Prin bijuteria numita Karlovy Vary – Carlsbad


          Daca tot am fost in Praga nu puteam sa ratam aceasta bjiuterie numita Karlovy Vary – Carlsbad (nemteste) care de-a lungul secolelor a fost statiunea balneara a regilor. Oraselul cu 55.000 locuitori e situat in Nord-Vestul Cehiei aproape de granita cu Germania la doar 130 km distanta de Praga, la varsarea raului cald Teplá in Eger.

De stiut ca oraselul e foarte cunoscut si vizitat de turisti din toate colturile lumii (peste 2 milioane de vizitatori are intr-un an), astfel ca e bine sa va rezervati bilet din timp la autobuz. Eu recomand autobuzul (in cazul in care nu ati ajuns in Praga cu masina) in detrimentul trenului, care face 3 ore si nu e mare lucru de vazut pe drum.Autobuzele din Praga pornesc de la statia de Autobuz Florence (din piata cu aceeasi nume si unde va lasa metroul) si sunt de la 2 agentii, va recomand cele de la Student Agency, sunt moderne, rapide si doatate cu WiFi :), dar daca nu va rezervati din timp (cu 2-3 zile inainte) s-ar putea sa mai gasiti doar la cele de stat, dar pana la urma drumul tot e in jur de 2 ore  si un pic.

  Ajuns in Karlovy Vary prima imagine nu e exact ceea ce te astepti, gara de autobuz arata dezolant, din cate stiu si cea de tren cam la fel, dar dupa vreo 500 de metri ajungi pe pietonala care te duce in partea de statiune a orasului, si aici deja e alta poveste. Partea asta a orasului intemeiat de imparatul romano-german Carol al IV-lea prin anii 1370 arata fabulos, orasul deja prin asezare e frumoasa, intre trei munti si multe paduri, dar si multe parcuri care sunt frumos intretinute.

Pietonala lunga pe o parte si cealalta a paraului continua multi kilometri pe o parte si pe alta zeci de izvoare de apa termala (34 – 73 °C) benefica la diferite boli, si cladiri frumoase pe o parte si pe cealalta, nu e de ratat nici geiser-ul (unicul de pe continent, in Europa mai fiind doar in Islanda). Hoteluri, terase, restaurante frumoase, turisti din toate colturile lumii, care admira peisajul, savureaza aerul curat si feeling-ul unic al orasului. Am luat pranzul la o terasa frumoasa, cu specific cehesc, din pacate majoritatea restaurantelor incearca sa ofere meniuri internationale, dar cum v-am zis noi nu doream sa mancam paste in Cehia, alea le mancam in Italia. Desigur am cumparat cateva cutii de oplatky (napolitanele lor faimoase), aici gasesti varietate mare si daca stii de unde sa le cumperi, chiar la pret bun.

Deasupra Hotelului  Thermal (nu, nu pe acoperisul lui, ci pe deal deasupra lui cum ar veni) este una din bazinele cu apa termala, un bazin olimpic cu o priveliste superba, dar o mica dezamgire pentru niste oradeni obisnuiti cu apa termala de 40+°C apa avea doar 30 °C, si desi rusilor le-a placut foarte mult, noi nu aveam chiar acelasi entuziasm. Inauntru frumos, cu toate facilitatile (sauna, masaj si tratamente) si curat, si panorama era unica, deci nu ne-a parut rau doar ca n-am stat mai mult de jumatate de ora. N-am ratat nici o ciocolata calda excelenta pe una din terase, unde aveam si WiFi si in sfarsit puteam urca cateva poze de pe mobil fara sa imi mai incarc factura de net mobil , ca in roaming chiar si de s-a mai ieftinit tot nu e chiar pe gratis.

Am incheiat o zi frumoasa, a meritat aceasta mica excursie, daca tot ajungeti in Praga nu ratati acest orasel.

Cateva poze gasiti in galerie, mai multe aici.

5 responses to “Prin bijuteria numita Karlovy Vary – Carlsbad

  1. Pingback: Prin orasul de Aur – Praga | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.