Ieri seara la Loft in cadrul unui eveniment de presa Sony a prezentat in premiera in Romania camera foto mirrorless full-frame Alpha7 III. Am avut ocazia sa-l testam la o miniprezentare de moda, cu fete pe catwalk. Eu am ales unul cu obiectiv Sony 85mm F 1.4, combinatie cu care am fost foarte multumit. Aparatul era exact cum ma asteptam, rapid si precis, fara prea multe setari pe modul semiautomat de Aperture Priority (mod in care il folosesc cam 90% din timp aparatul foto) au iesit cadre bune, le gasiti (needitate direct din aparat) in galeria de sub articol. E un model pe care il recomand oricui cam pentru orice stil de fotografie, pana ajunge profesionist (si chiar si atunci cu obiective bune) nu va avea ce sa-i reproseze acestui model. Sigur pentru cine rezolutia e cea mai importanta ramane A7RIII -ul, dar deja cu o diferenta considerabila de pret.
Mai jos gasiti comunicatul de presa si in galerie fotografii realizate cu noul Alpha7 III
Modelul inovator mirrorless Full-frame ofera un spectru ISO larg, sistem auto-focus performant si alte capabilitati de top
- Spectru ISO larg de 100 – 51200 (care se poate extinde la ISO 50 – 204800 pentru imagini statice) si interval dinamic[i] de 15 trepte la sensibilitati scazute.
- Sistem auto-focus ultraperformant care incorporeaza 693 puncte de detectie de faza ce acopera 93% din suprafata imaginii, 425 de puncte de contrast pentru auto-focus si un sistem Eye AF (autofocalizarea pe ochii subiectului) rapid si de incredere.
- Stabilizare optica in-body pe cinci axe, care permite timpi de expunere cu pana la 5 trepte de expunere[ii] mai lungi.
[i] Condiții de test Sony pentru imagini statice
[ii] Standarde CIPA. Doar shake de tip pitch/yaw. Obiectiv Planar T* FE 50mm F1.4 ZA. Expunere lunga NR off
Sony prezinta in premiera in Romania camera foto mirrorless full-frame α7 III, care incorporeaza noul senzor de imagine Exmor R CMOS de 24.2MP, cu iluminare din spate, ce ofera o sensibilitate crescuta, rezolutie uimitoare si un interval dinamic extins, de 15 trepte de expunere la sensibilitati scazute. Noul senzor de imagine cu iluminare din spate Exmor R CMOS este acompaniat de un circuit primar LSI care dubleaza viteza de citire a senzorului de imagine si de un nou motor de procesare a imaginii BIONZ X™ care mareste viteza de procesare de aproximativ 1,8 ori, comparativ cu viteza de pe α7 II.
Astfel, Sony completeaza gama de camere foto mirrorless full-frame, care mai include modelele α9, α7R III, α7R II, α7S II, α7S, α7 II si α7.
„Ne bucuram ca am putut sa aducem in Romania o camera care le ofera fotografilor capacitati de top si este suficient de versatila incat sa acopere o plaja mare de cerinte. Fie ca e vorba de profesionisti sau amatori, α7 III va face fata cu succes provocarilor si suntem increzatori ca numeroasele optiuni ale camerei vor satisface exigentele entuziastilor fotografiei”, a declarat Gheorghe Mares, Commercial Cluster Head Sony pentru Romania si Republica Moldova.
“α7 III este cea mai versatila camera foto pe care am folosit-o pana acum. Am descoperit in acest model capabilitatile unui body de categoria pro. M-au fascinat pur si simplu dinamica senzorului, viteza si precizia sistemului de focalizare si autonomia impresionanta a bateriei. Sunt convins ca α7 III imi va fi un companion de incredere in aventurile mele vizuale”, a declarat fotograful Vali Barbulescu (foto).
Inovatia Sony in domeniul senzorilor de imagine a stat la baza camerei α7 III care incorporeaza noul senzor de imagine Exmor R CMOS de 24.2MPi, cu iluminare din spate, ce ofera o sensibilitate crescuta, rezolutie uimitoare si un interval dinamic extins de 15 trepteii la sensibilitate scazuta. Prin combinarea acestui senzor cu o varietate de facilitati impresionante, inclusiv acoperire AF de 93%, fotografiere rapida cu pana la 10 cadre pe secunda, atat cu declansare mecanica, cat si cu declansare silentioasa, capabilitati video 4K diverse si multe altele, Sony a creat o noua unealta care ofera tuturor tipurilor de fotografi – de la amatori la profesionisti – posibilitatea de a surprinde continut in moduri noi si diferite de orice au facut in trecut.
Calitate ridicata a imaginii full-frame
Noul senzor de imagine cu iluminare din spate Exmor R CMOS de 24.2MP este acompaniat de un front-end LSI care dubleaza viteza de citire a senzorului de imagine si de un nou motor de procesare a imaginii BIONZ X™ care mareste viteza de procesare de aproximativ 1,8 ori, comparativ cu viteza de pe α7 II. Aceste componente puternice lucreaza impreuna pentru a permite camerei viteze de declansare mai mari si un spectru ISO impresionant de 100 – 51200 (care se poate extinde la ISO 50-204800 pentru imaginile statice), pe langa o imbunatatire generala a calitatii imaginii cu 1,5 trepte de expunere[i]. Camera beneficiaza de un interval dinamic de 15 trepteiii la sensibilitati scazute, ceea ce asigura performanta uimitoare indiferent de setarile folosite sau de conditiile de declansare, cu imbunatatiri semnificative pentru acuratetea tonurilor de piele si a culorilor vibrante ale naturii.
Noul model full-frame poate de asemenea sa salveze imagini in format RAW de 14 biti[ii], inclusiv in modurile de fotografiere in rafala si declansare silentioasa si este dotat cu un sistem de stabilizare optica pe cinci axe, ceea ce permite timpi de expunere cu pana la 5 treptev de expunere mai lungi.
Imbunatatiri pentru viteza de autofocus si performanta
Camera full-frame mirrorless α7 III incorporeaza un nivel de performanta a autofocusului care a fost imbunatatit semnificativ comparativ cu α7 II, inclusiv prin adaugarea capabilitatilor 4D FOCUS™. Noua camera are 425 de puncte de focalizare cu detectie de contrast care lucreaza impreuna cu cele 693 de puncte ale sistemului AF de detectie de faza in planul focal pe care l-a imprumutat de la renumitul model α9. Acest sistem inovator pentru autofocus acopera aproximativ 93% din cadru si asigura focalizare stabila si urmarirea celor mai dificil de fotografiat subiecte.
Viteza de raspuns a autofocusului si urmarirea subiectului au fost imbunatatite semnificativ in noua camera, cu o viteza de focalizare de 2x in conditii de iluminare slaba si o viteza de 2x de urmarire comparativ cu modelul precedent, datorita vitezei mai mari de procesare a senzorului de imagine. Acest lucru permite surprinderea miscarilor complexe si impredictibile cu o acuratete si o precizie crescute.
Bine-cunoscuta optiune Eye AF este de asemenea disponibila pe noua camera, chiar si in mod AF-C, ceea ce o face deosebit de utila in cazul situatiilor in care subiectii se afla in intoarcere, privesc in jos sau exista alte tipuri de obstructii. Optiunea functioneaza si atunci cand camera α7 III este folosita cu obiectiv Sony A-mount cu adaptorul optional LA-EA3[iii]. Imbunatatiri suplimentare pentru flexibilizarea focalizarii includ adaugarea unui „joystick” multi-selector care permite mutarea rapida a punctelor focale, pe langa optiunea de focalizare prin atingere, cu ajutorul ecranului tactil, disponibilitatea autofocalizarii in modul Focus Magnifier, butonul „AF On” si multe altele.
Viteza pentru a capta toate momentele importante
Noul α7 III este echipat cu un sistem de procesare a imaginii nou care permite fotografierea imaginilor la rezolutie completa cu pana la 10 cadre pe secunda in rafala, urmarire AF/AE precisa pentru pana la 177 de imagini JPG Standard, 89 de imagini RAW compresate sau 40 de imagini RAW necompresate[iv]. Acest mod de viteza inalta este disponibil atat cu declansare mecanica, cat si cu declansare complet silentioasa, ceea ce aduce un plus semnificativ flexibilitatii camerei. De asemenea, camera poate declansa in rafala cu pana la 8 cadre pe secunda in modul live view, cu intarzieri minime pentru vizor sau ecranul LCD.
Pentru un plus de confort, in timp ce grupuri mari de imagini surprinse in rafala sunt scrise pe cardul de memorie, multe dintre functiile cheie ale camerei raman disponibile, inclusiv accesul la butoanele „Fn” (Function) si „Menu”, redarea imaginilor si alte cateva meniuri si parametri care includ ratingul imaginilor si alte functii care faciliteaza sortarea imaginilor pe loc.
In plus, daca exista lumina fluorescenta sau artificiala in mediul in care se fac poze, utilizatorii pot activa functia Anti-flicker[v] care va permite α7 III sa detecteze automat frecventa luminii si sa regleze declansatorul in concordanta pentru a minimiza efectul pe imaginile care sunt surprinse. Acest lucru minimizeaza orice anomalii la nivelul expunerii sau culorii, intrucat ele pot aparea uneori in susul sau in josul imaginilor surprinse la viteza mare de declansare.
Materiale video 4K de inalta calitate
Noul α7 III ofera inregistrare video 4K (la rezolutie 3840×2160 pixeli) pe toata latimea senzorului de imagine full-frame. In modul video, camera foloseste toata puterea de citire a pixelilor, fara efect de imbinare, pentru a colecta aproximativ 2,4x[vi] din volumul de date necesar materialelor video 4K, apoi le supra-esantioneaza pentru a produce materiale video 4K de inalta calitate cu detalii si profunzimi de culoare exceptionale.
Un profil de imagine HLG (Hybrid Log-Gamma)[vii] de asemenea disponibil pe α7 III, suporta fluxul de lucru Instant HDR, ceea ce le permite televizoarelor compatibile HDR (HLG) sa redea continut 4K HDR la o calitate exceptionala. Mai mult, atat S-Log2 si S-Log3 sunt disponibile pentru o flexibilitate mai mare la corectiile de culoare, impreuna cu optiunea Zebra, asistenta Gamma Display si inregistrarea proxy. Camera poate, de asemenea, sa inregistreze Full HD la 120 de cadre pe secunda pana la 100 Mbps, permitand imaginilor surprinse sa fie verificate si editate in fisiere video de miscare slow motion 4x si 5x, in rezolutie Full HD cu urmarirea autofocusului (AF Tracking).
Constructie imbunatatita, design si personalizare
Noua camera full-frame de la Sony este echipata cu o varietate de functionalitati imbunatatite care au fost implementate pentru prima data in α9, apoi in α7R III. Acestea includ sloturi media duble, cu suport al unuia dintre sloturi pentru cardurile de memorie SD UHS-II. Utilizatorii beneficiaza de o varietate de optiuni pentru stocarea continutului pentru fiecare dintre carduri, inclusiv inregistrare separata JPEG/RAW, inregistrare separata pentru fotografii/video, relay recording si multe altele. Autonomia bateriei a fost extinsa semnificativ –pana la 710 cadre per incarcareviii potrivit masurarii dupa standardul CIPA, oferind cea mai mare autonomie a bateriei din lumevii pentru o camera Mirrorless. Rezultatele se datoreaza noii baterii NP-FZ100 din seria Sony Z care ofera o capacitate de aproximativ 2,2 ori mai mare decat capacitatea bateriei NP-FW50 din seria Sony W, utilizata pe α7 II.
Noua camera incorporeaza functionalitatea „My Menu” care permite ca pana la 30 de intrari de meniu sa fie inregistrate si accesate instantaneu la nevoie. Utilizatorii pot de asemenea sa foloseasca, prin intermediul functiilor camerei, un sistem de evaluare bazat pe stele in cazul imaginilor statice, sistem care permite o vizualizare si evaluare mai rapida si editarea primelor trei caractere din fisierele imaginilor. In plus, exista un total de 81 de functii care pot fi atribuite celor 11 butoane personalizabile, iar camera este, de asemenea, rezistenta la praf si umezeala[viii].
α7 III include un ecran cu pornire rapida Tru-Finder™ XGA OLED, de inalta rezolutie si contrast, cu o densitate a imaginii de 2.3 milioane de puncte pentru reproduceri precise care imita fidel realitatea. Setarile de calitate „Standard” sau „High” sunt de asemenea disponibile pentru vizor si monitor. In plus, camera poate transfera fisierele pe smartphone, tableta, computer sau serverul FTP cu ajutorul conexiunii Wi-Fi®, oferind in acelasi timp portul SuperSpeed USB (USB 3.1 Gen 1) USB Type-C™ Terminal pentru o flexibilitate superioara a alimentarii cu energie si o viteza mai mare de transfer a imaginilor in timpul folosirii camerei conectate la un calculator.
Modelul α7 III vine, de asemenea, cu noua suita software Sony „Imaging Edge” care extinde capacitatile creative ale intregului proces de surprindere a imaginilor – de la pre-procesare pana la post-procesare. „Imaging Edge” ofera trei aplicatii pentru PC numite „Remote”, „Viewer” si „Edit”, disponibile gratuit, care suporta fotografierea de la distanta cu ajutorul PC-ului si obtinerea de imagini RAW. In noua versiune 1.1, au fost implementate o serie de imbunatatiri care includ o viteza cu 10%[ix] mai mare a transferului de date pentru capturarea imaginilor remote de la PC (PC tether shooting) si o imbunatatire cu aproximativ 65%[x] a vitezei de raspuns pentru editarea imaginilor RAW. Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati pagina de suport Imaging Edge.
Pret si disponibilitate
Sony α7 III este disponibil in Romania incepand de astazi, la pretul de aproximativ 10400 RON pentru varianta body si aproximativ 11500 in kit cu obiectivul SEL2870. Pentru produsele cumparate pana la 31 Mai 2018, clientii primesc inca 3 ani de garantie extinsa, pe langa perioada de garantie standard de 2 ani.
[i] In comparatie cu α7 II. Conditiile de testare Sony.
[ii] Limitat la 12 biti, in timpul capturarii RAW in rafala, expunere BULB sau cand expunerea lunga NR este activa.
[iii] Doar cu obiective SSM sau SAM. Cu ajutorul adaptorului LA-EA3. Opțiunea Eye AF nu este disponibilă pentru înregistrare video. AF-C poate fi utilizata doar cand sistemul AF “Phase detection” este selectat dar focusul este fixat la primul cadru in timpul fotografierii.
[iv] Mod continuu Hi+. Este necesar un card de memorie SDXC compatibil UHS-II. Conditiile de testare Sony.
[vi] Inregistrare 24p. Aproximativ 1,6 la 30p.
[vii] Conectat la un televizor Sony HDR (HLG) cu ajutorul unui cablu USB pentru vizualizarea continutului video HDR (HLG).
[viii] Nu garantam ca e 100% rezistent la apa si umezeala.
[ix] Viteza de transfer a fost masurata cu imagini multiple cu ajutorul unui α7 III, SuperSpeed USB Gen 1 (USB 3.1 Gen 1) si fisiere RAW (L: 7952 x l: 5304) + JPG Extra Fine.
[x] Masurat cu procesor Intel® Core™ i7-6700 Processor 3.40GHz, memorie 8GB, OS Windows® 7 Professional si RAW necompresat (α7R III L: 7952 x 5304).