Studiu Google: Viteza, ingredientul principal al site-urilor mobile


Au trecut 3 ani de cand Google anunta pentru prima oara ca numarul de cautari mobile l-a depasit pe cel de pe desktop (pe cateva piete), iar din 2015 si pana astazi acest trend a continuat sa accelereze. Smartphone-ul s-a transformat in dispozitivul preferat pentru accesarea internetului atat la nivel global, cat si în Romania. Odata cu mutarea traficului catre mobil, un lucru a devenit si mai important, chiar critic: viteza cu care se încarca paginile web. Potrivit datelor Google, Romania este în topul vitezei de încarcare a site-urilor mobile; chiar si asa, aceasta este departe de asteptarile consumatorilor.

Smartphone-urile au evoluat mult in ultimii ani, în special în ceea ce priveşte adoptarea de catre public. Anul trecut, 6 din 10 romani cu varsta de peste 16 ani detineau un astfel de dispozitiv[1], potrivit studiului Consumer Barometer 2017, dublu fata de 2013. Rata de penetrare a smartphone-urilor se apropie astfel de cea a internetului in Romania: 69%[2]. Prezent în buzunarul majoritatii romanilor, smartphone-ul a fost adoptat rapid pentru activitatile cotidiene pe internet: trei sferturi dintre utilizatorii romani de internet (de peste 16 ani) intra online de pe telefon[3], fata de doar o treime in 2013.

Pas cu pas, smartphone-ul a înlocuit desktopul, laptopul sau tableta ca principala poarta de acces a internetului. Anul trecut a fost primul an în care romanii au navigat online mai frecvent de pe telefonul mobil decat de pe computer. Potrivit studiului Consumer Barometer 2017, 70% dintre romanii conectati la internet spun ca folosesc smartphone-ul cel putin la fel de mult ca desktop-ul pentru a naviga online[1].

 

Tinerii sunt cei care au facut trecerea de la desktop la smartphone cel mai repede si în numar mare, marea majoritate a lor intrand online de pe telefon, insa si seniorii au trecut pe ecranul mobil in numar mare. Astfel, peste jumatate dintre persoanele de peste 55 de ani, cu acces la internet, folosesc smartphone-ul pentru navigare online[2]. La tineri (16-34 ani), 9 din 10 persoane sunt utilizatori de internet mobil.

 

Indiferent de varsta, internetul a devenit o obisnuinta cotidiana in Romania: 85% dintre cei care sunt conectati la internet intra online in fiecare zi. Activitatile cele mai frecvente, precum cautari, vizionare video-uri pe YouTube sau accesare social media s-au mutat pe smartphone. Ponderea mobilului in derularea acestor activitati a crescut de 3-4 ori in ultimii 4 ani. Si shopping-ul devine mobil, cu un procent de 27% dintre romanii conectati care spun ca fac cumparaturi de pe mobil la fel de mult ca de pe desktop[3].

 

Viteza de incarcare a paginilor este un aspect critic în cazul accesului online de pe smartphone. Aproape jumatate (46%) dintre participantii în cadrul unui studiu realizat de Google[4] au raspuns ca cel mai frustrant lucru atunci cand intra online de pe mobil este atunci cand o pagina se încarca lent. Mai mult de jumatate dintre vizitele derulate pe internetul mobil (53%) risca sa fie abandonate daca se incarca in mai mult de 3 secunde[5]. Tinand cont de importanta vitezei în experienta utilizarii internetului pe mobil, Google a analizat, anul trecut, site-urile din 21 de tari europene si 10 industrii diferite pentru a vedea cum se comporta paginile mobile[6].

 

Conform acestor date, Romania sta cel mai bine la capitolul viteza medie de incarcare a site-urilor mobile dintre tarile europene analizate: 8,1 secunde, la fel ca Germania, in conditiile in care tari precum Polonia, Italia sau Suedia, viteza media de încarcare a unei pagini este de peste 9 secunde. Chiar si asa, aceste valori sunt mult peste valoarea de 3 secunde, recomandata de Google ca reper de bune practici pentru viteza de incarcare a unui site mobil. Cele mai rapide site-uri sunt cele din zona de tehnologie si retail, cu o viteza de incarcare 7,9 si 8,3 secunde, în timp ce educatia si institutiile publice sunt pe ultimul loc in privinta vitezei.

Testarea vitezei de incarcare a unei pagini mobile se poate face aici: Test My Site. Acesta este un serviciu gratuit pus la dispozitie de Google, care arata in cate secunde se incarca o pagina, cati vizitatori aceasta pagina este posibil sa piarda in timpul incarcarii paginii si face comparatii cu site-uri similare.

 

Oana Dumitrescu, Analytical Consultant at Google

”Smartphone-ul a devenit principala poarta de acces pe internet, iar acest lucru schimba si modul in care business-urile trebuie sa-si calibreze prezenta si activitatea online. O versiune de mobil a website-ului nu mai este doar o cerinta, ci un aspect critic pentru sanatatea afacerii. Pagina trebuie nu doar sa arate bine pe ecranul smartphone-ului, dar sa se si incarce rapid pentru a avea o sansa de a capta atentia potentialului client. Romania este una dintre tarile cele mai avansate din Europa in ceea ce priveste viteza internetului, atat fix, cat si mobil, astfel ca smartphone-ul este un canal cu nelimitate oportunitati de crestere pentru business-uri”.

[1] Consumer Barometer 2017, persoane care accesează interentul, cu vârsta de peste 16 ani

[2] Consumer Barometer 2017, persoane care accesează internetul, cu vârsta de peste 16 ani

[3] Consumer Barometer 2017, persoane care accesează internetul, cu vârsta de peste 16 ani

[4] Google Webmaster Central Blog, “#MobileMadness: a campaign to help you go mobile-friendly”, Aprilie, 2015. Link

[5] Date Google agregate, date anonime din Google Analytics ale site-urilor mobile care au fost de acord să le ofere, martie 2016, studiu global, 3700 de participanți. Link

[6] Studiul vitezei de încărcare a site-urilor de mobil a fost realizat folosind browserul Chrome pe un dispozitiv Moto G4 și o conexiune 3G (tipul cel mai frecvent de conexiune mobilă de date la nivel global).

[1] Consumer Barometer 2017

[2] Consumer Barometer 2017, persoane de peste 16 ani

[3] Consumer Barometer 2017, persoane care accesează internetul, cu vârsta de peste 16 ani

8 August 2018 – Google Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.