Detalii despre virusul ce se raspandeste prin mesageria Facebook


Facebook Friendly MarketingCum actioneaza virusul Dorkbot ce se raspandeste prin chat-ul Facebook

 

Virusul Dorkbot se foloseste de retele de tip IRC (Internet Relay Chat) pentru a transmite si a primi date si a fost detectat de Bitdefender intr-o versiune initiala in urma cu doi ani, ca Backdoor.IRCBot.Dorkbot. Noua varianta a virusului, aparuta in ultima saptamana, se raspandeste sub forma unor linkuri prin mesaje de pe chat-ul Facebook si işi poate face singura actualizarile pentru a-si instala cea mai noua versiune.

Virusul a fost impachetat acum intr-o forma noua, cu scopul de a evita solutiile antivirus. Softul periculos are astfel capacitati rootkit, putand chiar sa impiedice antivirusul sa efectueze actualizari de securitate. Dorkbot poate, de asemenea, spiona activitatea utilizatorilor in browser. In afara de mesageria instant, virusul se poate raspandi şi prin dispositive USB.

Utilizatorii nu trebuie sa dea click pe mesaje care, deşi par fotografii, sunt fisiere executabile.

La descarcare, ele instaleaza fara consimtamantul utilizatorilor un software periculos ce ofera atacatorilor control asupra calculatorului infectat. In general, este periculoasa executarea unui astfel de fisier (cu extensia ‘.exe’) indiferent daca este primit de la prieteni sau de la persoane necunoscute, prin intermediul programelor de mesagerie instanta (Facebook, Yahoo Messenger etc.)

In ultimii doi ani, Bitdefender a observat o crestere a numarului de virusi propagati prin retele sociale, cel mai adesea prin scam-uri de pe Facebook. In Romania, cele mai populare sunt de tipul “vezi cine ti-a vazut profilul.”

In topul site-urilor periculoase raspandite pe Facebook se afla si linkurile frauduloase, care incearca sa ii convinga pe utilizatori sa participe la sondaje pentru a castiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete. Phishingul, prin care utilizatorilor li se fura date personale, nu mai este atat de popular ca in anii de inceput ai retelelor sociale, pentru ca utilizatorii au invatat sa recunoasca astfel de mesaje.

Sfatuim utilizatorii sa isi mentina atat solutia antivirus actualizata, cat si sistemul de operare si aplicatiile pe care le folosesc. De asemenea, ei isi pot instala solutia gratuita Safego, care le scaneaza link-urile de pe Facebook si ii protejeaza de cele mai noi amenintari informatice, cum ar fi spam, phishing si malware,  dar si de supra-expunerea datelor personale.

14 Mai 2013, Bucuresti – Bitdefender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.