Pledoarie pentru desfiintarea MCSI


           De fiecare data la orice conferinta telecom unde particip si d-ul ministru Vreme ne onoreaza cu prezenta este intrebat despre calendarul DVB-T, cand insfarsit si in Romania? Toate tarile din jur ne-au luat fata, la noi doar amanari, nici un termen precis, nici o certitudine.

Din acest motiv si pentru ca sunt in totalitate de acord cu pledoaria primita azi pe mail de la prietenul Cristi il public aici, si rog pe specialistii (si nu doar)  care sunt de acord sa-l share-uiasca si daca aveti de adaugat la cele 7 puncte asteptam aici in comment-uri.

” Tehnologia Informatiei si Comunicatiile, domeniu strategic de dezvoltare pentru Romania , in perioada 2012-2020

In industria de Comunicatii si a Tehnologiei Informatiei (IT&C) din Romania lucrau in anul 2010 mai putin de 80 mii de persoane. Aceasta industrie a avut cel mai ridicat nivel de productivitate, aducand la PIB , in anul 2010, echivalentul a  11 miliarde de Euro. Este de asteptat ca, dupa plecarea Nokia, cifra de afaceri IT&C sa scada sub 10 miliarde Euro. Doar operatorii telecom nationali (Romtelecom/C0smote, Vodafone, Orange, UPC si RCS ) au avut in 2010, venituri totale de peste 5 miliarde Euro. Se poate spune ca 1% din forta de munca a tarii (estimata la 8 milioane de persoane) genereaza 10 % din PIB, cu o eficienta medie pe angajat, depasind media europeana. (venituri anuale de 137500/angajat )
Fara indoiala, industria IT&C este un pariu castigat al Romaniei iar meritul este in primul rand al domnului deputat Varujan Pambuccian, care s-a luptat, in urma cu 10 ani,  sa obtina facilitati fiscale (impozit pe salariu zero pentru programatori) dar a si dus un lobby puternic pentru a determina mari corporatii din domeniu sa isi deschida filiale si centre de productie si R@D in Romania. (Oracle, IBM, HP, Alcatel,SAP,Ericsson, Huawei, ZTE, Alvarion, Kathrein,etc.) La acest succes , Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) nu a avut nici o contributie, din acest motiv propunem desfiintarea sa.

     Din pacate, la nivel administrativ guvernamental lucrurile nu stau asa bine. Coruptia continua, deficientele organizatorice dar si incapacitatea profesionala au dus la esecul mai multor proiecte majore, care ar fi contribuit la cresterea economica, diminuarea costurilor  si eficientizarea adminstratiei statului. Vom enumera doar trei dintre aceste proiecte, incepute de cinci ani si inca nefinalizate, desi s-au cheltuit importante sume de bani: Portalul E-romania, Proiectul de Broadband Rural (Internet la sate) si televiziunea digitala terestra (DVBT).

1. Televiziunea Digitala Terestra (DVBT ) este noul standard de televiziune ce permite receptionarea prin antena normala (nu de satelit) a pana la 12 programe TV de inalta calitate , in aceiasi largime de banda (ecart de frecventa-8Megahertzi) in care se transmite un singur canal TV in mod analogic.
Uniunea Europeana a impus ca recomandare data de 1 Ianuarie 2013 ca termen pentru trecerea la DVBT in tarile membre. Romania, ca de obicei, este ultima din Europa si a cerut pana acum doua amanari, ultima data estimata de ANCOM pentru trecerea la televiziune digitala terestra fiind 1 Iulie 2015. Intrebarea este de ce si cum de s-a ajuns aici ?
In anul 2010, in luna iulie, ANCOM a organizat o licitatie pentru acordarea celor 6 multiplexe nationale de DVBT. In mod foarte ciudat, si in dispretul oricaror norme de comportament demn si civilizat, licitatia a fost anulata cu doar o saptamana inainte de depunerea ofertelor. De atunci , la toate evenimentele publice, oficialii romani din domeniu, in frunte cu Ministrul, dau din umeri si raspund sec si zeflemitor: Se lucreaza. Cum se lucreaza? Oficialii nu ofera informatii suplimentare dar Guvernul a initiat un Proiect de Ordonanta de Urgenta privind alocarea unui Multiplex DVBT national catre Televiziunea Publica. Proiectul de OUG a trecut de Consiliul Concurentei, Ministerele Justitiei Economiei si MCSI si s-a blocat la Ministerul de Finante. Birocratia administratiei guvernamentale blocheaza un proiect din care statul roman ar avea de castigat enorm: s-ar elibera spectrul de frecventa al televiziunii analogice (dividendul digital) si s-ar putea vinde licente de telefonie mobila de ultima generatie (LTE), dar s-ar si scoate la licitie publica restul de 5 multiplexuri DVBT, ceea ce ar aduce cel putin 200 Milioane Euro investitie in Romania si ar sparge monopolul /duopolul de pe piata de pay TV (cablu/satelit). Cine are de castigat de pe urma acestor amanari/tergiversari?  Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom), actualul monopol de stat pentru transmisia programelor Radiodifuziunii si Televiziunii Publice, companie de stat, care a contractat in ultimii 10 ani, credite de aproape jumatate de miliard Euro,  pentru re-tehnologizare, dar nu si-a construit din banii astia , macar o retea de emitatoare DVBT.

Anual, Radiocom, primeste din alocatie bugetara, aproximativ 40 de miliaone de Euro, de la Ministerul de Finante, doar pentru retransmisia analogica a programelor TVR 1 si TVR2. Este o suma imensa, daca luam in calcul acoperirea Radiocom, doar 5 % din populatie mai receptioneaza programele TVR exclusiv prin antena terestra, comparativ cu 80% acum 10 ani, cand se plateau mai putin de 10 milioane de dolari anual pentru acest serviciu. In prezent tehnologia a evoluat, avem sateliti si internet, pentru comparatie, TVR cheltuie doar 20 mii Euro pe an, pentru transmisia pe internet si pe mobil a TVR International si a TVR Info, catre 2 milioane de romani  din strainanate.
Televiziunea Publica are nevoie de acest multiplex DVBT, pentru ca sa-si asigure retransmisia tuturor programelor la nivel national, ca sa isi modernizeze si diversifice serviciile si, sa nu mai depinda de cablistii, care, pentru a-si favoriza posturile TV proprii scot din grila canalele TVR.
Solutia cea mai buna pentru eficientizarea Radiocom, la fel ca si la Posta Romana, este privatizarea. Asseturile Radiocom nu valoreaza nici pe jumatate cat este datoria acumulata iar pastrarea ei in portofoliul statului o va mentine ca companie de tip ‘vaca de muls ‘ pentru guvernele viitoare. Echipamentele se cumpara la preturi umflate, iar contractele vor continua sa fie acordate fara licitie, de exemplu acum 3 luni, 15 milioane de Euro catre firma Omnilogic.
2. Un alt esec de rasunet al MCSI este portalul E-Romania.Inceput inca din 2005,  cand Ministrul Comunicatiilor era dl Nica, acest portal de internet a inghitit importante resurse bugetare , dar nu exista inca , nefiind functional .Coruptia si ineficienta sunt cauzele cele mai evidente, atunci cand pentru webdesignul unei pagini web pe care orice student o face cu 100 de Euro, se platesc peste 200 mii Euro, iar nici o insitutie de stat nu verifica si nu pedepseste furtul , inseamna ca exista incompetenta. Ministrul MCSI  ar trebui sa dea o explicatie, inainte de a-si da demisia. Toata adminsitratia de stat are nevoie de acest portal, de la eficientizarea dminsitrativa, la micsorarea birocratiei din Primarii, Scoli, Spitale , Politie , Armnata, Justitie, Infrastructura. Cetateanul roman trebuie respectat si nu purtat pe drumuri ,si atunci cand I se elibereaza buletinul sau pasaportul dar mai ales atunci cand isi plateste taxele si impozitele.Mai putin de 1% dintre romani platesc acum on line. Trebuie ca pana in 2020, sa avem un procent de plata on line de pste 50%.
Cel mai simplu si eficient mod prin care statul roman poate contribui la dezvoltarea economiei private, sanatoase , este incurajarea antreprenoriatului IT&C, tanar si entuziast. Avem programatori foarte buni, exista si cliseul ca avem hackeri ultra specializati, FBI-ul si Procuratura isi face treaba , dar Justitia Romana ii elibereaza.
As vrea sa enumeram cateva dintre proiectele cele mai importante ale tarii, unde industria IT& C , ar putea contribui :
1-Implemntarea unui sistem de vot electronic, on line.
2-Sistem de E-learning pentru copiii romanilor plecati in strainatate
3- Sisteme de probatiune la distanta prin autentificare vocala si marturii prin videoconferinte in Tribunale
4- Parlamentul virtual cu cel mult 300 de deputati/senatori, care sa lucreze/voteze de acasa (economii de 100 milioane Euro anual, cat costa intretinerea lor in Bucuresti)
5- Licitatii electronice prin E-bay pentru cumpararea de bunuri publice sau cordarea de contracte de servicii.
6- Sisteme de camere video in spitale , conectate la ONG-uri care monitorizeaza coruptia
7- Introducerea obligativitatii studierii Informaticii in Scoala Generala si a Limbajelor de Programare in Liceu, la toate scolile reale.
Lista ramane deschisa , dar toate se pot face , in conditiile in care va exista vointa poltica, deschidere catre eficienta prin utilizarea tehnologiei si eliminarea birocratiei administrative , inclusiv prin desfiintarea MCSI , odata cu privatizarea Postei si Radiocom “

Cristian Corobana

As mai dauga (asa la nivel de zvon) ca am inteles ca SNR-ul a propus lui Lazescu (TVR) sa se uneasca SNR cu TVR si cu Radio  intr-un mare BBC romanesc  ca sa opereze ei automat licenta de multiplex digital DVBT a TVR-ului…

7 responses to “Pledoarie pentru desfiintarea MCSI

  1. Pingback: Gala “Comunic@tii Mobile 2011″- editia a VIII-a | Z0ltan77

  2. Tot respect pentru D-l Márton Zoltán.
    Echipa noastră instalează deja antene si set-top-boxuri (decodoare) in județele Arad, Bihor și Satu Mare incepând de octombrie 2010, având deja câteva mii de utilizatori fericiți al emisiunilor DVB-T din Ungaria (și nu numai pentru maghiari – campionatele de footbal in HD a fost foarte atrăgător pentru toți). Un set complet de antena+decodor iese sub 200…250 ron. Calitatea imaginii NU SE COMPARĂ nici cu cablu, nici cu satelit, pur si simplu este PERFECT, emisiunile se pot înregistra, derula, opri live etc. Din păcate, la noi nu se mișcă nimic in acest sens, suntem depășiți deja și de Ucraina, și de Moldova.

  3. Meritul e a lui Cristi, eu doar am publicat si da sunt de acord in totalitate, din pacate de mult n-am avut un Ministru Telecom din domeniu, care stie cu ce se mananca telecom-ul si care a pus interesele utilizatorilor si a comunitatii IT&C in fata celor de partid si altele…

  4. Aceași părere – noi am inceput in martie comercializare si/sau instalarea antenelor, avem succes de 99,99%, practic, la distanțe peste 1oo km de la emițător am putut instala oriunde. Bine, la distanțe mari trebuie antene, amplificatoare si cel mai important – cabluri – de calitate, și un decodor cu tuner bun.
    Deocamdată avem site numai pe limba maghiară, http://www.multitask.ro , cu 4000 de vizitatori până acum, urmează să avem și un webshop bilingv.

  5. Pingback: Sa nu va treaca prin cap sa trimiteti ceva prin Posta Romana | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.