Cinci elevi romani participa in acest an la Intel ISEF, cea mai mare competitie preuniversitara de stiinta si inginerie din lume


Ionut Budisteanu, castigatorul Intel ISEF 2013

Elevii sunt preocupati de gasirea unor solutii pentru probleme precum tratarea deficitului de atentie, noi adezivi folositi pentru construcţia cladirilor si de incalzirea incaperilor folosind surse regenerabile si materiale reciclabile

Cinci elevi romani din Bucuresti, Solca si Suceava vor participa la editia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai ampla competitie de stiinta si inginerie din lume dedicata liceenilor. Competitia va avea loc in perioada 10 – 16 mai la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iar premiile puse in joc depasesc 5 milioane de dolari.

Anul trecut Ionut Budisteanu, din Ramnicu Valcea, a castigat Intel ISEF, fiind recunoscut mondial drept cel mai bun tanar om de stiinta sub 18 ani din 2013. El a castigat cu masina low-cost fara sofer, un proiect inovator romanesc dezvoltat pentru a ajuta intreaga umanitate.

In 2014, sansa Romaniei la Intel ISEF este reprezentata de Octavian Coca si Stefan Dascalu din Suceava, Daniel Cosovanu din Solca, Stefan Iov si Alexandru Glontaru din Bucuresti. Cei cinci elevi sunt insoţiţi de dr. ing. L. Dan Milici, Universitatea Suceava. Ei vor concura cu peste 1.700 de elevi din peste 70 de tari, regiuni si teritorii din toata lumea.

“Succesul extraordinar al Romaniei la Intel ISEF in 2013, datorita lui Ionut Budisteanu, a demonstrat potentialul si pasiunea tinerilor din tara noastra pentru stiinta si tehnologie. Le dorim succes in cadrul competitiei de la Los Angeles participantilor de anul acesta si ii incurajam sa castige cat mai multe premii”, a declarat Adrian Cioroianu, Business Development Manager, Intel.

 

Octavian Coca si Stefan Dascalu, Colegiul National Petru Rares, SuceavaTratamentul pentru deficitul de atentie gasit de doi elevi in clasa a XI-a din Suceava

 

Elevii Octavian Coca si Stefan Dascalu de la Colegiul Naţional „Petru Rares”, Suceava, participa in acest an la Intel ISEF cu un proiect ce isi propune sa trateze, prin joaca, afectiuni precum ADHD (Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica). Aceasta afecteaza aproximativ 5% dintre copii, fiind o importanta problema socio-psihologica.

Activitatea electrica a creierului uman este direct influenţata de tipul si de intensitatea activitaţii fizice sau intelectuale desfasurate la un moment dat si poate fi masurata cu ajutorul unor echipamente, obţinandu-se electroencefalograma. Inregistrand semnalul electric produs de activitatea cerebrala cu un dispozitiv similar electroencefalografului si folosind un sistem cu ajutorul caruia aceste semnale pot fi conectate cu diferite dispozitive, se pot controla diferite gadget-uri sau jucarii in timp real, iar intensitatea controlului depinde de starea de atenţie a utilizatorului. Proiectul include un circuit cu masinute a caror viteza de deplasare este modificata proporţional cu gradul de concentrare la un moment dat a utilizatorului si un ventilator a carui viteza de rotaţie este, la fel, direct proporţionala cu gradul de concentrare. Folosind aceste tipuri de dispozitive, sau altele similare, utilizatorul isi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-si induce o stare de atenţie, ceea ce este foarte util in rezolvarea eficienta a sarcinilor zilnice care necesita un nivel mare de concentrare, inclusiv a atenţiei in procesul de invaţare, dar si pentru tratarea tulburarilor psihiatrice cum ar fi ADHD.

 

Daniel Cosovanu, Liceul Tehnologic Tomsa Voda, Solca_2Generatorul low-cost, care nu polueaza, realizat de un elev din Solca

 

Elev in clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomsa Voda”, Solca, judetul Suceava, Daniel Cosovanu a realizat un generator de aer cald, low-cost, ce nu polueaza, si care poate fi folosit pentru incalzirea locuintelor. Proiectul sau ”Generator Solar de Aer Cald: Constructie si Aplicabilitate” consta in realizarea unor panouri solare ce reutilizeaza dozele alimentare de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la incalzirea unei incinte. Panoul reprezinta o alternativa pentru incalzirea locuintei in timpul zilelor senine sau partial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Acesta poate inlocui combustibilii fosili des folositi pentru incalzirea camerelor dintr-o locuinţa atata timp cat soarele este prezent pe cer. Generatorul nu polueaza, nu consuma energie electrica si poate fi realizat cu costuri mici, reprezentand o investitie importanta pentru orice persoana ce doreste sa protejeze mediul inconjurator facand in acelasi timp economii.

 

 

Stefan Iov si Alexandru Glontaru, Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, BucurestiDoi elevi din Bucuresti au gasit un nou material pentru constructia cladirilor

 

Statisticile indica pentru ultimii 10 ani un numar de peste 800.000 de persoane decedate la nivel mondial si pierderi de materiale de milioane de dolari ca urmare a seismelor, principala cauza fiind prabusirea cladirilor. Solutiile actuale de protectie a cladirilor la cutremure au costuri ridicate, facandu-se deseori compromisuri ce duc la o protectie scazuta, mai ales in tarile sarace.

In baza acestor statistici, doi elevi din clasa a XI de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti, Stefan Iov si Alexandru Glontaru, merg la Intel ISEF cu un proiect ce propune folosirea in constructia cladirilor a unui adeziv similar cu cel produs de paianjenul de gradina. Cei doi elevi sustin ca acest tip de adeziv este o solutie in problema pierderilor umane si materiale cauzate de seisme, fiind ieftina, ecologica si usor de aplicat. Rigidizarea la socuri, vibratii si umiditate confera adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice si apoi de a o elibera lent. Compatibilitatea mare cu materialele utilizate si puterea de penetrare a adezivului mentin peretii intregi chiar daca se descompun la nivel aproape microscopic. Cei doi elevi au proiectat o fabrica semivie, un sistem autonom de intretinere in viata a coloniilor de celule cu care vor sa asigure obtinerea adezivului in cantitate mare si la un pret mic. Fabrica semivie se bazeaza pe producerea substantei prin inmultirea celulelor care o produc natural. De asemenea, un software dezvoltat de cei doi elevi asigura parametri necesari pentru mentinerea in viata si hranirea celulelor astfel incat acestea sa produca adeziv in coditii similare cu cele din natura.

 

Castigatorii Intel ISEF 2014 vor fi anuntati pe 16 mai a.c.

BUCURESTI, 9 mai 2014Intel Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.