A mai trecut o vara in care am reusit sa nu contribuim la ”dezvoltarea litoralului romanesc”, (oricum sunt destui si fara noi) desi am fost de cateva ori la Marea Neagra si anul asta. Ne place la noi la munte la campie si cam peste tot, mai putin pe litoral. Suntem mai ciudati probabil (sau varsta e de vina), dar noi nu cautam aglomeratie, figuri, baldachine si altele, bem sampania pentru noi in camera si nu pe plaja, noi apreciem marea curata, nisipul fin si curat, intimitatea pe plaja, mancarea buna la pret corect, nu ne lipsesc manelele, cocalarii si vanzatorii ambulanti. Asa ca cea mai apropiata varianta convenabila e la veciinii nostri bulgari, de obicei ajungem pana la primele statiuni/satucuri de la nord, cam pana in Balchik, unde la Dalboka ne satisfacem poftele de midii de toate felurile si gasim plaje curate si neaglomerate. Si inca ceva, noi calatorim cu catelusul nostru micul bischon Muffy, si la ei nu-i o problema nicaieri, nici macar la cele mai luxoase terase sa ne insoteasca; la noi acest lucru nu pot sa spun, deseori nici macar la terase de fast-food cu mese de plastic n-am fost bineveniti.
Acum in schimb am vrut sa ne odihnim un pic (dupa evenimentul din 1 Septembrie) vizitand partea de sud a litoralului bulgaresc, de la Nessebar la sud. Am primit cadou cazare de la prietenii nostri de la VGTour (multumim!) in orasul vechi al Nessebarului (Old Nessebar) care se intinde pe o mica peninsula, aproape de 2 plaje, puteam alege plaja de la Sunny Beach sau cel de sud, Nessebar South Beach, evident ultimul a fost mai mult pe placul nostru, Sunny Beach-ul e frumos amenajat plin de sezlonguri si barulete, dar e un pic inghesuit pentru gusturile noastre.
Nessebar este una din cele mai interesante statiuni de pe litoralul bulgaresc cu o atmosfera veche si monumente istorice si arhitecturale bine prezervate, orasul fiind pe lista UNESCO a patrimoniului mondial cultural si natural; regulile de constructii sunt foarte stricte si respectate. Plimbandu-te la apus de soare pe stradutele inguste e ca si cum ai fi intr-o alta lume, e chiar spectaculos. Iar terasele te invita cu mancare proaspata pentru toate gusturile, dar in special de peste, da poti manca zeci de feluri de peste gatit in tot atatea feluri, toate proaspete, prinse din mare, nu congelate de la vreun supermarket cum primesti pe la noi…
Plaja South Nessebar Beach e la o plimbare de 15-20 minute din centrul Nessebarului vechi, trecand pe langa port si apoi langa faleza, urmeaza o portiune cu sezlonguri apartinand hotelulilor de acolo, dupa care vine zona unde ne place noua, zona de plaja libera, unde iti alegi tu unde iti infingi umbreluta si unde-ti intinzi rogojina/cearsaful sau ce vrei tu, cu un pic noroc intr-o raza de 15-20 de m poti fi doar tu, in weekend se mai aglomereaza dar tot e bine.
Ai nisip fin, mare curata (in care poti intra destul de mult, se adanceste lin), intimitate, cam tot ce-ti trebuie, la doar cativa pasi gasesti terasa de unde poti lua un suc/bere si ceva gustare sa rezisti pana la pranz. Aici ne-a placut, asa ca plaja aici faceam, de obicei pana pe la 11, 11:30, ca dupa e prea puternic soarele chiar si cu creme adecvate; dupamasa era pentru plimbari, ca aveai de vazut multe chiar si pe peninsula mica a Nessebarului vechi.
Cum nu suntem genul care stam locului prea mult, in una din zile ne-am luat in cap sa vizitam statiunule la sud de Nessebar. Am inceput cu Pomorie, care este situat pe o peninsula stancoasa, care patrunde 6 km in mare, In apropiere se afla lacul Pomorie – o laguna sarata din care sunt extrase 30.000 de tone de sare anual – este cunoscuta puterea vindecatoare a namolului de la Pomorie si este un centru important de tratament cu namol.
Cu toate astea aceasta statiunea nu m-a impresionat, nu avea o infatisare unitara, nu-mi placea cum se imbina traditionalul, cu cel nou, prea mult termopan si plastic, dar am mancat un mic dejun satios la terasa unui hotel, platind 10 leva puteai sa mananci ce-ti doreai (si aveai de unde alege) din bufetul suedez, dupa care am pornit mai departe.
Am trecut rapid prin Burgas, evitand sa pierdem mult timp ca e un oras mare de port, care nu era interesant pentru noi si am ajuns in Sozopol. De la departare am zarit portul si privelistea de sus nu putea sa ramane nefotografiata 🙂
Orasul vechi este situat pe o mica peninsula stancoasa in partea cea mai sudica a golfului Burgas. Are un aer mediteranian, in multe locuri asemanator cu Croatia, aici (de altfel deja si in Nessebar) e plin de smochine, de pomi de rodie cu fructe mari, care tocmai se faceau. Casele vechi, stradutele pavate si marea ii confera un farmec aparte. Am hoinarit mult pe aici, am stat la terase, am admirat privelistea, marea si ne-am simtit foarte bine in acest orasel, plin de turisti, dar unde totusi gaseai la tot pasul o terasa linistita cu privire la mare. Ne-a placut mult aici, e cel putin la fel de frumos ca Nessebar, pe alocuri cu priveliste chiar mai frumoase. Cred ca aici ne vom mai reintoarece, merita cateva zile aceasta bijuterie.
Urmatoarea oprirea a fost prin Tsarevo, unde oraselul – statiune este situat in apropierea unui golf pitoresc cu natura prezervata si curata, are si o plaja intinsa si cateva hoteluri in apropiere. Privelistea de sus e frumoasa si nimic nu strica armonia naturii.
In cateva minute am ajuns si in cel mai sudic oras de pe litoralul bulgaresc, in Ahtopol. Oraselul e situat pe o mica peninsula stancoasa. Statiunea este slab construita, ofera o intinsa fasie de plaja, golfulete curate, vile, camere private si cateva terase, pe una din ele am luat si noi pranzul, dupa care ne-am indreptat inspre ultima asezare locuita chiar la granita cu Turcia, Rezovo.
Locatia e fotogenica, marea, si stancile abrupte iti taie respiratia, e frumos, e curat, e natura pura, nealterata. Ne-am fotografiat la granita, cu steagul Turciei, am fotografiat un pic cu zoom si tarmul lor, desi (sau chiar de aia) e interzis, si ne-am intors in Nessebar. Din pacate aici nu poti trece in Turcia, e de ocolit si prin Malko Tarnovo se poate trece la ei, dar n-avea sens, pentru Turcia vom aloca un alt sejur si chiar mai multe, ca doar Istanbulul necesita vreo 3 zile.
Cateva poze gasiti aici in galerie, iar pentru mai multe click aici
O noua experienta frumoasa pe litoralul bulgaresc…Odata cu aceasta incursiune…cred ca ai parcurs deja intregul tarm…excluzand doar cateva localitati…Din cate imi dau seama…se pare ca aceasta ultima parte a fost si cea mai spectaculoasa…
Da putem zice ca-i bifat acest tarm, da partea de sud ne place in mod deosebit pentru natura neatinsa si statiunile mici, cochete care si-au pastrat aerul de odinioara. Sozopol ne-a impresionat in ciuda faptului ca era aglomerat, plin de turisiti tot gaseai terase aerisite unde puteai servi din bunatatile proaspete ale marii. Priveliste superbe, si sincer cei care desconsidera litoralul bulgaresc, cred ca n-au vazut doar cateva statiuni. Pentru noi ramane o destinatie apropiata, usor accesibilia unde ne vom intoarcea cu drag si in verile viitoare printre alte calatorii cu destinatii mai indepartate.
Pingback: Sudul litoralului nostru in al doilea an de ”Litoralul Verde” | Z0ltan77