedado, Fabrica de Rom Legendario, Finca Vigia (casa lui Hemingway), Cojimar | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.