NVIDIA lanseaza primul supercomputer mobil pentru sisteme integrate


Jetson TK1 DevKit (2)Platforma Jetson TK1, proiectata in jurul procesorului Tegra K1, va revolutiona dezvoltarea de aplicatii pentru industria robotica, medicala, aviatie si auto

NVIDIA anunta dezvoltarea unei noi generatii de aplicatii ce foloseste vizualizarea computerizata, procesarea de imagine, precum si procesarea de date in timp real – o data cu lansarea platformei de dezvoltare bazata pe primul supercomputer mobil pentru sisteme integrate.

Platforma NVIDIA® Jetson™ TK1 ofera dezvoltatorilor instrumente pentru a crea sisteme si aplicatii ce permit robotilor o navigare fara probleme, fizicienilor sa realizeze ecografii mobile, dronelor sa evite obiecte aflate in miscare si masinilor sa detecteze pietonii.

Platforma Jetson TK1 ofera o performanta de 326 gigaflops – aproape de trei ori mai mare decat orice platforma integrata similara – si include un kit complet de instrumente C/C++ bazat pe arhitectura NVIDIA CUDA®. Aceasta platforma va simplifica semnificativ procesul de programare comparativ cu cel destinat procesoarele FPGA, ASIC personalizat si DSP, cele mai folosite produse pentru sistemele integrate.

”Jetson TK1 va optimiza rapid sistemele integrate pentru a se adapta unui viitor unde masinile interactioneaza si se adapteaza mediului potrivit in timp real,” a declarant Ian Buck, Vice President, Accelerated Computing, NVIDIA. ”Aceasta platforma permite dezvoltatorilor sa valorifice puterea de procesare vizuala in produse portabile cu o eficienta energetica impresionanta.”

Bazat pe Tegra K1
Platfoma Jetson TK1 este echipata cu procesorul Tegra®K1, dotata cu 192 de nuclee grafice bazate pe arhitectura NVIDIA Kepler™, cea mai avansata si eficienta ahitectura GPU. Cele 192 de nuclee, complet programabile disponibile pe Tegra K1, ofera cea mai avansata performanta grafica in format mobil.

Procesorul Tegra K1 este bazat pe aceeasi arhitectura Kepler disponibila si pe cel mai rapid supercomputer din SUA, Titan din Laboratoarele Nationale de la Oak Ridge, precum si cele mai eficiente 10 supercomputere din lume. Realizat de la zero pentru CUDA – limbajul de programare cu o echipa alcatuita din peste 100.000 de dezvoltatori in peste 8.000 de institutii si predat la cele mai bune universitati din 62 de tari – kitul de dezvoltare Jetson TK1 include instrumentele de programare cerute de dezvoltatorii de software pentru dezvoltarea si lansarea rapida a sistemelor performante.

Suport din partea dezvoltatorilor
Cativa dezvoltatori si constructori de sisteme din domeniile industrial, robotica si medical si-au exprimat deja suportul pentru dezvoltarea platformei.

”Tegra K1 poate schimba ceea ce este posibil pe piata dispozitivelor industriale si robuste,”a declarat Simon Collins, Product Manager GE Intelligent Platforms. ”Dorim sa oferim solutii cu un consum sub 10 wati in locul celor ce au un consum de 100 wati sau mai mult.”

Chris Jones, Director Dezvoltare Tehnologie Strategica, iRobot Corporation, a declarat: ”Nivelul de performanta si energie eficienta oferita de Jetson TK1 va oferi posibilitatea dezvoltarii robotilor cu capabilitati precum recunoasterea de obiecte in timp real si navigare autonoma.
Experienta acumulata in procesul de lucru pentru generatia anterioara CUDA ne-a incurajat sa realizam progrese mari in interactiunea inteligenta a robotilor cu mediul corespunzator.

Simon Collins, Product Manager GE Intelligent Platforms, a declarat: ”Tegra K1 poate schimba ceea ce este posibil pe piata industriala integrata si robusta. Dorim sa oferim solutii cu un consum sub 10 wati in locul celor ce au un consum de 100 wati sau mai mult.”

Setul de instrumente software VisionWorks
Platforma Jetson TK1 sustine setul de instrumente VisionWorks™ NVIDIA, ce ofera un kit bogat de algoritmi pentru procesarea imaginilor si vizualizare computerizata pentru a crea rapid aplicatii. Acestea include capabilitati CUDA in domenii precum robotica, realitate augmentata, fotografie computationala, sisteme avansate de asistenta in timpul condusului (ADAS).

Instrumente de dezvoltare
Platforma Jetson TK1 dispune de suportul total oferit de suita de instrumente pentru dezvoltatori CUDA 6.0, inclusiv depanatoare si profileri pentru a dezvolta aplicatii paralele masive. De asemenea, CUDA 6 aduce platformei ARM librariile accelerate NVIDIA pentru calcule FFT, algebra liniara, matrice rare, precum si procesare de imagine si clipuri video.

Capacitati hardware
Jetson TK1 este prima platforma de dezvoltare pentru Tegra K1, produs lansat in ianuarie in cadrul Expozitiei Internationale de Electronice pentru Consumatori. Include o memorie de 2GB si conectori de iesire / intrare pentru USB 3.0, HDMI 1.4, Gigabit Ethernet, audio, SATA, miniPCle si slot pentru card SD.

Produsul vine echipat cu un pachet de suport pentru placa si software, inclusiv, OpenGL 4.4, precum si CUDA si setul de instrumente VisionWorks. De asemenea, sunt incluse o suita completa de dezvoltare si instrumente de profilare, suport inedit pentru camera si alte periferice, precum si suportul oferit de partenerii NVIDIA inclusive Avionic Design, GE Intelligent Platforms, ICD, SECO si Toshiba DME.

Disponibilitate
Platforma NVIDIA Jetson TK1 poate fi precomandata incepând de astazi la pretul de 192$, in Statele Unite ale Americii de la NVIDIA, Microcenter si Newegg. De asemenea, produsul poate fi precomandat de la Avionic Design, SECO si Zotac in Europa. Distributia in Japonia este disponibila prin intermediul Ryoyo Electro Corporation.

SAN JOSE, Calif.—GTC—25 martie 2014 – NVIDIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.