Domnesti pork race, povestea unui festin boieresc


        Pentru un astfel de eveniment te pregatesti din timp. Eu am aflat acum 3 saptamani ca un prieten Bogdan (cunoscut la o iesire cu bicicleta) ma invita la el in Domnesti la o gateala, si din vorba-n vorba ma si desemneaza bucatarul sef al acestui eveniment. Tema era porcul, mai exact un purcelus de aprox. 15 kg care trebuie facut musai la protap si un gulas adevarat in ceaun. Cu gulasul n-am avut emotii mari, ca am mai facut de cateva zeci de ori, si in ceaun de cateva ori.

Dar cu porcul la protap recunosc ca  am avut ceva emotii, n-am mai facut. M-am documentat un pic, si pana la urma am ales reteta asta, pe care l-am respectat cu sfintenie. Nu ne-a parut rau! Weekendul trecut a sosit deja protap-ul l-am admirat, am facut o gratareala si ne-am cunoscut mai bine, am aflat ca vor veni si niste rude (a lui Bogdan)  din Tg. Mures.  Am inceput sa am emotii si cu gulas-ul, ca pe acolo cam stiu oamenii cum se face. Dar reteta mea clasica adaptata la cantitati mai mari n-a dat gres.

Ghita a sosit deja miercuri dupamasa, de miercuri pana joi a stat doar in sare, si de joi in baitul conform retetei de la linkul de mai sus. Azi dimineata am inceput cu un mic dejun copios cu multe bunatati de la un alt porc, cu zacusca cu oua ochiuri si am gustat din 3 feluri de tuica 2 din Bihor si unul din alte parti. A fost o zi perfecta, cam frig dimineata, dar inspre pranz s-a incalzit frumos si soarele a tinut cu noi.

Nu vreau sa ma laud dar a iesit excelent, mult si peste asteptarile mele, gulasul a iesit atat de reusit incat nimeni sub 2 farfurii n-a mancat dar multi chiar trei, iar porcul? Imaginile vorbesc de la sine! Nu degeaba am uns cu atatea bunatati, am stropit cu bere si coniac, am uns cu miere si cu 4 feluri de uleiuri conform retetei de mai sus. Au  fost excelente si muraturile, si painea taraneasca de Covasna care l-am luat eu de langa Obor. La sfarsit prajiturile facute de sotia lui Bogdan, acele placinte cu branza dulce si  stafide au pus punctul pe i.

Am avut ajutor incontinu, daca ceream ceva primeam din 2 parti, e usor sa-ti iasa treaba cu asa ajutoare, totul imi era sub mana. Le multumesc, a fost un adevarat festin in stil boieresc!

Cateva poze aici:

Domnesti Pork Race – Povestea unui festin boieresc November 19, 2011

2 responses to “Domnesti pork race, povestea unui festin boieresc

  1. Zoli, sa-ti dea cel de Sus multa sanatate sa mai bucuri si pe altii, macar cu astfel de know-how 🙂
    Si ai te rog mare grija la ce ore imi mai trimiti astfel de linkuri! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.