Virusii ce trimit SMS la numere cu suprataxa, in topul amenintarilor detectate de Orange Antivirus


Orange Antivirus

Aplicatiile periculoase care trimit mesaje scurte catre numere cu suprataxa sunt principalele amenintari ce au vizat smartphone-urile si tabletele utilizatorilor Orange, echipate cu antivirusul Orange Antivirus, ce integreaza tehnologiile Bitdefender.

 

Solutia Orange Antivirus, ce se regaseste in abonamentele Orange activate incepand cu 16 septembrie, protejeaza telefoanele cu Android impotriva virusilor si a aplicatiilor rau intentionate, pastrandu-le in deplina siguranta la navigarea pe internet. Soft-ul scaneaza automat aplicatiile in momentul instalarii si functioneaza in cloud, astfel ca este mereu actualizat cu cele mai noi semnaturi de virusi, pentru a face fata tuturor tipurilor de amenintari informatice.Amenintari

Astfel, raportul furnizat de solutia de securitate in primele doua luni de la lansare, arata ca 86,2% din amenintarile informatice blocate fac parte din familia Android.Trojan.SMSSend. Acesta este un virus inclus in diverse aplicatii care, dupa instalare, incearca sa trimita mesaje la numere cu suprataxa si intercepteaza eventualele confirmari prin SMS pe care victima le primeste.

 

’’Procentul ridicat reprezentat de acest tip de virus in totalul amenintarilor Android blocate indica pragmatismul escrocilor. Acestia urmaresc castiguri financiare imediate, iar cea mai simpla metoda este injectarea unui astfel de virus in aplicatii aparent legitime. Virusii pe terminale mobile precum smartphone sau tableta vor continua sa se inmulteasca mai ales din cauza gradului mare de utilizare a acestui tip de dispozitive pentru activitati din ce in ce mai diverse’’, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

 

Pe locul doi cu 3,11% din tentativele de infectie inregistrate se afla Android.Trojan.Agent.XFG un virus ce opereaza dupa aceeasi metoda ca si familia SMSSend, cu exceptia faptului ca mesajele trimise fara acordul utilizatorului nu au neaparat intentii de monetizare rapida (SMS-urile nu sunt trimise la numere cu suprataxa).

 

Un alt virus, Android.Trojan.GingerMaster.DK cumuleaza 1,17% din totalul amenintarilor blocate de Orange Antivirus. Acesta se foloseste de o vulnerabilitate din Android 2.3.3 Gingerbread pentru a obtine privilegii de root. Dupa ce infecteaza dispozitivul, virusul se conecteaza la un centru de comanda si control, de unde poate fi controlat de un atacator.

 

O pondere mai mica, 0,58%, o are Android.Trojan.NioServ.A (cunoscut si ca NotCompatible). Virusul se raspandeste prin intermediul unor site-uri compromise care incearca sa descarce o aplicatie infectata pe telefon atunci cand victima viziteaza respectivul site. Daca utilizatorul instaleaza aplicatia manual, telefonul va ajunge parte a unui botnet si va fi folosit de infractorii informatici ca intermediar pentru diverse activitati criminale.

BUCURESTI, 17 decembrie 2013Bitdefender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.