Google Translate lanseaza traducerea vizuala pentru limba romana


Google_Translate_ROMANIAN          Incepand cu aceasta saptamana, functia de traducere vizuala (cunoscuta sub numele de Word Lens) din aplicatia Google Translate este disponibila si pentru limba romana. Aceasta este parte dintr-o actualizare mai ampla a aplicatiei Google Translate, prin care traducerea vizuala a fost extinsa, pe langa romana, cu alte 19 de limbi, precum bulgara, maghiara, ceha, daneza, poloneza, turca sau indoneziana.

 

Traducerea vizuala din Google Translate permite traducerea in timp real a unui text imprimat, prin intermediul camerei telefonului. Pentru acest lucru utilizatorul trebuie sa deschida aplicatia, sa dea click pe camera si sa o indrepte catre textul pe care vor sa il traduca – un semn pe strada, un meniu, instructiuni de folosire sau o eticheta. Pe ecran va aparea, in timp real, traducerea in limba selectata. Nu este nevoie de conexiune la internet sau transfer de date.


Android__RomanianPentru functionarea fara conexiune de internet, la prima utilizare aplicatia va solicita descarcarea dictionarul pentru limba romana, dimensiunea lui fiind redusa, de aproximativ 2 MB. Traducerea vizuala din Google Translate functioneaza doar pentru traducerea din romana in engleza si invers. Acesta este modul de functionare al traducerii vizuale pentru oricare dintre limbile suportate: traducere in si din limba engleza.

 

Aceasta actualizare este disponibila atat pentru versiunea de Android a aplicatiei Google Translate, cat si pentru iOS. Implementarea functiei de traducere vizuala pentru limba romana in aplicatia Google Translate pentru toti utilizatorii poate dura mai multe zile.

Google_Translate_ROMANIAN

Cum functioneaza noua functie de traducere vizuala, in noul video Google Translate vs. La Bamba. Detalii despre tehnologia din spatele ei sunt in video-ul de aici: g.co/go/NLtranslate.

 

 Vezi lumea in limba ta

 

Pentru a traduce cuvinte si expresii intre diferite limbi, Google Translate ofera si functionalitatea Camera Mode. Aceasta permite traducerea textului dintr-o poza, in si din oricare dintre cele 36

de limbi incluse in Camera Mode (printre care si romana). Pentru a activa functia, alegi perechea de limbi pentru care vrei traducerea, faci o poza textului, iar apoi evidentiezi cuvintele sau frazele care te intereseaza. Aplicatia va traduce textul selectat.

 

Mai mult, aplicatia Google Translate de Android functioneaza si offline. Se poate descarca dictionarul limbii dorite, astfel incat aplicatia va functiona si fara conexiune la internet. Aceasta optiune este foarte utila pentru cei care calatoresc in strainatate.

 

Google Translate este intr-un proces continuu de transformare, ce vizeaza imbunatatirea calitatii traducerilor, precum si adaugarea de noi limbi. In urma cu un an, Google a lansat comunitatea Google Translate, unde oameni pasionati din toata lumea corecteaza si aduc imbunatatiri traducerilor. Prin munca lor au fost imbunatatite traducerile a peste 100 milioane de cuvinte si fraze.

 

Iar acest efort va continua, pe masura ce comunitatea traducatorilor creste. Mai este mult de lucru: mai mult de jumatate din continutul de pe Internet este in engleza, insa doar 20% din populatia lumii vorbeste engleza. Actualizarea anuntata astazi este doar un pas din acest proces de eliminare a barierelor lingvistice, care sa faca mai facila comunicarea si informatiile mai accesibile.

 

Google Translate in cifre

 

 • In fiecare zi sunt traduse peste 100 miliarde de cuvinte si expresii in 90 de limbi
 • 95% din trafic vine din afara Statelor Unite
 • 1 din 6 persoane conectate la internet utilizeaza Google Translate in fiecare luna

 

Google Translate: Cele mai traduse cuvinte / expresii din romana in alte limbi

 1. ce faci
 2. te iubesc
 3. multumesc
 4. da
 5. buna
 6. nu
 7. noapte buna
 8. bine
 9. buna ziua
 10. de ce

29 iulie 2015, Bucuresti – Google Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.