Workshop food photo cu renumitul fotograf EIFERT János, aici in Bucuresti!


2015.12.11.-TRIPONT-Domokos-Kata-Eifert-János-képnézegetés           Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti – organizeaza si de data aceasta, ca in fiecare an, evenimente fotografice cu ocazia Zilei Fotografiei in Romania (ziua de nastere a lui Szathmáry Pap Károly – Carol Popp de Szathmári). In 2016 il vom avea ca invitat pe domnul EIFERT János, unul dintre cei mai cunoscuti artisti fotografi contemporani, personalitate marcanta a artei fotografice mondiale.

 

Evenimentul va avea loc pe data de 12 ianuarie 2016, ora 19 prin vernisajul expozitiei ARS POETICA la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, iar miercuri, 13 ianuarie 2016, continua de la ora 18 cu workshopul Photo&Food / Food Photo, tinut de fotograful EIFERT János si bucatarul ORBÁN Ferenc. Participantii vor avea ocazia sa primeasca sfaturi si sa invete la fata locului despre fotografierea de mancaruri deosebite (food photography) din experienta unuia dintre cei mai cunoscuti fotografi maghiari din lume.

Food_photography

Fotograful le va inlesni participantilor la workshop sa aiba acces la o experienta inedita in food photography. El – impreuna cu bucatarul ORBÁN Ferenc – va explica in detaliu nu numai compozitia unei imagini bune, dar si acele elemente care nu tin de fotograf, cum ar fi compozitia unei mese, ideile creative in aranjarea mancarii pe platou. Va explica tehnicile de iluminare, efectele speciale, post-procesarea fotografiilor.

 

Pentru detalii si inscrieri va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa: bumkk [arond] bumkk.ro

Eifert

Biografie

Opera lui EIFERT János nu poate fi clasificata in categorii de stil unitare. Este un artist polivalent care experimenteaza si inoveaza mereu. A devenit cunoscut pentru fotografiile sale despre dansatori si natura, nud si fotografii aplicate. Este profesor, sustine prelegeri, scrie carti de specialitate si lucreaza si ca expert in fotografie.

A avut 150 de expozitii individuale, a participat la 650 expozitii de grup, a obtinut 169 de premii, premii speciale si diplome. A fotografiat in 33 de tari ale lumii, din aceste fotografii si celelalte lucrari tematice infiintand o arhiva de o valoare inestimabila. Fotografiile, fotoreportajele, scrierile sale apar sistematic in revistele, cartile, publicatiile, presa electronica din Ungaria si din lume, respectiv pe internet. Fotografiile sale au fost folosite adesea in filme, emisiuni de televiziune, ca decor in spectacole de teatru, insusi fotograful aparand in diferite emisiuni si seriale despre filme si televiziune. Este autor al multor introduceri si prefete de albume foto si cataloage de expozitii, a vernisat numeroase expozitii si a sustinut prelegeri documentand aprofundat textele scrise.

Eifert_Janos_fotos_kepzes_fotosworkshop

Eifert János s-a nascut la Hódmezővásárhely in 1943. In perioada 1960-78 a fost dansator profesionist al Ansamblului Honvéd. In anul 1968 incepe sa participe cu succes la expozitii nationale si internationale, fiind distins printre altele cu premiile Europa ´77, Honoris golden eye, Placheta Niépce si mai multe medalii de aur Fiap, Grand Prix, fiind detinator si a 27 de Internationaler Willy-Hengl-Preis. In 1972 are expozitii individuale in Ungaria, Austria, Belgia, Franta, Canada, Lituania, Germania, Italia, Rusia, Elvetia, Slovacia si in SUA. In 1984 este directorul artistic al taberei internationale de creatie fotografica Sebesvíz Workshop. Ca invitat sustine sistematic seminarii in strainatate, precum la Universitatea de grafica din Viena (graphische bundes- lehr- und versuchsanstalt, wien), la 1. werkschule für fotografie, soltau, focus fotoschule, appi (arbeitskreis portrait photographie internat.), etc. Din 1985 este preocupat de diaporama: cu lucrarile sale intitulate Hard rocks, Volt egyszer egy falu (A fost odata un sat), Helyzetjelentés (Raport de situatie), Replayed time, Bemutatom a feleségem (V-o prezint pe sotia mea), Maszkok (Mastile), Tűztánc (Dansul focului) si Bemutatkozás (Prezentare) a obtinut marele premiu, medalia de aur si Premiul I la cele mai importante AV festivaluri din lume. Din 1989 este artist fotograf liber-profesionist.

In 1991 obtine premiul pentru cea mai buna executie fotografica la Festivalul Munichmultimedia din München. In 1992 sustine o seara de diaporama la Paris, la Studioul Raspail, cu titlul Un soir, un auteur, la invitatia Ptt Photo Ciné Club Paris, apoi participa la un turneu in Belgia si Austria.

In 1993 revine in Franta cu o expozitie individuala: Mois de la Photo la Palais du Roi de Rome, Rambouillet, si ajunge pe primul loc in topul diaporama al FIAP (Federation International d’Art Photographie). In perioada 1993-97 este presedintele Clubului Fotografic Nimród, in 1994 sustine un turneu de prelegeri in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, la invitatia Royal Photographic Society, apoi in Germania, Austria si Italia. In perioada 1997-2000 urmeaza o serie de expozitii individuale retrospective la Budapesta, Franfurt/Oder, Pécs, Kecskemét, Veszprém, Hódmezővásárhely, Targu Mures, Salgótarján. In 1997 este ales presedinte al Uniunii Fotografilor Maghiari. In 1998 este directorul artistic si organizatorul expozitiei Dansul in arta fotografica in cadrul primei editii a Saptamanii fotografiei din Ungaria, iar in 1999 este presedintele curatoriumului celei de-a doua editii a Saptamanii fotografiei din Ungaria. In anul 2000 initiaza si fondeaza colectia si documentatia de arta fotografica contemporana creata de Biblioteca Nationala Széchényi si Uniunea Artistilor Fotografi Maghiari, si totodata este director la festivalul Luna fotografiei 2000 si vicepresedinte Hungart.

nagyiapp-workshop_eifert-el

Lucrari ale lui Eifert János se afla in colectia unor importante muzee din Ungaria, dar pot fi vazute si la Collection Historique FIAP, Bruxelles, Belgium, Schlossmuseum, Quedlinburg, Germania, Fundus des 1. Österr. Willy Hengl Foto-Kabinettes, Traun, Austria, Colectia Gernsheim (Austin, Texas, USA).

 

„Pentru mine fotografia este un joc. Un joc foarte serios. Inseamna cunoasterea lumii, intalniri, noi sarcini si libertatea de a-mi comunica gandurile prin limbajul meu propriu vizual. A privi – a vedea – a vizualiza; aceasta este menirea (sarcina) fotografului, in timp ce incearca sa pastreze echilibrul la limita imaginatiei si realitatii.” – declara Eifert János in albumul sau care poarta acelasi titlul cu expozitia: ARS POETICA.

31 Decembrie 2015, Bucuresti – Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti

 

 

2 responses to “Workshop food photo cu renumitul fotograf EIFERT János, aici in Bucuresti!

    • “Pentru detalii si inscrieri va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa: bumkk [arond] bumkk.ro” Nu cunosc suma exacta (in orice caz una modica, Institutul Balassi suportand in mare parte cheltuielile), cel mai bine te interesezi pe mailul de mai sus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.