Romania a depasit 5 milioane de linii fixe de internet, din care 2 milioane sunt fibra optica pana in casa


 “Cetatenii si mediul de afaceri din Romania au nevoie de internet tot mai mult si tot mai bun: am depasit 5 milioane de linii fixe de internet, din care 2 milioane sunt fibre optice pana in casa.  Pe segmentul mobil, conexiunile 4G au depasit jumatate din total, iar traficul mediu de internet mobil a continuat sa se dubleze, pentru al doilea an consecutiv”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM

Internet mobil

Datele prelucrate de ANCOM pentru anul 2018 arata ca numarul conexiunilor 4G este 10,1 milioane, in crestere anuala cu 27%, astfel ca acestea au ajuns sa detina o pondere majoritara, de 51%, in totalul conexiunilor la internet mobil. Impreuna cu conexiunile 3G, in Romania existau la sfarsitul anului trecut 17,2 milioane de conexiuni la internet mobil de mare viteza, adica aproape 90% din totalul de 19,9 milioane conexiuni la internet mobil.

2018 a fost al doilea an consecutiv in care traficul mediu de internet mobil s-a dublat, ajungand astfel la 2,6 GB/luna/locuitor.

In functie de numarul de conexiuni active la internet mobil in 2018, liderul pietei avea o cota de piata de 40%, principalul competitor 25%, ceilalti furnizori insumand 35%.

Internet fix

Conform statisticilor ANCOM, numarul conexiunilor la internet fix din Romania a depasit valoarea de 5 milioane, ajungand la 5,1 milioane la sfarsitul anului 2018, cu 7% mai mult fata de anul precedent, pe fondul cresterii robuste, cu 16%, a conexiunilor la internet fix de foarte mare viteza, de cel putin 100Mbps si al reducerii celor care asigura viteze mai mici de 100 Mbps.

Astfel, ponderea conexiunilor de foarte mare viteza (cel putin 100Mbps) a ajuns la 69% la sfarsitul anului 2018.

Prin internet fix a fost efectuat in 2018 un trafic de 25 GB/luna/locuitor, in crestere cu 15% fata de anul precedent.

Anul trecut, rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodarii a fost de 62% la nivel national, in urban fiind de 74%, iar in rural de 46%.

Decalajul dintre urban si rural se reduce in continuare. Numarul de conexiuni la internet fix din mediul rural a ajuns la 1,6 milioane, inregistrand o crestere anuala de 13% in 2018, in timp ce conexiunile instalate in mediul urban au crescut cu 4% pana la valoarea de 3,5 milioane. 40% din conexiunile de internet din mediul rural permiteau viteze de peste 100 Mbps.

In functie de numarul de conexiuni la internet fix inregistrat la sfarsitul anului 2018, liderul pietei avea o cota de piata de 51%, principalul competitor 23%, ceilalti furnizori insumand 26%.

Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 si va fi disponibil in curand pe www.ancom.org.ro

13.05.2019, Bucuresti – ANCOM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.