Am incercat mirorrless-ul Fuji FinePix X-E1 si am ramas surprins cat de bun e


DSC00260            V-am mai zis ca de vreo 2 ani si ceva sunt fan mirrorless, aproape exclusiv aparate mirorrless folosesc si pana acum doar Sony, si chiar mi-am achizitionat recent un Alpha 6000, dar am zis sa incerc unul si de la Fuji, ca am auzit/ citit numai de bine despre ele. Asa ca pentru MWC-ul din Barcelona am luat unul in teste de la F64, si nu orice ci un FinePix X-E1 cu obiectiv de kit 18-55. Ei si ce are asa special? De ce costa in jur de 6.000 de RON in aceasta configuratie? Va vine sau nu sa credeti, acest obiectiv de kit cu care am primit eu FinePix X-E1 e o bijuterie. Cum poate fi un obiectiv de kit 18-55 asa bun? Numai Fuji stie, dar sincer am ramas surprins ce calitate reuseste sa furnizeze. Dar sa nu fugim chiar asa in fata.

Avem in primul rand un body solid, in stil retro cu mult metal, cu grip excelent cu butoane foarte precise si la locul lor, cam atrage privirile in special printre cunoscatori.

DSC00834Bine, mi-a fost un pic greu cu meniul, nu ca n-ar fi el logic si bine structurat, dar prea m-am obsinuit cu meniurile Sony si mi-au trebuit cateva ore pana m-am acomodat cu adevarat. Trebuie sa mentionez ca nu e un aparat pentru incepatori, nu are moduri full Auto (sau cel putin eu n-am gasit, nu ca l-as fi cautat), doar setari semiautomate. Cu toate astea a doua zi i l-am dat Adinei, si dupa instructiuni scurte de 5 minute (doar asa generale ca nici eu nu cunoasteam inca aparatul) , a plecat cu el la o mic targ de martisor si cam asa imagini a facut cu el.

DSCF4549Eu cred ca nu-i rau deloc pentru cineva la prima iesire cu un aparat, in special cineva care doar ocazional si preponderent in calatorii mai face fotografii si in conditii de lumina interioara slaba. Aici isi spune cuvantul senzorul mare X-Trans CMOS APS-C (23.6 x 15.6 mm) si obiectivul excelent. Are o rezolutie efectiva de 16 Mpx-eli, dar preponderent am folosit doar pe 8 sau chiar mai putin, cand stii ca nu vei imprima peste marimi de A3 nu prea are sens rezolutii mai mari, ocupa mai mult loc, le transferi mai greu, deci iti faci de treaba degeaba.

Nu e cel mai rapid in rafala, stie ”doar” 6 fps, deci nu e chiar pentru fotografii de sport, dar m-am descurcat cu el la Winter Tri-ul de la sfarsitul lui Februarie.

S0614416 S0454324

 

DSCF4669In Barcelona l-am folosit mult si in interior si in exterior, si n-am ce sa-i reprosez, sta bine si cu autonomia, e undeva pe la 400 de cadre, ceea ce la mirrorless-uri e bine deja, ce imi lipsea totusi si pentru care mie tot Alpha 6000 mi se potriveste mai mult e lipsa conectivitatii WiFi/NFC, neputand transfera rapid pozele pe smartphone sau tableta (da stiu ca exista carduri cu care se poate).

DSCF4705Dupa aproape 3 saptamani de folosire am tras concluziile ca Fuji FinePix X-E1 e un aparat versatil, ideal pentru fotografii profesionisti pentru al doilea aparat/backup, e ideal pentru locatiile unde nu se bucura foarte mult de aparatul foto (e mult mai discret decat un DSLR) si da, si pentru calatorii chiar si cu obiectivul  de kit.

DSCF4652Ce mi-a placut cel mai mult:

– designul retro si materialele de calitate

– senzorul mare X-Trans CMOS APS-C

– obiectivul (cel mai bun obiectiv de kit cu care am avut eu ocazia sa fotografiez)

– ies frumos imaginile pana chiar la ISO 6.400

Ce mi-a placut mai putin:

– lipsa WiFi/NFC

– viteza in rafale nu e chiar foarte mare

– pretul cu obiectivul de kit destul de piperat (6.000 de RON)

– la partea de video n-ai prea multe setari/control nu e punctul lui forte.

Una peste alta ma bucur ca am avut ocazia sa-l testez, exista mirrorrles-uri si in afara celor de la Sony, si probabil voi incerca in curand si unul de la Olympus 😉

Cateva imagini captate cu Fuji FinePix X-E1 gasiti in galeria de sub articol.

 

 

 

2 responses to “Am incercat mirorrless-ul Fuji FinePix X-E1 si am ramas surprins cat de bun e

  1. Un aparat excelent, intradevar. La fel si obiectivul de kit. Singurul lucru care ma deranja la el, era lipsa functiei “focus peaking”. Vorbesc la trecut, pentru ca s-a rezolvat prin upgrade de firmware. Desi piata abunda de noutati “apetisante” in domeniul foto, nu simt nevoia sa trec la altceva…

  2. Pingback: Prima mea experienta cu un aparat foto Olympus si primul Micro 4/3, cu Olympus OM-D E-M5 Mark II kit prin Olanda | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.