Google si Ministerul Educatiei Nationale anunta incheierea unui parteneriat national in domeniul tehnologiei educationale


DSC08995       Google impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale anunta incheierea unui parteneriat la nivel  national care are ca obiectiv facilitarea accesului elevilor si profesorilor romani la noi tehnologii, contribuind astfel la cresterea calitatii actului de invatare.

 

Proiectul se va desfasura in mai multe etape si este structurat pe trei componente. In primul rand Google pune la dispozitie, gratuit, suita de aplicatii Apps for Education, tuturor unitatilor de invatamant din Romania interesate sa o implementeze. Astfel, toti elevii si studentii din aceste institutii de invatamant vor putea folosi gratuit unelte colaborative de genul foilor de calcul tabelar (Google Sheets), prezentarilor online (Google Slides) sau documentelor partajate (Google Docs) precum si a altor aplicatii consacrate precum Youtube, Google Maps, Google Hangouts si multe altele.

 

 

DSC08992O componenta vitala a proiectului este programul de dezvoltare profesionala a cadrelor didactice din intreaga tara. Aceasta isi propune instruirea unui numar considerabil de profesori din toata tara in folosirea resurselor si a aplicatiilor online. Se urmareste astfel formarea unui nucleu de cadre didactice (Google Educators Group) care sa sustina adoptarea tehnologiilor digitale de invatare. Programele de instruire se vor desfasura prin colaborarea cu Junior Achievement, pe parcursul urmatorilor 2 ani.

 

 

 

A treia componenta vizeaza lansarea a trei proiecte pilot privind introducerea noilor tehnologii in educatie, in trei unitati de invatamant din Romania: Liceul Tehnologic “Doamna Chiajna” din satul Rosu, comuna Chiajna, Liceul Teoretic „Jean Bart” din Sulina, judetul Tulcea, iar a treia scoala va fi selectata printr-un concurs de proiecte dintre scolile care implementeaza Google Apps for Education pana la 31 august 2014. Vor fi dezvoltate trei modele de predare, fiecare dintre ele centrat pe folosirea, in diverse forme si modalitati, a multiplelor unelte educationale disponibile online si utilizate de profesori din intreaga lume.

 

 

DSC09014Proiectele pilot sunt realizate cu sprijinul partenerilor: Avitech care ofera scolilor table interactive cu videoproiector (sisteme integrate), camere de documente si o suita de aplicatii software dedicate, Idilis care a asigurat conexiunile Internet, Intel care faciliteaza accesul la ultimele tehnologii si completeaza seria de traininguri adresate profesorilor pentru transformarea educatiei in Romania, Lenovo, care asigura dispozitivele Chromebook pe care le vor utiliza elevii pentru a accesa aplicatiile online si celelalte instrumente de invatare online si Siveco, care va oferi continutul digital interactiv adaptat cerintelor curriculei nationale.

 

“Educatia este atat responsabilitatea autoritatilor cat si a sectorului privat. Ne bucura sa avem alaturi de noi o companie precum Google in efortul de dezvoltare a invatamantului digital in Romania. Ne continuam astfel demersurile de a identifica parteneri puternici, dornici sa sustina evolutia sistemului romanesc educational spre o clasa a viitorului adaptata nevoilor tinerilor nostri”, a declarat Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.

 

 

Dan Bulucea“Parteneriatul incheiat cu Ministerul Educatiei Nationale constituie inca un pas in utilizarea uneltelor digitale in invatamantul din Romania. Ne dorim ca acest proiect sa trezeasca interesul cat mai multor scoli care sa aduca in sala de clasa cele mai noi tehnologii digitale, transformand procesul de invatare intr-unul modern, dinamic, interactiv. Google Apps for Education ofera gratuit instrumente online de comunicare si colaborare ce pot fi accesate oricand si de oriunde”, a declarat Dan Bulucea (foto), Country Manager Google Romania.

 

 

 

Elevii si studentii din Romania se vor alatura astfel celor 25 de milioane de utilizatori ai suitei Google Apps for Education din intreaga lume. Google Apps for Education este un pachet gratuit de unelte de comunicare si colaborare special create pentru scoli si universitati. Suita include Google Mail, Google Calendar, Google Docs, si Google Sites precum si unelte administrative, serviciu de suport clienti si diverse aplicatii pentru integrarea pachetului cu sistemele IT existente. Academia de Studii Economice din Bucuresti precum si colegii si universitati din intreaga lume, cum ar fi Universitatea din Westminster sau Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, folosesc deja Google Apps for Education.
Unitatile de invatamant din Romania interesate sa adopte Google Apps for Education pot accesa site-ul Ministerului Educatiei Nationale la adresa http://licente.edu.ro.

 

Ce este Google Apps for Education?

Google Apps for Education aduce instrumente avansate precum Google Drive si Gmail in campusul dumneavoastra, fara complexitatea si costurile IT tipice aferente intretinerii echipamentelor si software-ului. Acest set gratuit (si fara reclame publicitare) de instrumente adaptabile permite cadrelor didactice, personalului auxiliar si elevilor sa lucreze impreuna oriunde s-ar afla si sa lucreze mai eficient.

Google Apps este un set modular de instrumente si servicii care permite controlul administrativ al procesului de personalizare pentru mediul specific scolii dumneavoastra. Suita de baza Google Apps for Education include:

Gmail – Acces la e-mail rapid, cu functie de facilitare a cautarii si mai putine mesaje spam.

Calendar – Organizeaza si partajeaza evenimente

Drive – Creeaza si distribuie online documente, prezentari si tabele

Sites – Creeaza pagini web si grupuri wiki sigure

Groups – Creeaza liste de mail si grupuri de discutie

Google Apps poate fi chiar mai eficient datorita aplicatiilor integrate din categoria Educatie din Google Apps Marketplace. Aplicatiile usor de instalat ofera instrumente de integrare cum ar fi single sign-on si acces de navigare universal, inca de la inceput.

Google Apps se bazeaza pe conceptul de flexibilitate si extensibilitate, prin urmare scoala dumneavoastra poate construi sau achizitiona functionalitati suplimentare in functie de nevoi – simplificand totodata instalarea si intretinerea. Toate aplicatiile care pot fi instalate functioneaza pe baza infrastructurii enterprise Google, prin urmare beneficiati de scalabilitate, fara griji in privinta echipamentelor, patch-urilor sau versiunilor de rezerva.


Intrebari frecvente

Iata o analiza detaliata a intrebarilor frecvente pe care le intalnim deseori in scolile care evalueaza Google Apps for Education:

Ce capacitati si servicii contine Google Apps?

Google Apps cuprinde Gmail – serviciu de e-mail pe baza de web – si o suita de solutii suplimentare de colaborare si productivitate, printre care:

  • Google Calendar – partajarea calendarului, programarea si gestionarea intalnirilor
  • Google Drive – crearea si distribuirea online a documentelor, tabelelor, prezentarilor si formularelor
  • Google Sites – crearea si distribuirea paginilor web, cu capacitati de integrare a materialelor video, imaginilor, gadget-urilor si documentelor

Google Apps ofera si acces la zeci de alte servicii Google (printre care Blogger, Picassa si Google Voice), precum si la instrumente administrative, asistenta clienti si acces la API-uri care integreaza Google Apps cu sistemele informatice existente.

Dar daca vreau sa ofer doar Gmail? Sau sa folosesc alte servicii din cadrul Google Apps, dar sa nu asigur e-mail?

Din suita Google Apps, puteti identifica si alege serviciul pe care doriti sa il aveti la dispozitie in domeniul dumneavoastra si nu este obligatoriu sa folositi Gmail sau orice alt produs. Puteti alege sa oferiti anumite servicii doar unor grupuri anume din campus, de exemplu sa oferiti elevilor numai e-mail, iar cadrelor didactice si personalului auxiliar sa le oferiti Google Drive.

Chiar este gratuit?

Editia Google Apps Education este gratuita – disponibila fara nicio taxa pentru institutiile educationale non-profit de oriunde din lume.

Vor exista reclame?

In Google Apps nu exista publicitate, astfel incat cadrele didactice, personalul auxiliar si elevii nu vad reclame in nicio aplicatie – niciodata.

Cine mai foloseste Google Apps?

Milioane de elevi, angajati si cadre didactice din mii de institutii in peste 146 de tari din intreaga lume folosesc Google Apps for Education.

Cum pot invata profesorii si elevii sa foloseasca instrumentele?

Google ofera documentatie si cursuri ample de instruire pentru a va ajuta sa pregatiti si sa instruiti utilizatorii astfel incat sa poata profita cat mai bine de instrumentele si serviciile oferite de Google Apps. Avem o sectiune extinsa de instruire in Ghidul de trecere la Google (eduguide.googleapps.com) care descrie modul in care puteti pregati utilizatorii si administratorii sa devina experti si apoi sa ii instruiasca pe ceilalti. Pe langa resursele noastre on-line – cum ar fi materiale video, ghiduri de utilizare si sabloane – puteti adauga un partener de instruire profesional dintre cei prezentati in Google Apps Marketplace.

Acum puteti activa şi conturi Google Apps pentru a accesa zeci de alte servicii Google pe langa aplicatiile de baza de mesaje si colaborare, cum ar fi Reader, Blogger si Google Voice.

Cat de fiabil este Google Apps?

Disponibilitatea Gmail, Google Calendar, Google Talk, Google Drive si Google Sites din Google Apps for Education este garantata in procent de cel putin 99,9% din timp, asigurand acces fiabil utilizatorilor. Aceasta disponibilitate depaseste timpul de functionare asociat in general solutiilor instalate la client. Google distribuie informatii privind disponibilitatea produsului si timpul de functionare printr-un Google Apps Status Dashboard, astfel incat starea acestor produse poate fi verificata in orice moment.

Datele mele vor ramane mereu in Google Apps?

Datele create si stocate in Google Apps sunt disponibile pana cand le stergeti, atata timp cat pastrati un cont activ de Google Apps. Daca doriti sa mutati date in/din Google Apps, va oferim instrumente on-line pentru a va facilita importul, exportul sau descarcarea informatiilor din Google Drive, Google Calendar si Google Sites. Dupa ce stergeti un cont, datele asociate contului respectiv vor fi eliminate.

Unde ma pot inscrie? (sau afla mai multe detalii)

Google.com/apps/edu

Bucuresti – 8 mai 2014 – Google Romania

 

 

 

One response to “Google si Ministerul Educatiei Nationale anunta incheierea unui parteneriat national in domeniul tehnologiei educationale

  1. Capitalul român si strain nu-si mai poate creste profitul decât cu o forta de munca occidental calificata. De aceea, se poate spera ca parteneriatul Ministerului cu Google e un reper pentru o noua politica in educatie:

    http://adevarul.ro/educatie/scoala/google-apps-for-education-scolile-romania-8_536ba1a80d133766a879664d/index.html

    http://stiri.tvr.ro/clasa-digitala-clasa-viitorului-profesorii-ar-putea-preda-pe-youtube-si-google_44320.html

    http://www.gadget.ro/cateva-detalii-legate-de-google-apps-education-si-proiectul-pilot-din-chiajna/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.