A fost prezentat anul trecut prin Septembrie cum v-am informat si aici, dar in magazine a ajuns mai traziu, iar la noi doar de cateva zile cel putin oficial prin Nokia Romania, el gasindu-se de la inceputul iernii in oferta catorva magazine on-line. E varful gamei Lumia si isi merita pe deplin acest statut.
Constructie si design. E un Nokia pur sange, inspira calitate, performanta, design unic si as zice ca ai sentimentul ca tii ceva ”altceva” in mana decat duzinele de plastic cu n’spe core-uri inauntru. Incerc sa fiu cat mai obiectiv, dar recunosc ca cel putin din punct de vedere hardware si constructie m-a cucerit din momentul in care l-am scos din cutie. Desi am mai vazut N9 si alte Lumii, si designul nu difera mult. acelasi policarbonat (realizat dintr-o singura bucata, gasiti destule filmulete pe YT despre cum se fabrica) aceleasi colturi, aceleasi curbe, si ecranul care imediat iti fura ochiul. Acum e si mai bun decat era in modelele anterioare. Acum e 768 x 1280 pixels, la 4.5” . Nu e usor, la cele 185 g, dar nici deranjant de greu. Cele 3 butoane de volum sus/jos cel de pornire/oprire si cel de activare camera foto sunt exact la locul lor si sunt realizate din ceramica.
Specificatiile tehnice detaliate le gasiti aici si sa incepem cu
Displayul: Da, e wow! Si e mult peste niste cifre din specificatii, adica un IPS de 4,5 inci, Nokia PureMotion HD+ WXGA IPS LCD cu rezolutie 768 x 1280 pixeli (~332 ppi pixel density) acoperit de Corning Gorilla Glass 2, si avand cunoscutul si mult apreciatul ClearBlack care asigura un negru uimitor. Capteaza privirea de la distanta, si oprit (prin forma curburii) si pornit prin culorile si contrastul viu.
Am vazut multe display-uri frumoase in ultimul timp, Super Amoled-uri, IPS-uri cu rezolutii si mai mari (dar aici ma intreb cu ce te ajuta sa fie full HD, ca la marimea de 4,5-5 inci eu consider irelevanta orice rezolutie mai mare de 720p, doar sa justificam procesorul mai puternic, care din pacate cu tot avansul technologic tot mai mult consuma in actiune. Se vede impecabil, si afara la lumina zilei, contrast, luminozitate si unghiuri perfecte.
Tehnologia Super Sensitive Touch ajuta sa-l poti folosi fara probleme si cu manusi (nu doar de textil ci chiar si de piele), iar PureMotion HD ajuta la atingerea celei mai mici latente disponibile pe un smartphone, exact 9 milisecunde fata de cele 23 milisecunde cat are un panel IPS obisnuit.
Aceste diferente sunt sesizabile la miscarile rapide din jocuri sau ”stresand la maxim” meniul, (sus-jos, stanga-reapta) vei observa ca nu exista latenta vizibila. Una peste alta avem de a face cu un display de nota 10.
Vine cu un Qualcomm MSM8960 Snapdragon S4 dual-core de 1,5 GHz (Dual-core 1.5 GHz Krait) ajutat de un GPU Adreno 225, ceea ce il face un fel de Bugatti Veyron al smartphone-urilor cu Windows Phone. N-am reusit sa-l pun in dificultate cu nimic, notiunea de lag nu exista. Daca trebuia sa astept pentru ceva dupa telefon era eventual cand asteptam dupa netul mobil.
Vine cu 1 Gb de RAM si 32 Gb spatiu de stocare, valori mai mult decat suficiente avand in vedere optimizarile facute de Microsoft in sistemul sau de operare, asigurand o experienta fluida si fara laguri.
Conectivitate: Are Wi-Fi b/g/n, 3G, LTE (cu viteze de pana la Cat3, 50 Mbps UL, 100 Mbps DL), Bluetooth v3.1 with A2DP, EDR, NFC, DLNA, si desigur microUSB v2.0, ii lipseste doar HDMI-ul, dar nu-i o problema sa conectezi cu TV-ul prin DLNA. Nu-i lipseste nici GPS-ul cu A-GPS si conectivitate la GLONASS. Si intradevar pozitionarea e rapida si precisa.
Micro SIM-ul il introducem in partea de sus, apasand cu unealta ascutita (inclusa in pachet) se deschide usita si acolo conform indicatiilor putem introduce micro SIM-ul. In pachet e inclusa si o pereche de casti stereo (tip in-ear) calitative.
Foto/video/audio: De PureView ati auzit prima data cu ocazia lansarii Nokia 808, ei bine tot PureView e si camera de 8 Mpx cu optica Carl Zeiss din Lumia 920, aici se manifesta, da ati citit bine, prin stabilizatorul opic al camerei. Camera ofera imagini cu o dinamica buna, nivel de zgomot scazut, culori frumoase, contrast bun. Si totate astea nu doar la lumina buna ci si la lumina slaba sau in contralumina. Am testat in diferite conditii de lumina si s-a descurcat excelent mereu, fara ajustari doar pe auto.
Aici puteti vedea cateva imagini descarcate direct din telefon fara editare, eu zic ca vorbesc de la sine.
![]() |
Photos taken with Nokia Lumia 920 March 1, 2013 |
Interfata camerei este cea standard din Windows Phone 8, oferind optiuni de control pentru raportul aspectului, compensarea expunerii, balans de alb si mai multe tipuri de scena predefinite. A si inca ceva, stiti care e marimea media a unei poze facute cu Lumia 900? 400 kb.
Si video-urile ies bine, filmeaza pana la 1080p@30fps si stabilizatorul optic isi face treaba excelent, aici gasiti o mostra.
Partea audio e excelenta si prin difuzoarele proprii al telefonului cat si mai mult prin casti cu Dolby Headphone sound enhancement. Sunet clar puternic si fara distorsiuni cum ne si asteptam de la un model de varf Nokia.
Sistemul de operare si aplicatiile: Windows 8.0-ul e un OS matur deja, ofera o experienta fluida, fara sa ai grija resurselor, lucrurile, aplicatiile merg frumos fara sa-ti bati capul. Sunt zeci de mii de aplicatii deja in Windows Market Place, cam 70-80% din ce folosesc eu pe Android se gaseste deja, unele tot gratuit altele pe bani. Vine cu cateva aplicatii dragut preinstalate cum ar fi: City Lens, Nokia Maps si Nokia Drive+, Creative Studio si altle. Aplicatiile cunoscute de pe Android merg frumos pe Windows Phone, unele chiar au interfata mai frumoasa mai ”curata” decat pe Android. Imi lipseste totusi posibilitatea de a pune icoane si pe ferestre laterale, programele folosite mai des trebuind sa le scrolez pe prima pagina, probabil te poti obisnui cu el, dar cred ca e totusi mai incomod asa. Aplicatia Facebook din Windows Phone 8 nu mi-a placut si nici altele pe care le-am incercat. Nu-i capat de lume, si probabil se va lucra si la asta.
Partea de radio e ireprosabila, am avut semnal foarte bun peste tot cu el, receptia a fost excelenta si eu auzem bine interlocutorul si eu eram auzit in toate situatiile. Pana la urma e si normal, nu de ieri/alaltaieri fac telefoane si la multe capitole cei care sunt acum pe val au ce invata de la ”batranul Nokia”.
Autonomie: Vechiile Lumia la acest capitol nu excelau, Nokia 920 nu uimeste, dar macar poti ajunge acasa cu el seara chiar si daca ai avut o zi mai agitata. Cu 30 de minute vorbite, 2 ore pe net prin WiFi si 1 ora prin 3G, vizionat cateva videoclipuri si 12 poze incarcate pe net seara la ora 8 aveam inca 15% baterie. Deci e mult mai bine. Bateria Li-Ion 2000 mAh nu e detasabila, nici la modelul asta (eu nu consider acesta un handicap) e una aproape suficienta. Estimez ca daca mai avea 300 mAh majoritatea utilizatorilor prindeau si 2 zile cu el.
Concluzii: Lumia 920 se ridica la asteptarile pe care le aveam fata de ”flagship”-ul finlandezilor, si chiar depaseste la design, la display si la camera foto. Succesul lui depinde de multe altele, din pacate sistemul de operare asa bunicel cum e il trage inapoi, si nu pentru ca nu ti-ai face treaba cu el, sau ca nu s-ar sincroniza frumos cu outlook-ul, ci pentru ca popularitatea Android-ului si iOS-ului e la cote foarte mari, si nu e suficient sa vii doar cu ceva bun, chiar si eu care am mai butonat si cu alte ocazii Windows Phone-uri, trebuie sa recunosc ca ma simt mai apropiat de Android, daca voi face in schimb pasul catre Windows Phone, fie el 8.0, 8,5 sau 9 as face sigur cu un Nokia.
+ uri:
– constructie si design
– camera foto
– displayul spectaculos
– sunetul
– uri
– greutate
– autonomie
– lipsa card SD
– lipsa HDMI
E greu sa-i dau nota, ca si hardware e de 10 clar, nici una din minusurile enumerate nu sunt grave, nici de soft nu prea te poti lega, ca in cateva zile nu m-am obisnuit eu cu el, sau ca sunt fan inrait de Android n-ar trebui sa conteze, il recomand oricui care acum va trece la smartphone, sau oricui care nu e fan inrait de Android/iOS ca nu va regreta alegerea. La liber il gasiti un pic sub 3.000 de RON, dar a intrat si in oferta operatorilor mobili. De la mine primeste un 9,5.
Nokia Lumia 920 poti cumpara de aici la un pret bun
Pingback: Sony Xperia Z – unboxing | Z0ltan77
Pingback: Sony Zperia Z – review | Z0ltan77
Pingback: MOTOROLA Razr HD – review | Z0ltan77
Pingback: Nokia Lumia 925 – unboxing | Z0ltan77
Pingback: Nokia Lumia 925 – review | Z0ltan77
Pingback: Nokia Lumia 1020, cel mai bun cameraphone al anului – review | Z0ltan77