DIGI | RCS & RDS si Ericsson lanseaza serviciile mobile 5G in Romania


Digi Mobil 5G Smart disponibil, de azi, in Bucuresti si, in curand, in cateva orase mari

  • De azi, clientii DigiMobil care tranziteaza Centrul Vechi al Capitalei vor experimenta cea mai noua tehnologie din domeniul comunicatiilor mobile, 5G
  • DIGI | RCS & RDS a testat pe terminale 5G Huawei si Xiaomi viteza datelor mobile, odata cu punerea in functiune a primei statii de emisie 5G
  • Clientii pot face pre-comenzi pe site-ul digiromania.ro pentru achizitionarea modelelor Xiaomi Mi Mix 3 5G si Huawei Mate 20X 5G, ambele compatibile VoLTE si VoWiFi
  • Serviciul comercial 5G a fost lansat astazi si va oferi viteze mai mari si o conectivitate mai buna
  • Implementarea include hardware-ul 5G New Radio (NR), bazat pe standardele 3GPP ale Ericsson
  • Serviciile initiale 5G oferite prin intermediul operatorului DIGI vor fi disponibile cu ajutorul unui spectru de banda de 3.6-3.8 GHz

DIGI | RCS & RDS face un nou pas catre viitorul comunicatiilor mobile, odata cu punerea in functiune a primelor statii de emisie 5G, si da startul dezvoltarii viitoarei retele Digi Mobil 5G Smart. In cadrul unui eveniment organizat in Centrul Vechi al Bucurestiului, cea mai aglomerata zona a Capitalei Romaniei, operatorul de comunicatii electronice a oferit jurnalistilor si reprezentantilor autoritatilor ocazia de a testa facilitatile noii tehnologii. Demonstratia, realizata in conditii reale de utilizare a retelei si a telefoanelor mobile Xiaomi compatibile, a fost posibila cu sprijinul partenerilor de la Ericsson, furnizorii primelor statii de emisie 5G din reteaua Digi Mobil, si al Xiaomi. DIGI a realizat cu succes teste si cu echipamentele de retea Huawei (ale carui terminale au fost, de asemenea, testate), primele urmand sa fie puse in functiune pentru uz comercial saptamana viitoare. Ulterior, vor fi testate si instalate si echipamentele partenerului Nokia.

”Romania este acum pe harta mondiala a tehnologiei de ultima ora 5G disponibile «live», in teren. Aceasta este o veste buna pentru clientii Digi Mobil, care, prin intermediul primelor statii de baza, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G si latenta mica. Este inca un pas important facut de compania noastra spre viitorul convergent al comunicatiilor, dupa testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an. Este momentul concretizarii unui proiect la care au lucrat, in ultima perioada, echipe mixte formate din specialistii nostri si ai partenerilor nostri. Totul pentru a pune la dispozitia clientilor cele mai bune servicii de comunicatii mobile, cat mai curand posibil, la cele mai ofertante si accesibile preturi de pe piata”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepresedintele Consiliului de Administratie DIGI | RCS & RDS.

In urmatoarele saptamani, primele statii de baza din reteaua Digi Mobil 5G Smart vor deveni active si in alte localitati: Constanta si Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca si Iasi. Din septembrie, se vor extinde serviciile si in Sinaia, Busteni, Predeal, Poiana Brasov, Brasov, Timisoara, Craiova si Sibiu. Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru retele de telefonie mobila: Ericsson, Huawei, Nokia.

Investitiile prognozate pentru dezvoltarea retelei vor fi graduale, urmarind si ritmul de adoptie a noilor terminale 5G, pe masura ce acestea vor fi disponibile pentru utilizatori si vor acoperi toata gama de preturi.

Tot de azi, clientii pot lansa pre-comenzi, pe site-ul digiromania.ro, pentru achizitionarea celor doua terminale compatibile cu tehnologiile 5G, VoLTE si VoWiFi: Xiaomi Mi Mix 3 5G si Huawei Mate 20x 5G. Detalii tehnice despre telefoane si preturile la care pot fi achizitionate sunt disponibile pe site-ul digiromania.ro.

Ericsson si RCS&RDS (Digi) lanseaza serviciile comerciale 5G chiar si in cele mai aglomerate zone din Bucuresti, unde 5G chiar va face o diferenta in randul companiilor si consumatorilor, prin furnizarea de viteze sporite pentru retelele de banda larga mobila.

DIGI | RCS&RDS va implementa hardware-ul si software-ul 5G New Radio (NR) bazate pe standardele 3GPP ale Ericsson. 5G este construit pe reteaua DIGI 4G, iar clientii se vor conecta la ambele retele 4G si 5G in acelasi timp pentru a obtine cea mai buna experienta posibila chiar si in zonele cele mai aglomerate (in functie de compatibilitatea terminalului cu tehnologia 5G).

Incepand de astazi, consumatorii vor putea face o pre-comanda pe site-ul digiromania.ro pentru a obtine cele doua terminale compatibile cu reteaua 5G si tehnologiile VoLTE si VOWiFi.Aceasta prima faza a lansarii 5G de la DIGI este o implementare „non-standalone” (NSA) axata pe utilizarea puterii combinate a retelelor 4G si 5G. In urmatoarele saptamani, Digi si Ericsson vor activa mai multe statii de baza si de radio in Bucuresti si Cluj-Napoca.

Valentin Popoviciu, vicepresedinte Digi | RCS & RDS (foto) declara: „In 2018, Digi | RCS & RDS a facut un prim pas catre 5G, testand functionalitatea acestei tehnologii pe o platforma prototip. Astazi experimentam capabilitatile retelei Digi Mobil 5G Smart, punand in functiune prima statie din reteaua noastra, intr-una dintre cele mai aglomerate zone din capitala. Ca de obicei, promitem ca in 2019 ne vom deservi deja clientii cu servicii de date mobile de incredere si la preturi accesibile, inclusiv 5G, in zonele selectate din Bucuresti si in alte orase mari din Romania.”

Dragos Mircea Rebegea, Country Manager Ericsson Romania, declara: „Ericsson si DIGI au colaborat in ultimii ani si suntem incantati sa continuam acest parteneriat pentru a aduce serviciile 5G consumatorilor si industriilor din Romania. Introducerea 5G va crea o platforma nationala puternica pentru inovare. Prin folosirea 5G se vor crea noi cazuri de utilizare cu beneficii asupra societatii, consumatorilor si intreprinderilor. Consumatorii vor beneficia de o experienta premium, cu viteze mai mari si o acoperire mai buna.”

 

Romania intentioneaza sa lanseze licitatia de frecvente pentru spectrul suplimentar necesar pentru retelele wireless 5G in cel de-al patrulea trimestru al anului 2019. DIGI poate incepe deja sa ofere primul serviciu 5G prin spectrul sau comercial deja disponibil in banda de 3.6 – 3.8 GHz.

 

  Istoricul evolutiei tehnologice a DIGI | RCS & RDS, in domeniul comunicatiilor mobile

 

Digi | RCS & RDS a lansat serviciile de telefonie mobila 3G, in 2007, fiind primul operator din Romania care a oferit abonatilor servicii convergente de comunicatii electronice fixe si mobile. Investind continuu in extinderea retelei mobile, in Romania, Digi | RCS & RDS a adaugat in portofoliul sau, din 2015, serviciile de telefonie si date mobile in reteaua 4G.

Fara a fi avut o mostenire tehnologica 2G, reteaua 3G Digi Mobil acopera, in prezent, 99,5% din populatia Romaniei, iar reteaua 4G, 75 % din populatie. Digi Mobil s-a pozitionat pe piata locala ca un competitor dinamic si atractiv, atat gratie raportului imbatabil calitate-pret, cat si prin instrumentele de finantare a achizitiilor de terminale. Aceste avantaje competitive l-au transformat in liderul portabilitatii in segmentul telefoniei mobile, pozitie detinuta constant, in cei peste 10 ani de existenta a serviciului de portabilitate in Romania. La finalul anului 2018, compania mama a RCS & RDS, Digi Communications N.V., anunta ca operatorul de comunicatii electronice are peste 3,4 milioane de unitati generatoare de venituri (RGU) in segmentul serviciilor de telefonie si date mobile, pe principala sa piata, Romania.

27 iunie 2019, Bucuresti – Digi RCS & RDS & Ericsson Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.