In 2019, companiile vor dori sa utilizeze mai eficient datele din cadrul organizatiilor, pastrand tendinta din 2018. Optimizarea si gestionarea mediilor multicloud a constituit o prioritate pentru multe companii anul trecut, ca si necesitatea integrarii securitatii la un nivel de baza. Niciuna dintre aceste tendinte nu va disparea in 2019 si vom asista la un mix interesant intre „evolutie” – extinderea si dezvoltarea tendintelor deja in desfasurare – si „revolutie” – cerinte in permanenta schimbare, care obliga organizatiile sa adopte digitizarea si noile tehnologii, cu o viteza mai mare.
Tendintele tehnologice pentru acest an:
- AI-ML vor deveni ceva „cotidian”
AI (Artificial Intelligence) si ML (Machine Learning) au progresat rapid in ultimii ani. Inovatiile AI-ML au rezolvat probleme care existau de mult timp, ducand la convingerea ca aceste tehnologii pot reprezenta o solutie pentru multe provocari. Aplicatiile consumer cu vizibilitate mare, cum ar fi masinile fara sofer si robotii digitali „asemanatori oamenilor”, au captat imaginatia publicului. Acest entuziasm este totusi doar partial justificat, deoarece companiile inca invata de ce anume este nevoie pentru a adopta AI-ML.
Cisco utilizeaza AI si ML pentru a rezolva probleme reale cu o abordare pragmatica. De exemplu, analizam volume uriase de date din retea, identificam si blocam amenintari de securitate sau asiguram fluxuri de lucru fara intreruperi. Cisco DNA Analytics poate extrage date anonime din retelele clientilor, identifica tipare si ofera statistici. Sunt obtinute astfel economii de costuri cu operarea retelei, iar securitatea este mult imbunatatita. Encrypted Traffic Analytics de la Cisco utilizeaza Machine Learning pentru a gasi programe malware in traficul criptat fara a-l decripta, o premiera in industrie. Vom asista la evolutii interesante si rapide in AI-ML in 2019.
- Internetul se extinde in moduri pe care nu ni le-am fi putut imagina
Potrivit celui mai recent raport Cisco Visual Networking Index (VNI), in 2022 va fi generat mai mult trafic IP decat in cei 32 de ani de la lansarea internetului.
Pana in 2022, 60% din populatia globala va utiliza internetul, dar noii utilizatori vor fi intampinati de un internet complet diferit – unul care conecteaza oamenii prin intermediul dispozitivelor purtabile, aparatelor de uz casnic si al vehiculelor automatizate. Peste 28 de miliarde de dispozitive si conexiuni vor fi online, iar mai mult de 50% dintre acestea vor fi machine-to-machine (M2M).
- De la ultra-HD, la video live si VR, cresterea video necesita tot mai multa latime de banda
Pana in 2022, continutul video va reprezenta 82% din totalul traficului IP. Zona de „live video” este estimata sa creasca de 15 ori in perioada 2017-2022 si va reprezenta 17% din totalul traficului video pe Internet.
De asemenea, traficul VR (realitate virtuala – VR) si AR (realitate augmentata – AR) va creste, deoarece tot mai multi consumatori si companii utilizeaza aceste tehnologii. Traficul asociat cu aplicatiile de VR si AR va creste de 12 ori in urmatorii cinci ani. In acest an, vom vedea o adoptie sporita a VR in afaceri, de la demo-uri si „test drives” virtuale, la evaluari online de produse si imobiliare.
- Conectivitatea mobila va continua sa creasca
Traficul de date mobile va continua sa creasca in raport cu alte tipuri de trafic in 2019. 3G si 4G vor continua sa fie cele mai utilizate protocoale in 2019, dat fiind faptul ca migrarea la 5G se afla inca in faza incipienta.
Raportul Cisco VNI estimeaza ca, pana in 2022, 22% din traficul Internet global va proveni din retelele mobile (de la 12% in 2017).
- Blockchain va fi utilizat in moduri noi si inovatoare
Blockchain va continua sa se extinda in domenii precum managementul lantului de aprovizionare, retelistica, identitate digitala si tranzactii valutare. Foarte probabil, toti marii furnizorii de servicii cloud vor implementa Blockchain, la nivel comercial, pana la sfarsitul anului 2019, iar acesta va deveni un element esential in majoritatea ofertelor de AI si IoT in urmatorii cativa ani.
- Companiile vor trebui sa-si regandeasca reteaua
In 2019, tot mai multe companii vor trebui sa se concentreze asupra transformarii retelei, pentru a continua sa furnizeze experiente premium in randul clientilor.
Retelele din prezent nu au fost construite pentru a raspunde necesitatilor de retea din urmatorii ani. Indiferent daca vorbim de 5G, realitate virtuala, IoT sau AI/ML, in spatele tuturor acestor tendinte se afla o retea digitala de mare capacitate compusa dintr-o multitudine de retele publice si private. Si pentru ca, pana in 2020, sunt estimate sa se conecteze la internet un milion de obiecte in fiecare ora, aceasta infrastructura este supusa unei mari presiuni. Iar administrarea manuala a retelelor devine imposibila.
Companiile trebuie acum sa poata activa orice dispozitiv, de oriunde, in orice moment, indiferent de domeniu. Noua arhitectura va trebui sa fie automatizata, sa anticipeze actiuni, sa blocheze amenintarile de securitate si sa continue sa evolueze si sa invete.
Bucuresti, 7 februarie 2019 -Cisco