O saptamana in Israel – Ramat Hanadiv, Zikhron Ya’akov & Daliat El Carmel


IMG_3303           Cu o seara inainte a venit la noi (la Hana) in vizita una din fiicele sale Orli cu sotul ei si au pus la cale excursia noastra de ziua urmatoare. Si ce excursie, am ajuns in locuri de o frumusete greu de descris dar de care recunosc nu stiam.

Dimineata ne-am imbarcat in masina si am pornit catre prima destinatie, Ramat Hanadiv, careia ii se mai zice Gradina Rothschild.

Ramat Hanadiv este un parc natural dedicat baronului Edmond de Rothschild, figura reprezentativa in crearea noului stat Israel. 44 de sate au fost construite cu suportul baronului si a urmasilor lui, unele dintre acestea purtand nume semnificative, cum ar fi Zikhron Ya’akov dupa numele tatalui, sau Binyamina – un tribut dedicat chiar baronului.

IMG_3309

Pe langa implicarea sa activa in agricultura, baronul a sustinut si dezvoltarea sectoarelor educatiei, religiei si sanatatii si a deschis primele fabrici de electricitate si ale vinului  in incercarea de dobandire a independentei Israelului.

Ramat Hanadiv este situat in partea de sud a Muntelui  Carmel, si este construit si mentinut cu ajutorul multor oameni de stiinta. Acest loc joaca un rol important in managementul resurselor naturale si culturale ale Israelului, si pentru a mentine interactiunea permanenta intre mediu, natura si om, un ideal pe care ar trebui sa il traim fiecare dintre noi. Aici regasiti gradini memoriale de o liniste rara, cu flori extraordinare a caror mireasma o poti simti tot timpul anului, o combinatie deosebita intre vegetatia mediteraniana si cea europeana.
IMG_3312 Gradinile reflecta modestia si mandria baronului. Regasim tot aici si un parc natural cu poteci de catarare de diferite grade de dificultate, ramasite de asezaminte istorice, cat si pavilionul vizitatorilor, cu un teatru, un auditorium, InfoShop, restaurant.
IMG_3375Un lucru impresionant il regasesti in una din gradinile memoriale respectiv in gradina mirosurilor. Ea cuprinde o varietate coplesitoare de plante intens aromate, mare parte folosite ca si condimente in bucatariile lumii. La intrare in gradina gasesti un panou care te informeaza ca ea este dedicata oamenilor nevazatori ca sa le faciliteze si lor bucuria naturii (binenteles scrie si in Braille).
Ramat Hanadiv este locul unde poti vedea in forma bruta masura fortei omului si a unui ideal asa cum este un Israel verde in mijlocului unui desert miscator. E impresionant, chiar uiti ca esti inconjurat de desert.
IMG_3405De aici am ajuns repede in Zikhron Ya’akov, una din primele asezamante evereiesti al Israelului modern.
Zikhron Ya’akov a fost fondat in decembrie 1882 de catre 100 pionieri evrei din Romania, care au cumparat pamantul in Zanmarin. Pamantul insa era foarte greu de lucrat fiind din roca si piatra, si in plus a izbucnit si o epidemie de malarie care i-a facut pe majoritatea dintre ei sa renunte inainte sa se faca anul.
In 1883, Baron Edmond James de Rothschild a devenit proprietarul locului si a desenat planuri care au facut din Zikhron unul ditnre primele asezaminte evreiesti   – colonie de agricultura – redenumita asa din Zanmarin in onoarea tatalui sau, James (Ya’akov) Mayer de Rothschild.[
IMG_3408Zikhron Ya’akov  se afla la 35 kilometri sud de Haifa, parte din districtul Haifa. Este locata in partea de sud a muntelui Carmel, deasupra Marii Mediterane, aproape de autostrada de coasta.
Zikhron Ya’akov este un orasel acum mai mult turistic cu o atmosfera linistita mediteraneana. Are o strada principala/pietonala pe marginea careia sunt insirate magazine de suveniruri, restaurante cu specific spaniol, italian si local.
IMG_3438Gasesti magazine cu artizanate facute de localnici, a fost interesant un magazin unde toate produsele erau confectionate  din hartie manuala, ingenios si desigur multe magazine cu vinuri, avand in vedere apropierea muntelui Carmel zona viticola renumita pentru vinurile dulci specifice Israelului.
IMG_3471De aici ne-am indreptat catre Daliyat al-Karmel (Daliat El Carmel) asezamantul druzilor. Pe drum ne-am oprit la un mic popas, unde am mancat lipii delicioase umplute cu branza/humus alaturi de masline proaspete si inca ceva de culoare ciclam, am uitat denumirea. Desigur a fost delicios, si foarte haios cum in mijlocul plantatiei de masline au scos cateva canapele si mese astfel oferind o atmosfera aparte si sigur avea mai multi clienti decat concurentii lui fara astfel de facilitati. 🙂

IMG_3489Daliyat al-Karmel (Daliat El Carmel) este un asezamant de druzi aflat la 20 km sud de Haifa. Asezamantul se gestioneaza independent, la fel ca multe asezaminte in Israel, si este cunoscut datorita multitudinii de magazine si piete colorate. Druzii sunt vorbitori de limba araba, dar nu sunt musulmani ci apartin unei religii secrete. Druzii i-au ajutat pe evrei in timpul anilor 1948 si sunt foarte respectati in randul evreilor, in special al armatei, fiind si buni razboinici.

Sunt oameni muncitori, care mereu si-au gasit de lucru ca electiricieni, mecanici, constructori, in asezamintele evreilor – kibbutz.

IMG_3514Merita sa vizitezi acest asezamant, atat pentru peisajul extraordinar, cat si pentru multitudinea de culori, vesminte, obiecte artizanale si cafenele pe care le regasesti aici si nu in ultimul rand pentru cofetariile pline de dulciuri delicioase. Eu nu prea sunt cu dulciurile, dar recunosc ca aici am fost greu de oprit sa nu gust din toate.

Suntem foarte fericiti ca am ajuns si in astfel de zone mai putin cunoscute, ca am vazut locuri unice si de o frumusete greu de descris. Sper ca am reusit sa va deschid un pic ochii si sa nu vedeti Israelul doar ca o destinatie de turism religios, doar cu Ierusalim, Nazareth, cu habotnici, kabala, Marea Moarta si Eilat, desigur o data ajunsi aici  aceste puncte sunt obligatorii de atins, dar Israelul ofera mult mai mult de atat.
Seara ne-am plimbat pe strazile Tel Aviv-ului. Tel Aviv-ul e fermecator si seara, noaptea, multe parcuri frumos iluminate, miros de flori, te poti plimba ore intregi fara sa-ti dai seama de trecerea timpului.
IMG_3692
Ultima zi am stat mai mult cu Hana, am mai iesit la plaja, fiind Shabbat (sambata) totul era inchis, desi stiam asta oarecum tot ne-a surprins in afara de cateva cafelenele/restaurante chiar nimic nu gasesti deschis, asa ca e bine sa stiti daca plecati inapoi chiar in Shabbat sa nu va lasati pe aceasta zi cumparaturile de suveniruri, ca doar la aeroport la duty free veti gasi magazine deschise. Ne-am plimbat pe stradutele pustii dar frumoase ale Tel Aviv-ului, am viziat un mic (peste  3 hectare) parc in apropierea noastra, Meir Garden, numit dupa primul primar al Tel Aviv-ului, si ne-am luat ramas bun, dar doar pana la anul, sigur ne reintoarcem (si ne-am intors) si vom aloca timp si mai mult, ca merita, inca si acum avem zone unde n-am ajuns si care merita vazute, cum ar fi Acre, Hulla Valley, Platoul Golan, incursiuni in alte zone ale Desertului Negev  si multe altele.
Merita efortul sa ajungeti in Tara Sfanta si nu va faceti griji de siguranta, sunteti cel putin la fel de in siguranta ca in orice alta tara din lume, armata si politia isi fac treaba si chiar la standarde ridicate. Poate doar atat sa evitati lunile iulie-august ca e insuportabil de cald, doar in Tel Aviv sau Haifa pe malul marii e suportabil in rest, greu.
Aici gasiti toate pozele aferente acestui capitol, click pe poza:
O saptamana in Israel – Ramad Hanadiv, Zikhron Ya’akov & Daliat El Carmel

Si in galeria de jos e o selectie mica.

Sursa: Wikipedia

4 responses to “O saptamana in Israel – Ramat Hanadiv, Zikhron Ya’akov & Daliat El Carmel

  1. Pingback: O saptamana in Israel – Tel Aviv beach & Ashdod | Z0ltan77

  2. Pingback: Din Ashdod inspre nord, Zikhron Ya’akov, Cramele Carmel, Akko, Rosh Hanikra | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.