Prima expozitie de fotografie pe hartie manuala tiparita cu imprimante Epson se deschide la Muzeul National al Taranului Roman


DSC09489            Recunosc nu e prima oara cand am vazut hartie manuala si obiecte confectionate din acest material autentic, acum 2 ani cand am vizitat prima oara Zikhron Ya’akov, Israel am admirat lampadarele, posetele si multe alte obiecte confectionate din acest fel de hartie, dar n-am vazut procesul cum se obtine aceasta hartie si nu inchipuiam ca se poate imprima pe el.

Cei de la Epson au demonstrat ca se poate, si chiar frumos, in special la fotografiile de arhitectura veche rezultatul e spectaculos, le da un farmec aparte aceasta hartie manuala.

  • Expozitia poate fi vizitata pana pe 12 august, in intervalul 12:00 – 19:00, in Atelierul de Carte de la Muzeul National al Taranului Roman

DSC09465

 

Lucrarile artistilor vizuali Lucian Muntean si Cristiana Negoescu au fost tiparite pe hartie manuala cu ajutorul imprimantei Epson L850

Epson si Asociatia Ordinul Manufacturierilor au inaugurat marti, 4 august 2015, expozitia „Back to the fibers – de la tipar manual la imprimare inkjet”, o premiera prin faptul ca aduce impreuna cele mai noi tehnologii in materie de imprimare cu o tehnica veche de mii de ani – fabricarea de hartie – si cu fotografia clasica si conceptuala. Expozitia cuprinde 27 de lucrari ale artistilor vizuali Lucian Muntean si Cristiana Negoescu, tiparite pe hartie manuala cu ajutorul imprimantei Epson L850.

 

„Ma fascineaza ferestrele! Peste tot pe unde am calatorit am fost curios sa le privesc. Uneori era interesanta reflexia care se vedea in geamuri. Alteori, din interior, cautam sa descopar peisajul sau, din exterior, o farama de intimitate in penumbra incaperii. Astfel am fotografiat Fereastra din 1997 pana in prezent, acumuland o arhiva vasta cu amintirea acelui loc special care desparte intimitatea de infinit”, spune Lucian Muntean, fotojurnalist si artist vizual.

DSC09493

Lucrarile Cristianei Negoescu aduc in prim-plan fotografia conceptuala, unde culoarea joaca un rol esential. „Cred ca editarea imaginilor se face pana la vopsea, atunci cand totul pare sa danseze printre fibrele hartiei. Absenta conturului duce la emanciparea culorii, imbinandu-se mai bine cu hartia. La prima vedere se vede misterul, iar dupa o analiza mai amanuntita, hartia se arata cu hainele ei fotografice”, spune Cristiana Negoescu, artist vizual.

 

„Proiectul expozitiei «Back to the fibers» a presupus crearea unei hartii aparte, special conceputa pentru imprimantele Epson. Tiparirea pe un astfel de suport confera imaginilor un plus de materialitate si le face unice, pastrand, in acelasi timp, un grad mare de fidelitate, specific echipamentelor Epson”, spune Simona Decuseara, Sales & Marketing Manager Epson pentru Romania si Bulgaria.

DSC09466Pentru tiparirea celor 27 de lucrari a fost folosit modelul Epson L850 (multifunctional) care poate fi operat independent, fara sa fie conectat la un computer, si care tipareste direct de pe carduri de memorie şi camere cu PictBridge. Tehnologia de care dispune ii permite sa printeze pe numeroase tipuri de hartie, chiar si pe cea realizata manual, dupa o tehnica veche de cateva mii de ani. In plus, si noile modele de imprimante Epson cu patru culori pot fi folosite pentru a tipari pe hartie manuala. Acestea sunt livrate cu cerneala suficienta pentru doi ani[1]. Modelele L130 si L220 pot imprima un numar de 6.500 pagini color şi 4.000 pagini alb-negru utilizand doar cerneala livrata iniţial. De asemenea, modelele L310, L365, L455 si L565 includ doua recipiente suplimentare de cerneala neagra, ceea ce le sporeşte volumul de imprimare alb-negru la 12.000 pagini.

 

DSC09484Expozitia marcheaza inceputul colaborarii dintre Epson si Asociatia Ordinul Manufacturierilor pentru sustinerea si dezvoltarea imprimarii inkjet pe medii de imprimare neconvenţionale, cum este hartia manuala. Proiectul presupune serii de evenimente de arta fotografica, experimente care sa determine tehnicile potrivite de lucru pentru reinventarea acestui fel accesibil de imprimare, dar si intalniri cu specialisti sau pasionati, in Atelierul de Carte.

„In trecutul recent, hartia industriala a ajuns la indemana oricui. Intrarea intr-un consumerism exagerat a determinat, aparent, pierderea sensului originar. In prezent, hartia coexista cu internetul, mestesugul cu ultimele inventii high-tech. Nu in opozitie, ci in relatii complementare. Hartia realizata manual este intr-o continua experimentare si intersectie cu alte materiale. Pe hartia astfel realizata se aseaza iar semnul facut de mana, tiparit sau imprimat”, precizeaza Razvan Supuran (foto), mester hartier.

Bucuresti, 5 august 2015 – Epson

[1] Cerneala pentru 2 ani, conform volumului mediu lunar de imprimare (IDC WW Page Volume Program, 2013)

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.