Cuba Holiday-Prin Vestul Cubei, Sierra del Rosario, Soroa, Valea Viñales


Vestul Cubei este de o frumusete greu de descris, din pacate multi turisti care cumpara pachete “‘all inclusive” nu ajung si aici, asta a fost una din motivele pentru care noi am ales sa ne organizam aceasta excursie/vacanta in felul descris in primul episod.

Dimineata ne-am trezit mai devreme decat deobicei (undeva pe la 6:30) ca ne astepta drum lung si multe de vazut. Soferul, Roberto ne-a asteptat cu masina (un Renault 9 de vreo 30 si ceva de ani) frumos spalata si in general foarte bine intretinuta si ne-am indreptat pe autostrada (cate 3 benzi pe o directie) catre tinutele din Vestul Cubei in Regiunea Pinar del Rio (padure de pini langa rau).

Dar pana a ajunge acolo mai erau multe de vazut, dupa ce am iesit de pe autostrada soferul ne-a atras atentia ca va urma drum rau, ne asteptam la gropi si cratere ca la noi, dar nu asta insemna, erau doar mici gropi si nu era asfaltul cel mai neted, insemna mai mult ca drumul serpuia si erau mici serpentine, desigur accentul e pe mici fata de cu ce suntem noi obisnuiti, asa ca n-a fost problema. Am ajuns in Sierra del Rosario – Reserva de la Biosfera. Rezervatia cu ai ei 25.000 ha a  intrat in patrimoniul UNESCO din 1984 ca rezervatie de biosfera si este foarte atragator atat pentru drumeti cat si pentru botanisti datorita frumoasei sale gradini cu orchidee.

Am ajuns in Soroa unde aveam de vazut cascadele El Salto si Jardín Botánico Orquideario Soroa – gradina de orchidee.

Am inceput cu Orquideario Soroa – gradina de orchidee creata in 1943 de Tomás Felipe Camacho, un spaniol de pe Insulele Canare. El a adunat o colectie mare de plante (aproximativ 18 000)  exemplare din Asia si America. Aici am admirat 130 de specii de orhidee cubaneze si 700 de specii din intreaga lume. Gradina este amplasata pe o panta stancoasa si seamana cu o jungla tropicala.

In ultimii ani ai secolului XX a devenit un centru de experimentare, care este administrat de catre Ministerul Stiintei, Tehnologiei si Mediului din Cuba.

Aici se fac studii detaliate ale fiecarui specimen si studii pentru a accelera propagarea acesteia prin culturi de tesuturi “in vitro” si reintroducerea in salbaticie.

Ghidul nostru din gradina stia numele si zona de unde sunt, iar eu nu stiam in ce directie sa fotografiez, nu reuseam sa tin pasul cu el, desi aparatul era pe semiautomat, neavand timp de fotografii mai elevate. In afara de orchidee mai erau alte sute de specii de plante tropicale, o parte cunoscuta din magazinele de flori, dar vazute in mediul lor natural aratand incomparabil mai bine, mare parte vazute acum prima data.

Dupa vreo 2 ore de admirat plante exotice am terminat turul, la fix a si sosit un grup numeros de canadieni, care deja asteptau dupa ghidul nostru, iar noi ne-am indreptat inspre cealalta atractie a Soroei, El Salto – cascada. Dar pana acolo am avut ceva de urcat, pe poteci stancoase, aerul fiind destul de umed, apa curgea pe noi, asa ca era binevenita cascada racoritoare. Am facut ceva poze si pe aici, ne-am racorit si ne-am tras sufletul, pregatindu-ne pentru drumul inapoi (la fel multa urcare si inapoi, cum vine asta nu stiu, dar parca la fel de mult am urcat ca inspre cascada:) )

De aici ne-am indreptat catre pitorescul Valea Viñales, dar pe drum ne-am mai oprit la o ferma de banane, unde am vazut florile imense de banane si ciorchinele verzi de banane, erau in faza foarte apropiata de cules si trimis peste mari si tari.

Valea Viñales este bijuteria coroanei in materie de atractii pitoresti ale Cubei si imagine definitorie a Vestului Indepartat, este o depresiune carstica de o frumusete de-ti taie respiratia, peisaje asemanatoare fiind doar in Porto Rico, Jamaica si Guanxi din sudul Chinei, si cat de cat pe coasta dalmata a Croatiei. De data asta mi-a parut rau ca nu detineam un aparat foto mai performant, dar si asa am facut cateva poze reusite.

 Aici am intrat in vorba cu un localnic care a vazut ca ma interesam la chiosculetul cu pina colada (unde barmanul era intr-o scurta pauza) si ne-a invitat la casuta lui modesta promitand ca face un pina colada mai buna si mai mare decat ce am primi aici. Cum era aproape am dat curs invitatiei, si nu ne-a parut rau, intradevar am baut cea mai bun pina colada din toata excursia!

Dupa cocktailul energizant si racoritor ne-am continuat drumul explorand pitoreasca Valea Viñales, ajungand la o pestere indiana si la una din multele plantatii de tutun unde creste tutunul de cea mai buna calitate din Cuba, dar despre astea in episodul urmator.

Cateva poze gasiti aici in galerie sub articol, pentru restul pozelor click aici.

El Salto

3 responses to “Cuba Holiday-Prin Vestul Cubei, Sierra del Rosario, Soroa, Valea Viñales

  1. Episodul asta mi-a placut cel mai mult de pana acum…Sunt elemente de flora care intr-adevar m-au surprins…si nu aveam cum altfel sa le cunosc…Si excursia in mediul rural cubanez…ne-a dus in atmosfera adevarata in care isi duce viata cubanezul de rand…Sunt un popor curat din toate punctele de vedere…Cinste lor!…Am fi putut sa fim si noi la fel ca ei…insa nu ne-a placut munca, curatenia si pastrarea traditiilor…

  2. Pingback: Cuba Holiday-Valea Viñales, Viñales, Cueva del Indio, plantatiile de tutun din Viñales | Z0ltan77

  3. Pingback: Cuba Holiday-Castelul El Morro, fortareata La Cabana, Hotel Nacional, Marina Hemingway si plimbare pe Malecon | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.