StarCraft II: Legacy of the Void BETA – review


Screenshot2015-08-15 11_09_11 Marcel tare asteapta 10 Noiembrie, zice ca isi va lua liber 🙂

Primul review la un Beta, despre Starcraft 2: Legacy of the Void. Jocul ar trebui sa se intituleze “prea epic, prea ca la tara” si va rog sa-mi scuzati entuziasmul.
De fiecare data cand aud ca Blizzard face un joc de strategie, ma simt ca femeile cuprinse de febra shopping-ului, si nu stiu cum s-arunc cu banii-n ei. Cam ca manelistii in lautari.
Salutari si multumesc celor care-au citit ultimul articol, cel despre Batman Arkham Knight.

Screenshot2015-08-15 02_38_18Apropo de Arkham Knight si sfatul meu sa NU pre-comandati jocuri video (cu mici, foarte mici exceptii). Pai am o veste buna si-una proasta pentru cei ca noi, gameri adica (chiar daca gameri ocazionali): vestea buna este ca, asa cum NU m-as fi asteptat, cei de la Blizzard au lansat un multiplayer demo si o mini-campanie pentru cei ce pre-comanda jocul, lucru nemaivazut pana acu’in ultimii ani (la Call of Duty un demo era probabil zece minute, ca ultimele jocuri dureaza doua-trei ore campania single player). Si, ca de obicei la StarCraft, mi-am cumparat Collector’s Edition, pre-order, si am facut exceptie de la regula “nu cumpara pre-order, cutia jocului va veni probabil spre sfarsitul anului, adica 10 noiembrie. Cum Blizzard sunt oameni care inca mai dau ceva gratis(adica posibilitatea de-a juca in avans varianta Demo), nu ratez ocazia. Si-l iau. Evident, Blizzard pierde jucatorii de WOW precum o gaina decapitata sange, si-atunci incearca sa ofere ceva la schimb, pana la urma nu e compania darnica de dragu’ nostru. Dar merita cumparat, pe langa faptul ca Legacy of the Void e stand-alone, adica nu necesita celelalte doua jocuri din trilogie, in Starcraft, spre deosebire de alte jocuri, ai tot jocul disponibil(nu bucati, cum fac altii), si daca-l cumperi normal si daca-l cumperi collector’s Edition. Nu se schimba nivele, nu primesti mai multi bani daca cumperi DLC_uri etc. In schimb, cu neplacere si dezgust am constatat ca (aici e vestea proasta)Square Enix (si altii, chiar si Ubisoft) incearca sa vanda blana ursului din padure. Adica Deus Ex, The Division, Star Wars Battlefront, Need For Speed sau chiar Mad Max oferta bonusuri sub forma banilor, nivelelor sau vehiculelor in plus. Buba nu e doar pretul jocului, daca se va ridica Deus Ex la nivelul precedentului de exemplu, o sa fie foarte bine. Buba e mizeria aia de “cumparati continut aditional in valoare de X dolari fara sa jucati cinci minute”. Asa cum am mai tot zis, politica asta de a baga pe gat consumatorului niste porcarele pentru a-l determina sa dea mai multi bani va duce, invariabil, la spargerea bulei de gaming. Si la faliment. Nu ca m-ar durea-n paispe de companii, da’pana la urma de suferit vor suferi, evident, tot developerii/testerii si in general cei de la munca de jos si nu departamentul financiar/CEO/marketing. Witcher 3 a costat 81 de milioane de dolari. Imens.
Screenshot2015-09-13 12_09_21Dar uite ca m-am luat cu altele si nu v-am zis despre ce-i vorba de fapt: continuarea (de fapt a treia parte) sagai Starcraft, care Starcraft, alaturi de Warcraft si Diablo e poate una din cele mai complexe povesti pe care le-am jucat/citit, pune fata-n fata trei rase puternice,la fel de ambitioase si puse pe cucerire, evident jocurile de culise si intriga se imbina cu tehnologia si cu planul spiritual(profetii, vise, iubire). Un fel de Game of Thrones supertehnologizat. Dar din pacate mai putin grafic in violenta. Terran, Zerg si Protoss sunt cele trei rase(in caz ca va jucati pe console sau ati trait sub o piatra-n ultimii ani), fiecare cu un arsenal total diferit de arme, mod de dezvoltare si atuuri diferite. Prima parte e cu si despre Terran, Wings of Liberty, a doua, Heart of the Swarm, trateaza soarta rasei zerg, iar a treia e despre protoss.
Screenshot2015-08-15 11_46_05
Daca protoss sunt rasa cu puteri psionice, constiinta colectiva (Khala) si tehnologie de teleportare, cu constiinta incarcata de drama pierderii planetei Aiur(in anul 2500, in caz ca va-ntrebati), planeta natala mai exact, Teranii sunt cruzi, dornici de putere si au armata formata din sociopati/antieroi/eroi mai mult sau mai putin dependenti de droguri (Stim pack) pentru a-i face mai puternici si mai rapizi, evident inarmati cu tancuri, aruncatoare de flacari, infanteristi si crucisatoare spatiale, divizati intre “aia buni” ai antieroului Jim Raynor si “aia rai” ai lui Arcturus Mengsk (sau ma rog, fostului dictator, ca el moare-n Heart of the Swarm). Zerg e cea mai gretoasa rasa, imaginati-va gandaci, lacuste sau, cum spuneam intr-un articol anterior, xenomorfii din Alien, condusi de-o minte colectiva (Overmind) si mai tarziu de o femeie (frumoasa si rea, evident, stiu si eu cateva asa), care incorporeaza totul intr-o masa organica si care folosesc ADN pentru a evolua. De vis. Organism modificat genetic dus la delir, apoteotic. Comunismul perfect, adaptat la virgula: totul sub comanda unui lider suprem, actionand la unison. Coincidenta sau nu, scarboseniile alea organice sunt rasa mea preferata. Si se inmultesc precum puricii pe caini, transforma orice lant ADN util si-l incorporeaza, precum visul dement al unui savant maniacal.

Screenshot2015-08-15 00_59_18

Din cele trei rase, teranii nu au origine certa, cat despre Protoss si Zerg, sunt fete ale aceleiasi monede si creatia unor zeitati, Xel-Naga adica.
Sincer, mie mi se pare ca fata de primul Starcraft, povestea e in trilogie (ma rog, primele doua parti, pe care le-am terminat), PREA clar delimitata pe planul bine/rau, si mi se pare si ca s-au facut niste alegeri prea “umane” in ceea ce priveste personajele: Raynor e mult prea sigur pe el si fara conflicte interne, de parca viata n-ar fi compusa din gri-uri de diferite tonalitati, nu e alb si negru. Kerrigan(conducatoarea rasei Zerg) e mult prea umana pentru gustul ei, as vrea sa vad cum se intoarce spre haos si raul absolut, consumand iar miliarde de victime intr-un genocid de colti, gheare si sange. E foarte clar ca stimpack-urile pe care le folosesc teranii sunt niste steroizi/droguri/inhibitori de durere, dar partea audio initiala din jocul din 98 (aia cu “”yeah, that’s the stuff” clar provocata de injectabile) a fost scoasa, pentru a nu da probabil idei. Cui? De ce? Jocu’e interzis sub 16 ani. Rated T, adica. Zergii sunt in partea a doua putin cam prea blanzi, si de fapt “Altceva i-a corupt” duce prea mult a Warcraft III. Asa ca am asteptari mari de la partea a treia, incheierea trilogiei ar trebui sa fie epica, vreau sa vad filme CGI realizate in buna traditie Blizzard, personaje centrale povestii murind urat, nu vreau sa vad Hollywoodianul “binele invinge” si sper intr-un final (sau mai multe posibile) in care orice farama de speranta sa fie zdrobita, sau aparenta victorie a vreunei rase sa fie de fapt distrugerea celorlalte, sau pretul victoriei sa fie atat de mare, incat sa lase-un gust amar jucatorilor.

Screenshot2015-08-15 00_58_37

In mini-campanie, esti pus in pielea lui Zeratul, care-i Protoss, evident, ai trei misiuni in care incerci sa descurci itele unei profetii ce ameninta intreg Universul, si ai la dispozitie cateva idei interesante, printre care o misiune in care nu ai la dispozitie resurse (asemanator cu una din Wings of Liberty). Nu va zic mai mult, dar va recomand cu caldura sa cumparati jocul, macar pentru poveste, daca nu pentru multiplayer.
Ah, multiplayer-ul ala.. Mi-a scos peri albi. In primul rand m-au batut de m-au nenorocit toti oponentii online. nu-i de mirare, nu prea mai joc nimic in ultima vreme, dar.. DAR… E o chestie nemaivazuta in Starcraft, noutatea absoluta in cazul Starcraft, si anume Archon Mode, posibilitatea de a controla in doi o baza si de a ataca/face bani/contraataca deschide posibilitati de joc interesante, sa vedem ce vor face entuziastii cu editorul inclus in viitor. Eu sper ca un mod la fel de bun ca celebrul Dota. A fost cel putin grozav sa vad cum controlez unitatile, ca si colegul meu de echipa, si evident vor aparea discutii, certuri si invinovatiri “de ce mi-ai luat unitatile, eu vroiam sa atac acolo, tu mi i-ai miscat etc.). Mecanica jocului s-a modificat mult fata de jocurile anterioare in sensul in care micromanagementul bazei se incearca a fi eliminat (unitatile Mule la terran, Time Boost la protoss sau Spawn Larvae la zerg), dupa ultimul patch din Beta. Eu sunt fericit cu aceasta modificare, cu cat jocul are mai putin micromanagement, e mai bine. De asemenea, un nou mod de joc va fi Allied Commander, mod in care poti parcurge parti din campanie tot cooperativ.
Screenshot2015-08-15 01_46_22
Blizzard incearca aceeasi tactica “easy to learn difficult to master” ca in cazul Starcraft-ului original, dar parca se complica prea mult cu cresterea numarului de unitati, greu de stapanit deja pentru un “batran” in ale jocurilor, ca mine. Stiu ca nu mai am demult varsta de gamer in adevaratul sens al cuvantului, nu ma astept la realizari exceptionale in ceea ce priveste turneele, in schimb ador universul Starcraft, Beta-ul mi-a facut o impresie excelenta, atat single cat si multiplayer, si avand in vedere ca Blizzard sunt “mama si tata” strategiilor Real-Time de la Warcraft incoace, nu pot decat sa vi-l recomand cu mana pe inima.
Eu unul sper ca zvonurile privind Warcraft IV se vor adeveri. Cat despre 10 noiembrie, cand primesc cutia collector’s edition de la Starcraft: Legacy of the Void, voi fi singur acasa, cu castile pe urechi, mouse-ul in mana si c-un ranjet de satisfactie latit pe toata fata, ca lupul dupa ce-a papat iezii. Probabil ca viata mea sociala se va preface-n praf si pulbere in noiembrie, nu de alta dar Fallout IV se lanseaza tot atunci…
 14 Septembrie 2015, Timisoara – Marcel Neidoni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.