Intel si Micron prezinta cel mai nou tip de memorie


3D XPoint_Die          Intel Corporation si Micron Technology prezinta tehnologia 3D XPoint™, o memorie non-volatila, care poate revolutiona orice dispozitiv, aplicatie sau serviciu care beneficiaza de acces rapid la volume mari de date. Acum in productie, tehnologia 3D XPoint™ este un progres major si prima noua categorie de memorie de la lansarea celei flash de tip NAND in 1989.

 

Explozia de dispozitive conectate si servicii digitale genereaza cantitati mari de date noi. Pentru a face aceste date utile, este nevoie sa fie stocate si analizate foarte repede, in ajutorul furnizorilor de servicii si integratorilor de sisteme care trebuie sa echilibreze costurile, puterea si performanta atunci cand proiecteaza solutiile de memorie si stocare. Tehnologia 3D XPoint™ combina performanta, densitatea, puterea, non-volatilitatea si costurile reduse ale tuturor tipurilor de memorie disponibile pe piata in prezent. Tehnologia este de pana la 1.000 de ori mai rapida si are o durabilitate3 de pana la 1.000 de ori mai mare comparativ cu tehnologia NAND, fiind in acelasi timp de 10 ori mai densa fata de memoriile conventionale.

3D XPoint_Wafer

“Timp de decenii, industria a cautat modalitati pentru a reduce intervalul de timp intre procesor si date pentru a permite analiza mai rapida”, a spus Rob Crooke, Vicepresedinte Senior si General Manager al Intel Non-Volatile Memory Solutions Group. “Aceasta noua memorie non-volatila atinge acest obiectiv si aduce o performanta superioara in industria memoriilor si a solutiilor de stocare”, a mai spus reprezentantul Intel.

 

“Una dintre cele mai importante obstacole in industria de computing moderna este timpul necesar procesorului pentru a ajunge la date in stocarea pe termen lung”, a declarat Mark Adams, Presedintele Micron. “Aceasta noua clasa de memorie non-volatila este o tehnologie revolutionara care permite accesul rapid la seturi mari de date si permite dezvoltarea de aplicatii noi”, a mai spus el.

 

Odata cu dezvoltarea rapida a lumii digitale – de la 4,4 zetabiti de date digitale create in 2013 la 44 zetabiti estimati pana in 20204 – tehnologia 3D XPoint™ poate transforma aceasta cantitate imensa de date in informatii valoroase in nanosecunde. De exemplu, retailerii pot folosi tehnologia 3D XPoint™ pentru a identifica mai rapid modele de fraudare in tranzactiile financiare, cercetatorii din domeniul medical ar putea prelucra si analiza seturi mari de date in timp real, accelera sarcini complexe, cum ar fi analiza genetica si de urmarire a bolilor.

 

Beneficiile de performanta ale tehnologiei 3D XPoint™ ar putea spori, de asemenea, experienta de computing, permitand utilizatorilor sa se bucure de interactiuni mai rapide pe canalele de social media, precum si experiente de joc mai captivante. Natura non-volatila a tehnologiei o face de asemenea o alegere foarte buna pentru o varietate de aplicatii de stocare cu latenta scazuta, deoarece datele nu sunt sterse atunci cand aparatul este oprit.

 

O noua reteta, arhitectura pentru un progres major in domeniul memoriei

Dupa mai mult de un deceniu de cercetare si dezvoltare, tehnologia 3D XPoint™ a fost construita de la zero pentru a raspunde nevoii de stocare non-volatila de inalta performanta, rezistenta si de memorie la un cost accesibil. Acesta deschide calea intr-o noua clasa de memorie non-volatila, care reduce semnificativ latenţa, permitand stocarea mai multor date in apropierea procesorului si accesate la viteze mari, lucru ce anterior nu era posibil.

 

Arhitectura inovatoare, fara tranzistori, creeaza o tabla de sah tridimensionala in care celulele de memorie sunt asezate astfel incat sa permita celulelor sa fie abordate in mod individual. Ca rezultat, datele pot fi scrise si citite in volume mici, ceea ce duce la procese mai eficiente si mai rapide de citire / scriere.

 

Tehnologia 3D XPoint™ va fi disponibila in acest an pentru anumiti clienti. Intel si Micron dezvolta in prezent produse individuale bazate pe noua tehnologie.

Cat de rapida si puternica este tehnologia 3D XPoint™?

Tehnologia, mai ales cea din domeniul memoriei, poate fi coplesitoare cu atat de multe caracteristici carora sa le fie tinuta evidenta. Tehnologia 3D XPoint™ prezinta multe potentiale avantaje pentru anumite aplicatii de inalta performanta. Exemplele de mai jos ajuta la vizualizarea acestor avantaje intr-un mod mai abstract, folosind exemple din viata de zi cu zi.

 

Performanta tehnologiei 3D XPoint™

 • Tehnologia 3D XPoint™ este de 1.000[i] de ori mai rapida decat NAND.[ii]
  • Media navetei zilnice a americanilor s-ar reduce de la 25 de minute in trafic la 1,5 secunde.
  • Calatoria cu avionul din San Francisco in Beijing s-ar putea efectua in 43 de secunde, fata de 12 ore cat dureza acum.
  • Marele Zid Chinezesc ar putea fi construit in 73 de zile fata de 200 de ani.

 

 • Latenta HDD-urilor este masurata in milisecunde, cea a NAND in microsecunde, iar unitatea de masura a tehnologiei 3D XPoint™ este calculata in nanosecunde (a miliarda parte a unei secunde).

 

 • In timpul necesar unui HDD pentru a traversa un teren de baschet, NAND poate finaliza un maraton, iar tehnologia 3D XPoint™ ar putea inconjura aproape tot globul.

 

 • Daca tipurile de stocare ar fi tipuri de calatorie:
  • HDD-urile te-ar putea duce din New York in Los Angeles cu masina in 4 zile (2.500 de mile).
  • SSD-urile te-ar putea duce pe luna in acelasi timp (240.000 de mile).
  • Tehnologia 3D XPoint™ te-ar putea duce si aduce de pe Marte in acelasi timp (280 de milioane de mile).

 

Durabilitatea tehnologiei 3D XPoint™

 • Tehnologia 3D XPoint™ are o durabilitate de 1.000 de ori mai mare decat NAND:
  • Daca tehnologia 3D XPoint™ ar fi fost uleiul motorului masinii tale, ar trebui schimbat mult mai rar: o data la 3 milioane de mile – echivalentul condusului in jurul lumii la Ecuator de 120 de ori sau aproape o data in jurul Soarelui.
  • Daca masina ar avea capacitatea de alimentare mai mare de 1.000 de ori, media alimentarii ar fi o data la 25 de ani[iii].

 

 • Un SSD pentru consumer poate scrie 40 GB pe zi[iv]—destul pentru a scrie 8,6 copii ale Enciclopediei Britannica[v] sau 10.000 de fisiere MP3[vi] pe drive in fiecare zi timp de cinci ani.
 • Un SSD cu durabilitate crescuta de pana la 1000 de ori ar putea scrie intreaga colectie tiparita a Bibliotecii Congresului SUA (20TBvii) de doua ori in fiecare zi. Dupa cinci ani, acesta este echivalentul a 73 petabiti.

[i] Bazat pe latenta performantei comparativ cu NAND standard

[ii] USA Today

[iii] Quicken Loans, USA Today and Federal Highway Administration

[iv] Comparand un SSD pentru scrieri de 40GB pe zi timp de cinci ani

[v] Britannica 2013 Ultimate DVD, 4,67 GB

[vi] Fisiere MP3 de 4MB

vii Wolfram Alpha

29 iulie 2015, Bucuresti – Intel Corporation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.