Deorece suntem mari iubitori de mare si plaje pustii deobicei vacantele cautam sa le petrecem mai la sud de noi, pe cat posibil chiar pe alte continente. Relativ recent am inceput sa descoperim si Europa, dar cel mai la nord am ajuns pana acum doar la Londra si prin Olanda. Stiam multe despre tarile nordice multi prieteni de ai nostrii au ajuns pe acolo si ne-au povestit despe cat de civilizat e pe acolo, asa ca eram curios sa vad si eu, dar deocamdata nu era pe lista scurta. S-a intamplat insa sa ne imprietenim (pentru inceput virtual) cu o familie din Suedia, ea romanca, el kurd care a studiat prin Romania stabiliti de mult in Suedia. Le-am ajutat cu organizarea excursiei de Madagascar si ei au dorit sa ne multumeasca cu o invitatie la ei acasa in Mölnycke, orasel de langa Göteborg. Am plecat doar eu, cu copilul mic se poate calatorii, de la orice varsta, dar nici pt. ea nici pt. mamica nu e chiar placere, e multa logistica in spate, ea are ore de somn respectate cu strictete, deci cu ea de la 2 ani jumate 3 de cand si realizeaza ce vede si va avea si amintiri.
In ultima zi din Octombrie am pornit la drum, a fost un zbor scurt de doar 2:40 de minute cu un low cost pana la Malmö, ei bine, nici low-cost-urile nu zboara chiar asa de ieftin catre tarile nordice deci nu va inchipuiti bilete de 10-20 euro, dar avand aceasta oportunitate, invitatia unor oameni frumosi am zis ca nu ratez sa cunosc si eu un pic Suedia. La aeroport m-a asteptat sotul Stellei cu un alt prieten kurd, care la fel ca el a studiat si trait ani buni in Romania, deci m-aul luat de la aeroport si m-au dus direct la un restaurant arabesc din centrul Malmöului, astfel ca primul contact cu gastronomia suedeza a fost una orientala. Delicioasa de altfel, unele cunoscute deja, altele mai putin. Arhitectura orasului semana mult cu ce am vazut prin Haga, si in genreral prin Olanda, multa caramida rosie, case cochete, multe piste de biciclete si plin de biciclisti in ciuda vremii deja destul de racoroase si ploioasa.
Dupa masa copioasa am iesit un pic la plimbare, am trecut prin cartierul ”micul Bagdad” unde eu paream ”cel mai suedez” asa brunetel, saten cum sunt 🙂
Nu pot sa zic ca era trafic mare prin oras, oamenii, ajunsi acasa se pregateau de cina in familie, in apartamente spatioase, cu geamuri imense fara nici un gard, sau perdea, cu un obiectiv bun puteai vedea ce mananca la cina 🙂
Am trecut printr-un cartier mai select in apropierea portului, unde vara sunt multe terase faine. Aici casele erau si mai cochete dar la fel fara garduri, fara perdele, totul transparent, oamenii astia n-ascund nimic de vecini 🙂 In fata apartamentelor erau parcate lejer bicicletele intregii familii, fara lanturi desigur. In cele cu cos sunt transportate copii la gradinitia. Era o ploaie marunta, dar eu eram echipat pentru asa ceva nu doar cu haine corespunzatoare dar si aparatul foto era una ”weather shileded”, noul Sony Alpha 6300 cu un obiectiv Zeiss 16-35 rezistent si el la intemperii, dar despre echipamentul foto va povestesc separat intr-un alt articol, cat de curand 😉 Ne-am mai invartit un pic prin oras, dupa care am luat-o inspre Göteborg, mai exact oraselul de langa, Mölnycke, aveam vreo 280 de km-ii de parcus, ceea ce chiar si in Suedia sunt cam 3 ore cu masina.
Am ajuns candva pe la miez de noapte, Stella ne astepta cu o delicatese specifica, suedeza, Smorgastarta, desi era tarziu n-am putut sa nu gust, era cu multi creveti si somon, deci pe placul meu 🙂
Am luat in primire camera mea, am despachetat si dupa un dus scurt m-am pus la somn.
In ciuda drumului si oboselii dimineata m-am trezit devreme (adrenalina de calator) si dupa un mic dejun copios am luat la pas imprejurarile.
Poti ajunge prin cartierele si oraselele din apropiere prin poteci de padure, langa lacuri, zarind caprioare sau chiar elani. Aceste drumulete sunt chiar iluminate seara, si sunt ideale si pentru jogging sau plimbari cu bicicleta. Eu fiecare dimineata am inceput cu o plimbare de 40 de minute, o ora chiar, superb, chiar m-as putea obisnui.
Casele din Mölnycke si in general din partea asta al Suediei sunt de afara modeste case de lemn (desigur perfect tratate si izolate) din afara, dar inauntru cu tot confortul necesar, pentru serile lungi de iarna.
Nu sunt garduri, doareventual mici garduri vii, in general in fata casleor e o mica gradina bine intretinuta, chiar cu pomi fructiferi, de pe care nimeni nu culege merele.
De multe ori nici nu stii cand ai intrat pe ”teritoriul” altuia, iar casele rar se inchie cu chei, daor cand pleaca in concedii sau pentru perioade mai lungi.
Gradul e civilizatie si bunastare e greu de descris, intelegi doar cand esti acolo, asa povestiti de altii, mi se parea ca exagereaza toti, dar nu.
Pe teritoriul Suediei sunt 97.500 de lacuri mai mari sau mai mic, toate cristaline, cred ca din majoritatea ai putea bea fara probleme. Suedezii traiesc in simbioza cu natura si o grija de ea, cum noi nici nu ne putem inchipui. Ai voie sa-ti faci casa aproape oriunde chiar si la magrinea sau in mijlocul padurii, dar constructia trebuie sa fie in armonie cu mediul cu impact minim asupra naturii, iar apa reziduala ce iese din casa trebuie sa fie filtrata, cristalina.
Am vizitat Göteborg-ul, al doilea oras ca marime dupa Stockholm, cu o populatie de aprox. 550.000 de locuitori, dar care e intins pe o suprafata foarte mare 447.76 km2 asa ca am reusit sa vad doar o parte mica din ea, dar inainte de a ajunge in oras am vizitat sediul Volvo. Nu sunt eu mare fan de masini, dar daca ar fi sa fie si banii n-ar conta, dar mi-ar place un S, un V sau un XC 90, maisini legendare pentru confortul si siguranta sporita.
Am intrat ca un simplu turist, in sediu si showroom-uri, am intrebat daca pot face cateva fotografii si au raspuns cu un zambet si o invitatie la o cafea si desigur puteam fotografia si cele mai noi modele.
Vizita orasului Göteborg am inceput cu o privire de ansamblu de pe punctul cel mai inalt al orasului, de unde se vedea portul si cat de intins e orasul.
Urcarea pana aici prin parcul frumos a fost o placere, natura la inceput de Noiembrie oferea o priveliste superba.
Cei din Göteborg au multe parcuri si gradini frumoase, practic din orice punct al orasului ei ajung in cateva minute in natura.
Masinile sunt tot mai mult restrictionate din oras, pe langa taxa de intrare in oras (parca 2 euro) in centru in tot mai multe locuri e interzis cu masina, folosesc mult bicicletele si mijloacele de transport in comun.
Parcarile sunt tot mai putine si destul de scumpe, incercand si cu asta sa limiteze folosirea autovehiculelor in oras.
Am vizitat portul, Gara Centrala (foarte frumoasa si curata e si de tren si de autobus) un pic din centru, desigur fai
moasa piata de peste, ai de unde sa-ti alegi ingredientele proaspete pentru o masa sanatoasa. Sunt mari iubitori de peste si fructe de mare, ceea ce e de inteles avand o coasta lunga si iesire atat la Marea Baltica cat si la Marea Nordului.
Am vizitat si Synagoga, destul de bine ascunsa, practic intrarea e mascata, din afara arata ca o cladire de birouri, si doar dupa ce intri se dezvaluie synagoga in toata splendoarea ei. Masurile de securitate sunt foarte serioase, dar dupa multe intrebari si o identificare foarte riguroasa am reusit sa intram chiar si in afara programului de vizita.
Din cate am inteles in jur de 250-300 de evrei frecventeaza synagoga si cam 150-200 participa regulat la Serile de Shabbat.
Am vizitat si Gradina Botanica foarte frumos intretinuta, ne-am plimbat pe alee, am admirat culorile superbe ale toamnei.
Masa de pranz am consumat-o la un alt prieten kurd al gazdei mele, am mancat una din cele mai delicioase kebap-uri, portie zdravana, am lasat cutia de cola doar ca sa va dati seama de marimea portiei 🙂
Ar mai fi multe de povestit, am vizitat un castel frumos, am ajuns in oraselul Alingsas, dar m-am lungit si asa mult prea mult. Gasiti imagini in galeria de sub articol.
Ultima zi, am ajuns cu autobusul in Malmö, am mai avut vreo 2 ore libere inainte sa ma indrept catre aeroport si am zis sa descopar un pic si ziiua oraselul acesta frumos. Ploaia marunta nu m-a incurcat, am reusit sa vad mare parte din zona centrala al orasului.
Multumesc gfazdelor pentru primirea calduroasa, data viitoare cand ajung in Suedia neaparat voi vizita si Stockholmul si zonele mai nordice, dar pot sa zic ca in aceste 4 zile pline am reusit sa-mi fac o imagine ce inseamna civilizatia din tarile nordice.