La degustarea vinurilor de protocol al Ungariei


IMG_7851               La sfarsitul fiecarui an, Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei organizeaza un concurs pentru desemnarea vinurilor ce vor fi servite in timpul evenimentelor la care participa ministrul de externe. Ministerul are convingerea ca vinurile renumite unguresti contribuie la imaginea buna a tarii in exterior.

Pentru prima oara cele 7 vinuri castigatoare au fost prezentate in afara granitelor tarii. Datorita insistentei d-lui Kósa András László, directorul Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti – aceste vinuri au ajuns pentru prima oara si in Bucuresti si am fost printre putinii norocosi care au avut prilejul sa fie prezenti la aceasta degustare.IMG_7848 Producatorii maghiari de vinuri au constientizat ca nu in cantitate trebuie sa concureze ci exclusiv pe calitate. Si rezultatele se vad, vinurile castigatoare sunt exceptionale.

Evenimentul de la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti fost sustinut de catre doamna Gál Helga (foto), somelier si consilier pe probleme de gastronomie al Ministerului de Externe Maghiar. La eveniment au participat excelenta sa ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Füzes Oszkár, angajati ai ambasadei,  diplomati de la alte ambasade, somelieri, comercianti si reprezentanti ai presei de specialitate.

Doamna Gál a prezentat pe scurt situatia vinurilor maghiare, problemele prin care au trecut si a mentionat ca e tot mai vizibila orientarea catre calitate si in consecinta aprecierea vinurilor unguresti creste peste hotare.

Hungarian wineregions  Au fost prezentate pe scurt regiunile viticole importante ale Ungariei, dupa care s-a trecut la prezentarea celor  7 categorii de vinuri: vin spumant, vin alb usor, vin alb corpolent, vin rosu usor, vin rosu corpolent, vin de desert si, deszigur, aszú. Anul asta in categoria de rose nu a fost nici unul care sa se ridice la standardele juriului.

Vinul spumant a fost reprezentat de un Prestige Brut din 2005, 100% din Pinot Noir, de la  Garamvári Szőlőbirtok din regiunea Balatonboglár. A fost revigorant, cremos usor amarui.

Vinu alb usor a fost un Olaszrizling un riesling italian, provenit din vii plantate pe un sol vulcanic din Regiunea Nagy-Somló, sol care i-a conferit arome spectaculoase, mineral si fructat in acelasi timp. Este baricat 9 luni, se foloseste stejar unguresc si de aici si gustul elegant de lemn.

Vinul alb corpolent a fost reprezentat de Kéknyelű  de la Szeremley Borgazdaság din 2009 din zona Badacsony, e o raritate si e preferatul d-ului ministru de externe ungar Martonyi János, il considera un hungaricum redutabil. E o raritate deoarece se foloseste o tehnica foarte veche, provine din vii unde sunt doar plante cu organe de reproducere femeiesti, alaturi de vii cu plante cu organe masculine. Aceasta metoda este foarte dificil de aplicat de unde si raritatea vinului. Din pacate nu ma pricep foarte bine la descrierea gustului, dar intradevar are un gust pe care nu le-am mai intalnit si fresh si floral.

IMG_7868 Primul vin rosu din cele doua a fost Nagyapám kadarkája (Kadarka bunicului) din 2011 a producatorului Eszterbauer din regiunea Szekszárd. Candva Kadarka era un vin de masa obisnuita, dar acum se fac si vinuri de calitate din acest soi. Este vinificat traditional, in vase mari vechi de lemn la inceput, fermentaţia definitivandu-se apoi in vase de inox.

Ultimul vin rosu, cel corpolent, a fost Elysium – Merlot, un merlot din regiunea Villány  al producatorului Tiffán Ede es Zsolt,  Ördögárok-dűlőből  Elysium, un vin aspru, taninos dar foarte gustos. Mustul se tine 4 saptamani in contact cu pielita, dupa care e fermentat 6 luni in baricuri noi si vechi, povestea Helga.

IMG_7877 La sfarsit au fost prezentate vinurile dulci, de desert, vinuri care sunt cele mai reprezentative pentru Ungaria, cu mentiunea ca au vinuri bune si in gama de vinuri seci, deci ar fi pacat sa catalogizam doar cu vinurile dulci. Sunt vinuri din regiunea renumita Tokaji, culese tarziu. Primul a fost vinul lui Demeter Zoltán, un vin tipic Tokaji, denumit simplus si sugestiv Főbor avand la baza furmintul. Un vin din struguri culesi tarziu dulce cu arome de miere si fructe. Delicios.

IMG_7881Si la sfarsit a fost lasat regele vinurilor dulci, Royal Tokaji 2006 Mézes-Mály hatputtonyos, un vin regal, de o finete si eleganta incomparabila. Un vin elegant, opulent, cu aroma de miere si gust de stafide, sincer desi am mai baut Tokaji bun in mult locuri, nimic comparabil cu asta. I-am simtit gustul si dupa cateva ore dupa ce l-am degustat. Nu stiu cu ce se pot asocia, poate doar cu ceva deserturi, dar cred ca as conusma si fara nimic, daor savuand acel gust divin.

E clar cu astfel de vinuri diplomatia ungara are un avanataj important la orice negociere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.