Teszteltük az első nyolcmagos Dual-SIM selfiephone-t – az Allview P7 Xtreme-et


IMG_5316             Április elején hallottam róla először és bizony érdekesnek tűnt, szerencsére igen hamar el is jutott hozzám tesztelésre, itt ki is csomagoltuk, és azóta jóformán le sem tettem párhuzamosan használtam az X1 Soul Xtreme-el. A tavaszi vakácíóban is hűséges társ volt és nem okozott csalódást.

Volt elég időm, hogy megbarátkozzunk ezzel az érdekes telefonnal, ami már 89.000 forintért elérhető. Ami megnyert az az egyensvonalú kompakt design, az elforgatható (210 fokban) 13 Mpx-eles kamera és a szép IGZO tehnológiájú (Sharp gyártmányú) kijelző.

A részletes specifikációkat megtallhatjátok itt.

Design: A 4,7”-es kijelzőjű telefon unibody kiépítésű (egy darab polikarbonátból készült) vékony, 8,45 mm vastagságú, matt polkarbonát, elöl vékony szélekkel, ezért még kisebbnek tűnik. Bár egyenesvonalú, a sarkoknál kerekített így használata kényelmes. Az alsó élén találjuk a mikrofont, a micro USB csatlakozót és a 3,5 mm-es jack csatlakozót is.IMG_3353A jobb szélén a ki/be kapcsoló gomb es a hangerőszabályozó gombok vannak, felül semmi míg bal oldalt a micro SIM kártyatartó (2 micro SIM)  bújik meg.

A telefon a fenti elforgatható rész miatt amin a kamera is van kicsit hosszúkásabb, de ez nem zavaró, a matt müanyag pedig kifejezetten kellemes tapintású.

IMG_3355Kijelző: Egy szép 4,7 hüvelykes képátlóval rendelkező 1280×720 pixeles kijelzőt kapunk a P7 Xtreme-ben  ami egy minőségi  Sharp IGZO panelre épül, ezt pedig Dragontrail-X Glass edzett üveg borít. Élénk de természetes színek és  jó felbontás jellemzi.

Az hogy ”csak HD” egy 4,7”-es méretnél nem hátrány, sőt szerintem előny, így gyorsabb is és a processzor terhelése is kisebb, és ennél a képátlónál szerintem senki sem érzékelné szabad szemmel a különbséget. 5” felett igen, ott már látható a különbség.

Én jobban kedvelem ezeket a telt de természetes színeket mint amit az AMOLED típusú kijelzők nyújtanak.

A fényerő és a kontraszt elégséges még erős napsütésben is, maximumra állítva még a Negev sivatagban is tudtam használni.

A hangzás: erős, telt mély és tiszta magas hangokkal, a DTS Sound hozza a megszokott minőséget.

IMG_5318Foto/Videó : Az egyik atrakciója ennek a készüléknek az elforgatható (210 fokban) 13 Mpx-eles kamerája, főleg a selfie kedvelők fognak nagyon örülni neki, mert azért 13 Mpx-eles első kamera nem igazán van még a piacon. És nem egy rosz kamera, nem épp X1 Soul Xtreme minőségű, de jó fényviszonyok mellett korekt képeket készíthetünk vele, makró fotozással is jól boldogul, gyenge fényviszonyok mellett azért nem remekel. Amúgy a kamera elforgatásával azonnal a kamera menüben vagyunk, ami ügyes megoldás, nem kell keresgélni a kamera ikont, ha már dedikált gomb nincs erre.

A képeket különböző módon készíthetjük el: normál,  gesture shot, touch shot, valamint mosolygás által. A fehéregyensúlyt a fényviszonyoknak megfelelően állíthatjuk manuálisan is. Ezen kívül megtaláljuk a szokásos HDR, panoráma és egyébb fotózási lehetőségeket.

Panorámát ilyet sikerült vele:

PANO_20140429_073534928 A többi képhez katt ide a Picasa album megtekintéséhez. . (A képek semmilyen utólagos szerkesztésen nem estek át, ”ahogy a telefonból kijött”.)

Testing Allview P7 Xtreme camera

A video nem az erősségem, sokszor el is felejtek videót készíteni mikor tesztelem a telefonokat, úgyhogy ezt rátok bízom, hogy kitapasztaljátok, tud 1080p-ben is felvenni, én egy 720p-st találtam a gépben a kirándulás alatt vettem fel, el is felejtkeztem róla 🙂

Screenshot_2014-04-18-17-59-44Operációs rendszer, alkalmazások, sebesség: A P7 Xtreme-et egy 8 magos 1,7 GHz-es Cortex-A7 -es processzorral és egy MALI-450/750MHz  grafikus processzorral szerelték és mellé 1 Gb RAM-ot kapott és 16 Gb-os hátteret az alakamazásoknak és a saját médiának. Bár 8 magos és erre mindenki felkapja a fejét, azért nem épp izomgép. Valószínűleg még 1 Gb RAM gyorsított volna rajta, ez persze nem jelenti azt, hogy akadozna a menübern, vagy gond lenne az átlagos mindennapi alkalmazások futtatásában, de tény nem az igényes 3D-s játékokra van kihegyezve.

Az operációs rendszere Android 4.2.2. Jelley Bean, sajnos nem Kit Kat de azért ez még nem jelentős hátrány.

Persze lefutattuk a szokásos teszt alkalmazásokat is, az öreg Quadrant-ban 14.006 pontot, az Antutu-ban  27.305, a Geekbench 3 438 illetve 2297 és a  3D Mark Ice Storm Unlimited 6. 627 pontot értünk el, ezek azért nem gyenge értékek.

Az általam tesztelt 12 böngészővel is jól boldogult, sem kompatibilitási sem sebbesség gondok nem voltak.

Konektivitás: van szinte minden:  GPS  A-GPS-el ,  Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot , microUSB 2.0 , Bluetooth 4.0,  la.  Nincs micro SD kártyával való bővítési lehetőség.

Akumulátor : A  2200 mAh-es   Li-ion tehnológiájú akkumulátor e mellett a hardware mellett elégségesnek bizonyul egy intenzív (állandó adat, sok GPS és jópár kép)  teljes napos használathoz, vagy egy lazább 2 naposhoz, nem csak a processzor alacsony fogyasztású, valószínüleg a kijelző is alacsony fogyasztású

Összegzés/konklúzió: Egy megbízható, szolid készüléket kapunk 89.000 forintunkért, az alábbi pozitívumokkal és negatívumokkal:

Pozitivum:

– kellemes  design, jó tapintású minőségi anyagok.

– szép Sharp gyártmányú kijelző.

– forgatható kamera

– jó akkumulátor

Negatívum:

– csak 1 Gb RAM

– meg 4.2-es Android (Jelly Bean)

Mindent egybevetve egy jó ár teljesítményű korekt készüléket kapunk ebben az árban, még 1 Gb RAM-al nagyobb jegyet kapott volna, így tőlem 8,5-öt kap és ajánlom bármilyen átlag felhasználónak.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.