Recunosc relatia mea cu susi n-a fost chiar dragoste la prima vedere. Prima oara am gustat sushi pe la inceputul anilor 2000 prin Budapesta intr-un local select, apoi la nici un an am repetat in Viena si nu pot sa zic ca am devenit fan. Mi se parea mult prea overrated, bucatele mici de peste crud la pret cam piperat, cu acel wasabi verde cu gust ciudat, la care la inceput nu nimeream cantitatea optima, la fel nici cu sosurile de langa nu prea stiam care-i treaba, asa ca mult si bine pentru mine sushi a ramas ceva fancy, dar ”hai sa mergem sa mancam ceva” Acum vreo 3-4 ani au fost cateva incercari si pe aici prin Bucuresti, am fost invitat la deschiderea catorva, unele au ramas, altele au disparut si cand vedeam ca unii se ”mandresc cu cate-un check-in cu sushi” faceam misto de ei OK si apoi la care colt ati luat un shaorma cu de toate, sau pizza sa si mancati? 🙂
Cam asa eram eu cu sushi pana-n toamna asta, sa zicem nu ma inghesuiam cand la diferite evenimente era si sushi printre gustari, pana am fost invitat sa cunosc reteaua Zen Sushi. Stiti ca imi place sa cunosc localuri/restaurante noi, asa ca n-am refuzat nici asta, apoi am aflat ca ar fi de vizitat mai multe locatii, bine am zis fie, vedem noi.
Restaurantele Zen Sushi aduc experienta bucatariei japoneze prin atmosfera intima si deosebita, intr-un spatiul modern dominat de elemente naturale (lemn, piatra), culori inchise, elegante, lumini difuze, ce te poarta inevitabil cu gandul la Japonia.
Sushi este un preparat specific bucatariei japoneze, aceasta reteta de mancare fiind inventata la inceputul secolului al 19-lea, in timp devenind unul dintre cele mai populare feluri de mancare, plasand inconfundabilul stil al bucatariei japoneze in topul preferintelor celor care doresc o alimentatie sanatoasa. Ingredientele principale din care este compus acest preparat sunt orezul, pestele gatit sau crud si fructele de mare. In limbajul japonez sushi inseamna gust, iar aceasta denumire este data de faptul ca, condimentele folosite in preparatea acestui tip de mancare sunt acre, pentru a reda savuarea inconfundabila al unui sushi autentic. In prepararea clasica a preparatelor de tip sushi se folosesc ingrediente precum ton, somon sau fructe de mare, dar vegetarienii se pot bucura de acest preparat in care se folosesc castraveti, legume nipone, ridichii si altele. Datorita ingredientelor sale care sunt o sursa buna de proteine, cacarbohidrati, vitamine si minerale, acest preparat este renumit in intreaga lume ca fiind un preparat asociat cu un stil de viata sanatos si ponderat.
Noi am inceput cu Zen Sushi Dorobanti, Strada George Călinescu 15, fiind inceput de toamna am ales terasa frumoasa cu iazuri cu pestisori, am cerut 2 beri (diferite) japoneze sa ne racorim si eu doream neaparat sa gsut supa ramen de porc, ca supele ramen mi-au placut mult prin Madagascar, de atunci fac si acasa destul de des.
A fost delicios si satios, am mai luat ceva pachetele si apoi a sosit platoul ce vedeti mai sus si noi eram doar 2, eu si Sofia. Deja imi parea rau ca am comandat si vita in sos teryaki. Dar doar pana a sosit vita frageda in sos teryaki. Se topea in gura, de mult n-am mancat ceva atat de gustos.
Cu platoul ne-am luptat vitejeste, dar pana la urma ne-a invins asa ca restul l-am cerut la pacchet. Da, nu va sfiiti sa cereti ce nu puteti manca la pachet, e ceva normal, decat sa se arunce, sunt foarte bune si a doua zi tinute corespunzator in frigider. Da intr-un restaurant sushi ai si alte optiuni decat sushi-ul propriu zis, deci chiar si daca nu esti fan de sushi, (noi incet chiar am devenit) nu ramai nemancat. Noi am ales sa mergem pe jos pana acasa sa mai linistim constiinta ca am mancat cam mult. Aprpopos oricat ai mancat nu te simti asa greu ca in cazul alor mancaruri deci bine 🙂
Urmatoare experienta Zen a fost cea de la Takeaway-ul de pe B-dul Dimitrie Cantemir 24, sector 4, eram in zona si am zis sa vedem cum e si aici, berea si supa delicioasa de fish ramen cu fructe de mare am servit in restaurant pana ni s-a pregatit si pachetelul pentru acasa, pe care l-am savurat alaturi de un prosecco elegant in tihna in fata unui film bun. Primele minute din film au trebuit revazute 🙂
Urmatoarea locatie Zen Sushi a fost Zen Fusion-ul de pe Vasile Lascar 58 din incinta Hotelului Sarroglia, loactie foarte aerisita pe 2 nivele.
Experienta Zen in arta culinara pleaca de la premiza ca mancarea este mai buna atunci cand este preparata din cele mai proaspete ingrediente, atent selectionate.
Calitatea si prospetimea ingredientelor, dar si talentul si priceperea bucatarilor garanteaza o experienta culinara de calitate pe care n-ai cum sa uiti.
„Mister Sushi” este Iulian Constantin, chef si owner la Zen, cu peste 15 ani experienta in bucatarie, „Misterious sushi” e una dintre minunatiile inventate de el alaturi de alte feluri de sushi cu totul inedite iar, per total, Zen Sushi e o adevarata explozie de arome, savoare si culoare.
Chef Iulian a studiat cu maestrul Okuda Yutaka in primul restaurant japonez deschis în Bucuresti la inceputul anilor 2000. In 2014, Chef Iulian a participat la World Sushi Cup, din Tokyo, un concurs exclusivist la care sunt invitati doar cei mai buni bucatari. Chef Iulian Constantin a primit, de-a lungul timpului, numeroase diplome sau distinctii in domeniu.
Eu si aici am gustat o supa ramen de peste si fructe de mare, nu cred ca pot sa ma satur de asta, cred ca as manca zilnic o perioada buna astfel de supa, iar pachetelele, in special cele cu legmue au fost preferatele Sofiei.
Si apoi a sosit platoul si a inceput lupta. Deja antrenati si cu ajutorul roseului nostru preferat de la Terra Romana, de data asta am invins, dar ne-am rostogolit pana acasa :))
Poporul japonez este unul dintre cele mai longevive, iar vocile avizate sustin ca acest aspect s-ar datora alimentatiei bogate in antioxidanti, proteine si grasimi sanatoase provenite din pestele oceanic. Puteti servi de la faimoasele rulouri cu orez invelite in alge nori – Makisushi – pâna la sofisticatele Sashimi pregatite migalos din peste crud si din cele mai fine ingrediente, toate preparate sub ochii dumneavoastra. Multe varietati de Makisushi sunt vegetariene, iar in bucataria japoneza orezul, legumele si tofu predomina alaturi de peste si fructe de mare.
Recent am fost invitati la inaugurarea celei de al cincelea restaurant Zen Sushi din Bucuresti, cel din Zona Nordului, Str. Nicolae Caramfil 63/A
Zen Sushi duce conceptul de sushi pe piata din Zona Nordului
Calitatea si prospetimea ingredientelor, talentul si priceperea bucatarilor ne ofera la Zen Sushi o experienta culinara unica intr-un spatiu cu design minimalist, predominat de culori deschise si accente minimaliste, care induc o atmosfera placuta si relaxanta.
Loactia unde ne-am strans multi bloggeri, influenceri si oameni din media e una eleganta pe doua niveole cu mai multe incaperi ideal si pentru evenimente mai restranse.
Ne-a placut mult Tuna tartarul (ton, avocado, icre de peste zburator, ou prepelita, ceapa verde, sos putin picant), dar si
Black code cu sos miso (black code marinat in sos miso,gatit la cuptor pe frunza de houba si cu foie gras).
In general nu scriu despre un local dupa o singura experienta si in special nu cand suntem invitati la lansare, pentru ca atunci sigur totul e frumos si servirea e ireprosabila, dar cand de 3-4 ori in locatii diferite ai experiente faine, atunci nu mai e vorba de coincidenta sau noroc.
Noi cand vrem sa mancam sushi (si vrem macar de 2-3 ori pe luna) ne vine in minte un singur loc – Zen Susi, chiar am devenit fani!