Teszteltük az Allview új nagyágyúját az X2 Soul Xtreme-et – teszt


DSC01888             Az első Xtreme, az X1 Soul kellemes meglepetés volt, olyan sikeres volt, hogy egy egész éven át használtam, szinte megszakítás nélkül volt benne egy SIM kátya és hűséges társ volt Barcelonában, Hollandiában, Madagaszkáron és Izraélben, sőt a személyes TOP 10-emben is az előkelő 6-ik helyen volt nagy neveket előzvén meg. Nagyok voltak tehát az elvárások az új Xtreme-el szemben, amit augusztusban már megtapogathattam, de részletes tesztre csak október elején érkezett, viszont azóta elválaszthatatlanok vagyunk.

Az elvárások nemcsak az előző modell az X1 Soul Xtreme sikere miatt voltak nagyok, hanem az ára miatt is, 159.900 forint (itt) bizony már a felsőkategoriás márkás okostelefonok árkategóriája, de az igazság az, hogy ezért a pénzért, tényleg egy felsőkategóriás okostelefont kapunk legalábbis a specifikációk szerint. Kíváncsi voltam, vajon ”hozza e a papírformát”.

Elárulom már most, hogy nem csalódtam benne, sőt várakozás felett teljesített, az X2 Soul Xtreme egy monstrum, nem csak a mérete miatt (igen ez már bizony phablett kategória), hanem sebessége, kítűnő kamerája és hatalmas akkumulátora (3500 mAh) miatt is.

DSC01409DSC01406Design és konstrukció: Az X2 Xtreme designját letisztult vonalak, elegancia jellemzi, csak a sarkoknál van kicsit kerekítve. Az alsó élén csak a micro USB csatlakozó és a mikrofon foglal helyet. A jobb oldalon lennt van a kamera dedikált gombja, feljebb a ki/bekapcsoló gomb és fölötte a hangerőszabályzó. Nagyon jól vannak elhelyezve, és nagyon jó minőségüek tudod pontosan mikor nyomtad meg. A felső részén csak a sztereó fejhallgató jack-je kapott helyet, bal oldalt nincs semmi.

Hátul, középen fenn a 24 Mpx-eles elsődleges kamera, baloldalt mellette a dupla vaku. A kamera alatt egy a kamerával azonos méretű kör alakú bemélyedés ami nem más mint az újjlenyomat olvasó (meglepően gyors és pontos, de erre még visszatérünk) lennebb az Allview logo, egész lenn pedig a Soul by Allview felirat, a difuzor rács és legalul a dts Sound felirat, ami sejteti, hogy profi hangzásra számíthatunk.

A hátlap alatt találjuk a 2 micro SIM tartót és a micro SD kártya helyét (max 128 Gb-os lehet).

Lennebb találjuk a kis combos aksit (3500 mAh) ami azért jó sok csavarral van rögzítve.

DSC01414Fogása kellemes, kidolgozása nagyon jó, kicsit csúszós azért és nagy mérete miatt szinte lehetetlen könnyen egy kézzel kezeni, én semmiképp nem érek el a képernyő felső sarkaiba. 204,4-g-os és 9,6 mm vastag, tehát biztos észrevesszük, ha véletlenül elfelejtettük magunkhoz venni. A teljes specifikácíó listát megtaláljátok itt.

Ennél a méretnél (6”-es képátló) nehéz ennél ergonómikusabbra tervezni, bizonyos operációkhoz elengedhetetlen a 2 kéz használata, értékelendö a használt anyagok jó minősége, a tökéletes illesztések, a hátsó fedél jól illeszkedik, de könnyen nyitható, a sarkok kerekítve vannak de a készülék megtartja férfias, elegáns, letisztult kinézetét.

DSC01411A kijelzö: Az X2 Xtremet egy tekintélyes 6”-es QuadHD (2560×1440 pixel) kijelzővel szerelték fel.

A 492 pixel/inch-es felbontásnak és a nagy méretnek köszönhetően nagyon kellemes olvasni rajta akár hosszabb cikkeket is. Az AMOLED kijelző nagyon jó minőségű mint ahogy azt már megszokhattuk az Allview csúcsmodelljeinél. Az élénk színeknek, a nagyon jó kontrasztnak és a kítűnő fényerőnek köszönhetöen a kijelző a telefon egyik erőssége és ez így is van rendjén egy phabletnél, mert elsősorban  a nagy és jó kijelzőért választanak az emebrek phabletet.

Nem találtam semmi kivetnivalót ebben a kijelzőben, sokat használtam a szabadban, erős napfényben is, mindig olvasható volt még Adapative brighntess és Economical backlight beállításokkal is. A kijelző méretének köszönhetően valószínűleg el is felejted, hol hagytad a tablettedet, tökéletes hosszab szövegek olvasására, videoklippek megtekintésére. Oldalt vékony, alul felül vastagabb szélek és így jön ki ~73.8% screen-to-body ratio (kijelző – test arány).

DSC01416A hangzás: erős, telt mély (meglepően jó a basszus) és tiszta magas hangokkal, a Yamaha erősítő es a DTS teszik a dolgukat, a fejhallgató is igen minőségi.

DSC01893DSC01407Fotó/video :

 

 

 

Az X2 Xtreme-et két csúcskamerával szerelték fel, egy 8 Mpx-eles frontális kamerával és egy 24 Mpx-eles 6 rétegü lencsével szerelt elsődleges kamerával, ami zafír kristályal védett. A dupla LED flash 2 különböző tónusú fényt bocsájt ki egy ”meleg” és egy ”hideg” tónusút. A kamera 4K-s filmezésre is képes úgy nappal mint éjszaka, sőt filmezés közben is készíthetünk képet a dedikált (jobb szélen lévő) gombbal.

DSC02086Persze a kamera specifikácíót tudtuk már rég, de kíváncsi voltam ”élőben” hogy remekel.

Mindenféle fényviszony mellett kipróbáltam, Budapesten főleg, borult, felhős, esős időben. Teszteltem gyengén megvilágított belső terekben, blitzel is nélküle is. Minden esetben gyorsan fokalizált és élethű színekben jó kontrasztos képeket sikerült készíteni vele. A fotó menü nagyon gazdag, rengeteg opciónk van (HDR, Smart Scene, Face beauty stb.) de ami a legfontosabb szerintem egy mobiltelefon kamerájánál automatikus beállítások mellett is nagyszerű képeket készíthetünk vele.

Nagy segítség a dedikált fotógomb a készülék jobb szélén, nem kell keresgélni a menüben az ikont, ha gyorsan le szeretnénk valamit fényképezni.

Az elülső 8 Mpx-eles (selfie) kamera is meglepően jó, széles látószögü, jó fényviszonyok mellett szép képeket készít.

De ne dícsérjem én, a képek magukért beszélnek, kattints lennebb a képre és máris a képalbumban vagy. (A képek semmilyen utólagos szerkesztésen nem estek át, ”ahogy a gépböl kijött”.)

Testing Allview X2 Soul Xtreme camera December 3, 2015

Egyedüli negatívum a kamerával kapcsolatban, hogy a panoráma képek készítése csak függőleges módban lehetséges, így kicsit kényelmetlenebb, több részletböl fűzi össze őket, de az eredmény nem rossz.

IMG_20151031_132019De ezen az apróságon kívűl a kamera nagyszerű, mint ahogy azt már megszoktuk az Allview csúcsmodeljeinél.

A kamera mint ahogy már említettem 4K ban is tud videót rögzíteni, én ”csak Full HD-ben” készítettem pár rövid videót, mivel a video nem erősségem, nektek biztos még jobbak is sikerülnek.


Screenshot_2015-10-09-15-48-17Operációs rendszer, alkalmazások, sebesség: Az X2 Xtreme egy dual SIM-es smartphone, utolsó generációs processzorral, egy 64 bites Helio X10 Octa Core processzoral szerelve ami 2 GHz-en pörög és Android™ 5.1 Lollipop-al szállítják. Nagyon erős PowerVR G6200 grafikus processzorral szerelték, ami 700 MHz-en ketyeg. És ahogy egy ilyen izmos erőgéphez illik 3 Gb RAM-al es 64 Gb flash memóriával jön, amit 192Gb-ig bővíthetünk egy 128 Gb-os micro SD kártya segítségével, érdemes egy Class 10-es gyors kártyát venni bele főleg ha 4K-s videókat szeretnénk készíteni vele,

Screenshot_2015-10-09-20-31-56Az X2 Xtreme egy nagyszerű újlenyomatolvasós zárral  jön, ezzel nem csak a készüléket tudjuk lezárni, hanem bizonyos fájlokat, dokumentumokat is.

Meglepően jól működik, egyszer sem tévedett nálam, miután ”megtanítottam” az újlenyomatomra, mindig gyorsan felismerte.  Segít az is, hogy a szenzor nagyon kényelmes helyen pont a kamera alatt foglal helyet.

A készülék rendkívül gyors, egyetlen 3D-s játékkal vagy alkalmazással sem sikerült megizzasztani, a menüben is villámgyorsan mozog és az általam tesztelt 12 böngészőben is hibátlanul/gyorsan működött.

A következő 1,5 – 2 évben szerintem nem kell attól tartani, hogy ez a hardware elavulna, nem valószínű, hogy lesz olyan alkalmazás ami ”megakasztaná”

Persze lássunk számokat is: Antutuban 50276, 3D Mark – Ice Storm Unlimited 16.382,  Quadrantban 31.096, illetve GeekBench3-ban  914  4774-el mértem.

Remélem idővel Android 6.0 Marshmallow-ot is fog kapni, mert megérdemli.

DSC02084Konektivitás: van minden ami számít: NFC, GPS  A-GPS-el ,   Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, microUSB 2.0 , Bluetooth 4.0, FM radio, micro SD (128 Gb-os kártyát is elfogad), Szenzorokból sincs hiány. A mobilkonektivitás is sokrétű  3G HSDPA 900 / 1900 / 2100  si 4G LTE band 1(2100), 7(2600), 33(1900), 38(2600), 39(1900)  HSPA 21.1/5.76 Mbps, LTE Cat4 150/50 Mbps, (LTE TDD 38 LTE TD 2600).

DSC01410Akumulátor: Egy ilyen ”monstrumnak” bizony az energiaszükséglete is hatalmas, ezert bár a 3.500 mAh-es aksi első hallásra nagynak tűnik, de bizony ilyen kijelző, ilyen processzor és konnektivitás mellett (a 4G sokat fogyaszt) ez a 3.500 mAh-es akkulmulátor pont az egynapos használatot biztosítja a készüléknek. Volt ugyan 1-2 nap amikor délután (3-4 kor) már lemerültem, de akkor tényleg nagyon intenzíven használtam a GPS-t, a kijelzőt, a kamerát, általában este 7-8-ig bírta töltő nélkül intenzív használat mellett is (nálam az adatok állandoan be vannak kapcsolva és a GPS is).

Összegzés/konklúzió: Magasak voltak az elvárások az X2 Xtremmel szemben, az előd miatt is, meg az ára miatt is 159.900 forint (itt) de szerencsére nem csalódtam a készülékben, a kijelző és a kamera még várakozás felett is teljesített és bizony a sebességre sem panaszkodhatok, ha nem zavar a méret és ugye aki phablet vásárlásra adja a fejét az tudja, hogy mire számíthat, a készülék nem igazán ”rejthető el” a farmerzsebben, de viszont ezentúl nyugodtan elajándékozhatod a tablettet valakinek a családban 🙂

Pozitivum

  • gyönyörű kijelző
  • profi kamera
  • nagyszerű sebesség
  • precíz és gyors újjlenyomat felismerés

 Negatívum:

  • a mérete miatt az egykezes használat nem nagyon lehetséges
  • a készülék autonómiája szükösen 1 napos a nagykapacitású (3.500 mAh-es akumulátor ellenére).

Az igazság az, hogy én nagyon beleszerettem és még jó pár hónapig elválaszthatatlanok leszünk, tudom ajánlani fenntartások nélkül bárkinek, akinek egy nagyképernyős brutálisan gyors oksotelfeonra van szüksége, ami egy nagyszerű kamerával is jön, és bizony így már megéri az árát. Tőlem 9,8-at kap a készülék.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.