La plimbare prin Belgrad


      Desi am stat aproape 3 ani prin Timisoara, n-am ajuns pana acum sa vizitez Belgradul. Gresala mare, e la o aruncatura de bat (nici 160 de km din Timisoara) si e nesperat de frumos.

Acum ca stiam ca vom sta cateva zile prin Timisoara am planificat o plimbare prin frumoasa si mandra capitala a Serbiei. Am anuntat si pe prietenii nostrii din Resita pe Sebastian si pe Mariana,  (le-am cunoscut prin 2009 in vacanta din Tunisia si de atunci tinem legatura) si au zis de ce nu. Ne-am intalnit prin Moravita, unde am lasat una din masini si am luat-o inspre Belgrad. Am trecut rapid si fara probleme de vama, unde totusi fata de alte frontiere e un control destul de minutios, dar noi eram in regula, inclusiv Muffy (bischonul nostru) avea pasaportul in regula cu toate vizele medicale.

Inainte cu o zi dupa o partida solictanta de squash stand la o bere cu un prieten vechi din Timisoara ne-a dat cateva tips&tricks fiind de cateva ori in capitala vecina, pe care le-am respectat. Am respectat limitele de viteza, neavand chef sa platim amenzi nenegociabile (si din cauza barierii lingvistice) si dupa 2 ore jumate am ajuns in Belgrad. Am trecut peste pod (cam greu era un trafic infernal si se mai si lucra pe o banda) si am cautat parcarea gratuita de langa Gradina Zoologica cum ni s-a recomandat, am gasit, dar din pacate era full, asa ca ne-am orientat catre o parcare platita pe o strada principala din Zona III. Da parcarile sunt pe zone si aici mai e un lucru neplacut, in fiecare zona poti parca doar pe timp limitat, in zona III 3 ore maxim, asta mi s-a parut aiurea cu toata explicatia  lor aflata de la parcangiu, cum ca doresc fluidizarea.

Stiind ca avem doar 3 ore pe acel loc, am modificat un pic programul si am inceput cu vizitarea Cetatii Kalemegdan care in mare parte ne-a si umplut timpul, fiind imens edificiul si frumos renovat. Peretii de o grosime impresionanta e de inteles ca au reusit sa tina atatea secole turcii. Sunt multe de vazut aici, iar panorma e si ea spectaculoasa poti vedea o parte buna a Belgradului si a Savei cum se revarsa in Dunare.

Dupa ce am vazut cam tot ce era de vazut prin cetate si parcul lui imens, am luat inspre pietonala de o frumusete, pe care nu credeam ca voi intalni aici, sincer cu nimic mai prejos decat oricare pietonala de capitala vest europeana cu magazine de la toate brandurile importante si cu terase frumoase la fiecare pas. Aici ne-am racorit cu cate o halba de bere locala, foarte buna de altfel, iar mai incolo am gustat si inghetata, la fel excelenta.
  Singurul stres pe care il aveam era ca se apropia ora la care trebuia sa mutam masina in alta zona, asa ca am cautat-o si am pornit inspre cartierul boem Skadarska. Cu greu am gasit un loc de parcare, dar din pacate era tot zona III si n-am reusit sa pacalim sistemul cum a introdus parcangiul numarul masinii aparatul lui afisa ca noi ne-am epuizat deja timpul de parcare (desigur pe bani si asta) in aceasta zona, asa ca trebuie sa cautam mai departe. Din fericire am mers pe intuitia (feminina) a Adinei si la doar cativa pasi am gasit o parcare privata cu pret triplu (tot ieftin oricum) unde erau locuri suficente si era si aproape de straduta unde urma sa servim masa. Asa ca de o grija am scapat, aici putand sa lasam masina cat doream, doar contorul mergea 🙂
Am servit deci masa pe renumita strada Skadarska, care e chiar boem, cu picturi pe pereti cu multe flori si cu mancare adevarata sarbeasca. Da cu mancarea sarbii nu glumesc, asta stiam inca din Timisoara, ca doar frecventam restaurante sarbesti, in general carne cu carne mananca, dar gatit excelent cu gust si fara prea multa grasime, plescavita adevarata trebuie gustat dar si altele. Restaurantele/terasele sunt frumos impodobite cu flori colorate, servirea e ireprosabila si muzica sarbeasca live (nu genul de manele ca au si ei) completeaza perfect atmosfera. Iar preturile? Sunt mai mult decat decente.
De aici ne-am plimbat inspre cele 2 cladiri bombardate in timpul razboilui recent, care a soldat cu foarte multe victime si a carei oroare nu e de uitat si de care poarta si ei partea lor de vina. Fostele cladiri ale Ministerului de Interne si a Armatei au fost bombardate cu o precizie chirurgicala si au ramas amintire acestui razboi sangeros si recent care s-a consumat la doar cativa km-i de noi…
Ar mai fi fost multe de vazut, lumina pentru fotografii mai era din belsug, picioare nu prea mai aveam de alte obiective, deci urmeaza sa ne reintoarcem si aici 🙂
Una peste alta am ramas placuti surprinsi de ce am vazut, si desi ne-am straduit si ne-am facut poftele n-am reusit sa spargem 50 de euro pe pereche, din ultimii dinari ramasi am mai cumparat dintr-un satuc apropiat de granita niste flori frumoase. Va recomand o vizita in acest oras, are multe de aratat, si nici partea culinara nu e de neglijat! 🙂
Cateva poze in galerie, iar restul aici si aici.

3 responses to “La plimbare prin Belgrad

  1. Pingback: Castigati mile duble pe cardul Flyng Blue calatorind intre Bucuresti si Belgrad cu Tarom | Z0ltan77

  2. Pingback: Castigati mile duble pe cardul Flying Blue calatorind intre Bucuresti si Belgrad cu Tarom | Z0ltan77

  3. Pingback: OFERTA INCEPUTULUI DE AN DE LA TAROM – de la doar 99 EUR! | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.