S-a lansat DeepVISS – primul hub romanesc si standard tehnic dedicat inovarii si colaborarii in Inteligenta Artificiala si Computer Vision


S-a lansat DeepVISS – primul hub romanesc si standard tehnic dedicat inovarii si colaborarii in Inteligenta Artificiala si Computer Vision

 

Bogdan Bocse impreuna cu alti antreprenori din domeniul Computer Vision si al inteligentei artificiale au lansat DeepVISS – primul hub romanesc si standard tehnic care promite sa dea un boost inovarii si interoperabilitatii in toate ramurile Computer Vision, la nivel international.

….

In prezent, Computer Vision, inteligenta artificiala si automatizarea schimba lumea in mod semnificativ si ireversibil. „Ne ofera tuturor mai multa autonomie, mai mult acces la produse, servicii si informatie. Daca acum 15-20 de ani, solutiile de recunoastere faciala erau accesibile doar institutiilor guvernamentale si corporatiilor, in 2018 o astfel de solutie poate fi dezvoltata de o echipa de cativa oameni ingeniosi si pasionati”, spune Bogdan Bocse, membru fondator DeepVISS.

De ce este nevoie de democratizare in AI si Computer Vision

Insa, odata cu avantajele pe care automatizarea le aduce, vine si responsabilitatea oamenilor de a se informa, de a intelege regulile noii lumi.

Aceasta nevoie de a intelege, macar la nivel elementar, principiile si capabilitatile din computer vision si inteligenta artificiala nu mai este rezervata doar persoanelor care lucreaza in domenii tehnice, adauga el. Daca in urma cu 70 de ani, intelegerea modului in care functioneaza un televizor era rezervata unor experti, acum 20 de ani, intelegerea capabilitatilor unui calculator sau ale unui dispozitiv de calcul mobil era rezervata cunoscatorilor si pasionatilor. Cu toate acestea, tehnologia a avansat cu pasi repezi si la ora actuala aproape oricine poate opera un televizor, un smartphone sau un laptop – cu acces la Internet. „In mod similar, in urmatorii 10-15 ani, frecventa si ritmul in care vom interactiona cu solutii de inteligenta artificiala si computer vision va fi atat de sporit incat intelegerea elementara a acestor unelte va deveni o preconditie a alfabetizarii functionale pentru generatia urmatoare”, explica Bogdan Bocse.

Dezvoltatorii DeepVISS vor sa se asigure ca tehnologiile de computer vision sunt folosite responsabil si in beneficiul societatii, facilitand tehnic respectarea normelor GDPR (General Data Protection Regulation).

Daca aruncam o privire asupra investitiilor pe care le aloca Statele Unite si China in domeniu, observam cum principala amenintare impotriva democratizarii in Computer Vision este reprezentata de monopol. Mai precis, doar cateva firme mari isi permit sa faca acum cercetare si dezvoltare la nivel inalt in Computer Vision. Prin urmare, DeepVISS vine cu o solutie pentru a ajuta si startupurile sa se afirme in domeniu, permitand, astfel, tuturor dezvoltatorilor sa integreze mai usor componente dezvoltate individual, reutilizandu-le in acelasi timp pe cele comune cum ar fi: baze de date, interfata grafica, interfata de integrare – API. Totodata, acelasi standard ofera oportunitatea integratorilor si clientilor sa adopte mai multe tehnologii Computer Vision cu efort minim pentru configurare.

Avantajele pe care aceste tehnologii le pot aduce in automatizare, in eficientizarea afacerilor si in imbunatatirea experientei clientilor nu pot fi trecute cu vederea. Noi credem ca acest tip de tehnologie trebuie facut accesibil unei game cat mai largi de firme, de la IMM-uri, pana la corporatii, pentru a ne asigura la nivel societal ca avantajele si oportunitatile de imbunatatire sunt in mod echitabil distribuite pe piata si ”, explica fondatorii DeepVISS.

Computer vision si AI sunt unelte care pot inclina balanta mult in favoarea acelora care vor folosi astfel de solutii, spune Bogdan Bocse, co-fondator DeepVISS si VisageCloud. El adauga faptul ca democratizarea oricarui domeniu consta in asigurarea accesului intr-un mod facil, convenabil si rentabil la tehnologie, atat pentru cei care vor sa cerceteze si sa dezvolte componente tehnologice, algoritmi de computer vision, dar si pentru cei care vor sa le foloseasca: integratori, banci, retaileri sau institutii publice.

„Concret, prin aderarea mai multor dezvoltatori la un singur standard de comunicatie si reprezentare a informatiilor vazute de Computer Vision se poate realiza o integrare mai eficienta si se poate evita dezvoltarea acelor module comune mai multor aplicatii (cautare in baza de date, interfata cu utilizatorul, interfata de integrare cu alte solutii)”, explica Bogdan.

De asemenea, prin standardizarea felului in care un calculator descrie ceea ce vede, se deschide un orizont larg de aplicatii noi care pot corela informatii despre obiecte si evenimente de mai multe tipuri. Spre exemplu, folosind DeepVISS, o aplicatie ar putea analiza simultan traficul pietonal si rutier, dar si dependentele dintre cele doua.

Ce este DeepVISS

DeepVISS este o comunitate non-profit preocupata cu agregarea informatiilor despre capabilitatile si cerintele din zona de computer vision, dar si cu realizarea unui standard deschis, care poate fi preluat sau folosit de orice dezvoltator, furnizor sau client.

„Concret, treaba noastra e sa fim la curent cu ultimele inovatii din domeniul computer vision si sa ne asiguram ca sunt specificate in standard. Ca activitati conexe, putem mentiona consultanta oferita partenerilor pentru imbunatatirea, extinderea si eficientizarea solutiilor lor”, lamureste Bogdan Bocse.

Inscrierile in comunitatea DeepVISS se pot face de pe site-ul https://deepviss.org .  Comunitatea numara deja 8 parteneri inscrisi, interesati atat de utilizarea, cat si de imbunatatirea standardului. Din zona de cercetare si dezvoltare, la efortul de standardizare iau parte CrowdLens, SecurifAI, AIception si VisageCloud. Ca integratori si parteneri comerciali, participa Next2U, Telize, Full Screen Digital si CustomeRules.

La nivelul comunitatii, DeepVISS pune la dispozitie un forum pentru dialoguri legate de inovatii in toate ramurile Computer Vision, stimuleaza inovarea prin schimburi de idei sau experiente intre comunitatea de cercetare si liderii din industrie care implementeaza solutii AI si de Computer Vision si sustine o viziune etica in domeniu. „Consideram ca este o parte a misiunii noastre fundamentala de a educa comunitatea cu privire la utilizarea etica si preocuparile generale ale AI: corectitudinea (lipsa prejudecatilor), protectia datelor si transparenta”, conchid ei.

In perioada 7 mai – 8 iunie 2018, Bogdan Bocse a participat la Guerilla Camp. O competitie dedicata startupurilor cu „antreprenoriatul in sange”. Din 211 propuneri de proiecte, 136 au trecut de preselectie si au fost jurizate in direct, in timp ce 67 au fost votate de catre public. VisageCloud, solutia software de recunoastere faciala s-a clasat pe locul 9, fiind unul dintre cei 15 finalisti ai concursului.

VisageCloud foloseste algoritmi de inteligenta artificiala pentru a recunoasterea persoanelor in functie de trasaturile faciale. Testele realizate pe un esantion de 50.000 de persoane au demonstrat o acuratete de 99.1%.

 

16 Iulie 2018, Bucuresti DeepVISS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.