Text-to-speech in Google Maps: Fa-te inteles cand calatoresti


Google Maps a facut calatoriile mai usoare. Hartile Google te ajuta sa ajungi in locul dorit,  sa explorezi o zona inainte de a face o rezervare, sa gasesti restaurante in apropiere recomandate de localnici si sa citesti recenziile acestora, traduse automat. Un lucru care da batai de cap multora dintre cei care calatoresc in strainatate este pronuntarea numelor de strazi, localitati sau obiective turistice. Un lucru care se intampla destul de des daca te urci intr-un taxi sau vrei sa intrebi persoana pe strada informatii despre un anumit loc.

Iar acest lucru nu se intalneste doar in tari din Asia, de exemplu, cu alfabet si fonetica foarte diferite, dar si cand calatorim mai aproape, in Europa. Nu e deloc usor sa pronunti nume de strazi precum Poległych w Krzesławicach din Cracovia sau  Bischöflich-Geistlicher-Rat-Josef-Zinnbauer din Dingolfing (o localitate din zona Münchenului), sau a orasului Jászalsószentgyörgy din Ungaria.

Pentru aceste situatii, Google a introdus in Google Maps o functionalitate de traducere, care pronunta numele locurilor si adreselor in limba locala. Poti face asta prin apasarea noului buton „speaker” care apare langa nume si adrese, iar Google Maps il va rosti. Daca doresti sa continui conversatia in acea limba, Google Maps iti face legatura imediat cu Google Translate.  Functionalitatea de pronuntare a numelor si locurilor este disponibila pentru 50 de limbi, de la albaneza si croata la cantoneza, coreana sau japoneza, urmand ca numarul acestora sa creasca.  In pachet este si limba romana, ceea ce va face mai usor pentru straini sa pronunte strada Stirbei Voda sau Lipscani.

 

Aceasta tehnologie „text-to-speech” detecteaza automat limba in care este setat telefonul, pentru a determina ce denumiri sa traduca automat. De exemplu, daca telefonul este setat in engleza sau romana si cauti un loc specific din Tokio, atunci noul buton va aparea langa adresa sau numele locului, pentru a putea obtine traducerea lui in timp real.

 

Noua functionalitate incepe sa fie disponibila din aceasta luna pe telefoanele cu Android si iOS.

Mai multe detalii aici:https://www.blog.google/products/maps/speak-easy-while-traveling/

 

14 noiembrie 2019, Bucuresti – Google Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.