Studiu Cult si Ericsson: Peste 81% dintre romani cred ca tehnologia le poate imbunatati viata


Studiu Societatea Permanent Conectata (1)           In ultimii ani, ritmul in care apar noi tehnologii a crescut exponential si deja nu ne mai putem imagina viata de zi cu zi fara dispozitive mobile inteligente si acces la Internet. Dincolo de aceste transformari ale modului in care intampinam fiecare zi, v-ati intrebat vreodata care este impactul real al tehnologiei asupra societatii? Poate tehnologia cu adevarat sa ne imbunatateasca viata, nu doar la nivel personal, ci si public si economic?

Studiul „Networked Society” – „Societatea Permanent Conectata”, initiat de compania de cercetare de piata Cult Market Research si sustinut de Ericsson, a dorit sa afle parerile sincere ale romanilor despre impactul tehnologiei asupra educatiei, transportului in comun, institutiilor administrative de stat, utilitatilor sau sistemului de sanatate, dar si asupra vietii la oras.

Studiu Societatea Permanent Conectata (2)Cele mai importante rezultate ale studiului arata ca 81% dintre romani cred ca tehnologia poate sa imbunatateasca viata oamenilor, in timp ce 75% dintre acestia sunt de parere ca tehnologiile noi si accesul la Internet pot contribui la cresterea economica a tarii. Intrebati despre modurile concise in care tehnologia le-ar putea face viata mai buna, cei mai multi respondenti (60%) sunt de parere ca tehnologia le poate imbunatati casa, in timp ce 44% cred ca mijloacele de transport in comun ar putea fi imbunatatite. In plus, 30% dintre romani sunt convinsi ca tehnologia ar putea ajuta sistemul public de energie electrica si tot 30% cred ca aceasta ar putea conduce la dezvoltarea unor masini mai performante. Bineinteles, exista si obstacole care ar putea impiedica tehnologia sa aiba un impact pozitiv asupra vietii private si publice din Romania. In opinia romanilor, printre acestea s-ar numara lipsa de interes a guvernului (53%), problemele legate de securitatea informatiilor (48%) si faptul ca utilizatorii nu au cunostintele potrivite (45%).

In acelasi timp, studiul a relevat faptul ca 91% dintre romanii intervievati folosesc Internetul zilnic, iar 87% dintre acestia il utilizeaza pentru a accesa retele sociale. Mai mult decat atat, romanii folosesc in proportie de 68% un smartphone pentru a se conecta la Internet, acesta fiind al doilea cel mai utilizat dispozitiv dupa laptop.

In ciuda popularitatii dispozitivelor mobile, romanii nu sunt siguri daca sa aiba incredere sa isi impartaseasca datele personale cu ajutorul dispozitivelor mobile. Astfel, doar 53% au mai degraba incredere si 47% sunt reticenti sau evita complet sa isi impartaseasca datele personale.

Studiu Societatea Permanent Conectata (5)Educatia (73%), turismul (70%) si administratia publica (67%) au fost identificate de catre romani ca fiind cele mai importante domenii in care tehnologia si conexiunea la Internet ar putea fi benefica. Mai specific,

daca vorbim de educatie, romanii cred ca tehnologia ar putea facilita urmarea de cursuri la distanta si de la scoli din strainatate (48%), dezvoltarea unor moduri de studiu non-traditionale (48%) si oferirea accesului la servicii educationale mai multor oameni (44%). Cat priveste administratia publica, pentru romani ar fi important ca tehnologia sa reduca birocratia (69%), sa ajute la eliberarea mai rapida a documentelor (60%) si sa permita plata online a tuturor taxelor (59%).

In viziunea romanilor, tehnologia ar putea avea un impact pozitiv semnificativ si asupra serviciilor de sanatate prin accesul online la fisa pacientului (59%), o mai buna organizare a institutiilor medicale (50%), dar si prin monitorizarea de la distanta a sanatatii pacientilor (41%).

Romanii cred si ca viata urbana ar putea beneficia de pe urma noilor tehnologii. Astfel, locuitorii din orase ar putea avea acces la Internet de oriunde (43%), iar tehnologia ar putea duce la cresterea potentialului turistic al oraselor (40%) si la crearea de noi locuri de munca (34%). Pe langa acestea, 63% dintre romani cred ca tehnologia ar putea contribui la o mai buna organizare a traficului urban de pasageri. De asemenea, 54% dintre romani isi doresc informatii in timp real despre starea traficului si a vremii, iar 47% vor sa aiba posibilitatea de a achizitiona bilete online sau de pe mobil.

Studiul „Networked Society” – „Societatea Permanent Conectata” s-a desfasurat online si telefonic, la nivel national, in perioada 01 septembrie – 21 septembrie, pe un esantion de 1435 de respondenti, considerat statistic reprezentativ pentru populatia Romaniei. Persoanele care au raspuns chestionarului au fost, in proportii egale, atat de sex feminin, cat si de sex masculin. Majoritatea respondentilor (66%) sunt absolventi de studii universitate si doar 34% sunt absolventi de studii medii. Cat priveste varsta, cel mai mare procent (29%) este reprezentat de persoanele cu varsta intre 25-34 ani, urmate aproape de cele intre 35-44 ani (25%) si 16-24 (22%).

9 Decembrie 2014, Bucuresti – Ericsson Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s