Interviu cu Thanassis Anagnostopoulos de la Ericsson despre stirea saptamanii, lansarea primei solutii comerciale NFV multi-vendor din lume


Thanassis Anagnostopoulos, EricssonLuni am dat stirea despre lansarea primei solutii comerciale NFV multi-vendor din lume prin Platforma Ericsson Cloud si fiind un subiect interesant, dar mai tehnic am dorit sa aflu si alte detalii despre aceasta premiera, astfel ca am pus cateva intrebari d-lui Thanassis Anagnostopoulos, Head of Cloud and Core, South Eastern Europe at Ericsson lamurind cateva aspecte ce cred ca pot fi interesante pentru cititorii mei.

Z.M. – De ce este NTT DOCOMO primul operator care lanseaza o astfel de solutie si de ce au ales Ericsson ca partener?

T.A. – NTT DOCOMO este cel mai mare operator telecom din Japonia, oferind servicii mobile inovatoare, sigure si avantajoase cu ajutorul unor retele wireless de ultima generatie. Mai mult decat atat, detin o retea LTE cu acoperire nationala si una din cele mai dezvoltate retele LTE-Advanced din lume, asigurand un sistem de comunicatii inteligente pentru 70 de milioane de clienti. Totodata, NTT DOCOMO este unul din partenerii principali ai Ericsson in dezvoltarea retelelor 5G ce vor fi lansate pana in 2020, virtualizarea functiilor de retea (NFV), dezvoltarea infrastructurilor si serviciilor NFC si solutiilor IoT. Mai mult, compania furnizeaza la nivel global servicii tehnice si operationale pentru sapte operatori mobili si alte companii partenere, contribuind la standardizarea globala a tuturor tehnologiilor mobile de ultima generatie.

Ericsson (1)Ericsson si NTT DOCOMO au un parteneriat de lunga durata si sunt dedicati dezvoltarii mediului telecom la nivel global prin accelerarea dezvoltarii tehnologiei specifice 5G si IoT. Recent, cele doua companii au obtinut o rata de transfer de date de 20 Gbps intr-un mediu extern, folosind o frecventa de 15 GHz si doua dispozitive mobile conectate simultan. Aceasta viteza raspunde uneia din cerintele cheie pentru implementarea viitoarelor servicii comerciale 5G.

Mai mult decat atat, Ericsson este activ implicat in transformarea retelelor mobile in platforme deschise si programabile, folosind SDN si capabilitati cloud. Open Source este un element important pentru dezvoltarea rapida a componentelor tehnologice pentru noi produse. Lider in industrie, Ericsson lucreza de multa vreme cu un numar mare de parteneri, clienti si furnizori pentru a defini procesul global de standardizare. De asemenea, platformele Open Source au fost un element important in succesul retelelor mobile, Ericsson avand o contributie semnificativa in acest sens. Acesta este si motivul pentru care Ericsson continua sa foloseasca open source in activitatile dedicate NFV si cloud, oferind companiei NTT DOCOMO un set complet de aplicatii virtualizate de retea, o platforma de executie si administrare NFV, consultanta si servicii pentru sisteme integrate.

Z.M. – De ce este aceasta solutie unica si cum va contribui la dezvoltarea industriei?

T.A. – Aceasta este prima lansare comerciala de acest tip din lume. Este in totalitate o solutie multi-vendor ce va permite interoperabilitatea si conectivitatea cu orice operator si retea definita software (SDN). Mai mult decat atat, reprezinta un reper in eforturile noastre de a dezvolta o platforma deschisa in cloud bazata pe standarde globale.

Credem ca aceasta lansare este importanta pentru toata industria, oferind un punct de plecare pentru retelele scalabile si eficiente din punct de vedere al costurilor care vor exista in 2020, contribuind la accelerarea standardizarii si interoperabilitatii globale.

Z.M. –  Care sunt avantajele operatorilor si clientilor finali in ceea ce priveste aceasta solutie?

T.A. –  Beneficiile principale aduse de solutia NFV sunt reducerea costurilor, dezvoltarea unor retele mai robuste, livrarea rapida de servicii noi si flexibilitate in implementare. Acest lucru inseamna ca operatorii vor avea capacitatea sa ofere utilizatorilor finali conexiuni mai stabile si o calitate mai buna a serviciilor, la costuri reduse.

Mai mult decat atat, tinand cont ca o zona potentiala de crestere pentru operatori este extinderea in alte segmente ale industriei, NFV constituie un pas important pentru a putea explora aceste oportunitati. Un beneficiu in plus este si faptul ca NFV ofera automatizare, cheia pentru retele si servicii agile. NFV permite operatorilor sa atinga un grad mai mare de eficienta operationala si o flexibilitate mai mare in adaptarea functiilor retelelor pentru a indeplini nevoile diverse si personalizate ale Societatii Permanent Conectate, oferind, in acelasi timp, acces la noi surse de venituri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.