Aproape 3 miliarde de utilizatori de internet din intreaga lume sarbatoresc Ziua Telecomunicatiilor pe 17 mai


ANCOM_Infografic_Broadband_RO           La nivel global sunt utilizate aproape 7 miliarde de cartele SIM de telefonie mobila, in timp ce aproape 3 miliarde de oameni acceseaza internetul, conform statisticilor Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor. in Romania sunt utilizate mai mult de 16 milioane de conexiuni la internet de banda larga – ale caror viteze propulseaza tara noastra in top 10 mondial, precum si 22,9 milioane de cartele SIM de telefonie mobila, in timp ce aproape 7 milioane de gospodarii au acces la servicii de retransmisie TV contra cost, potrivit celor mai recente date statistice publicate de ANCOM (infografice aici). Tuturor acestor utilizatori de comunicatii electronice le este dedicata Ziua Internationala a Telecomunicatiilor, serbata an de an in data de 17 mai.

Anul acesta, pe 17 mai, se aniverseaza 150 de ani de existenta a Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), din care fac parte 193 de state, printre care se numara si Romania.

ANCOM_Infografic_TV_ROUIT este agentia ONU responsabila pentru atribuirea si alocarea globala a spectrului radio si a orbitelor spatiale pentru sateliti, pentru dezvoltarea standardelor tehnice care asigura interconectarea retelelor si functionarea tehnologiilor, concentrandu-si totodata eforturile pentru a asigura accesul la comunicatii si tehnologia informatiei tuturor comunitatilor, in special celor dezavantajate.

Romania este membra a UIT din anul 1866, fiind astfel printre primele tari care au semnat tratatul de infiintare a Uniunii, Conventia Internationala a Telegrafului. Pe parcursul indelungatei istorii a UIT, Romania a fost o prezenta constanta si activa, reprezentantii sai implicandu-se in luarea deciziilor privind alocarea spectrului radio, elaborarea standardelor tehnice pe baza carora functioneaza telecomunicatiile, standardizarea noilor tehnologii si eficientizarea utilizarii frecventelor radio. Romania se afla la cel de-al saselea mandat consecutiv ca reprezentant al Regiunii C (Europa de Est şi Asia de Nord) in Consiliul UIT – for decizional al Uniunii, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, exercitand presedintia sesiunii din 2013 a Consiliului.

Pentru a celebra 150 de ani de existenta, UIT a creat un website dedicat care prezinta printre altele o interesanta istorie a telecomunicatiilor: www.itu150.org. Pentru a vedea si repere ale acestei istorii in Romania, puteti vizita muzeul virtual al telecomunicatiilor, creat si gazduit de ANCOM pe pagina sa de internet, aici.

 14.05.2015, Bucuresti – ANCOM

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.